Νοθευμένη βενζίνη: Πώς θα την καταλάβεις και τι να κάνεις

Eordaialive Team
3λ ανάγνωσης
Νοθευμένη βενζίνη: Πώς θα την καταλάβεις και τι να κάνεις
Νοθευμένη βενζίνη: Πώς θα την καταλάβεις και τι να κάνεις
Έχεις την αίσθηση πως έβαλες νοθευμένη βενζίνη;

Η ραγδαία αύξηση στην τιμή της βενζίνης δυστυχώς έχει οδηγήσει στην ακόμη μεγαλύτερη αύξηση νοθείας στα καύσιμα. Εάν λοιπόν υποψιάζεσαι πως έχεις βάλει νοθευμένο καύσιμο δες πως θα το εντοπίσεις και τι πρέπει να κάνεις.

Τι είναι η νοθευμένη βενζίνη;

Για να μπορείς να αναγνωρίσεις τα σημάδια της νοθευμένης βενζίνης και στη συνέχεια να δράσεις, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να γνωρίζεις τι είναι η νοθευμένη βενζίνη.

Η νοθεία αναφέρεται στην ανάμειξη μιας άλλης, «ξένης» ουσίας όπως για παράδειγμα διαλυτών, με τη βενζίνη. Στα diesel αντίστοιχα, προτιμάται η κηροζίνη.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα και όχι κάτι που αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα, με σκοπό να εξαπατηθούν οι καταναλωτές που θέλουν να βάλουν φθηνή βενζίνη η οποία όμως προκαλεί προβλήματα στο αυτοκίνητο.

Το μόνο όφελος, είναι τα κέρδη που καρπώνονται οι πρατηριούχοι.

Πώς θα καταλάβω ότι έβαλα νοθευμένη βενζίνη;

Εάν παρατηρήσεις κάποιο από τα ακόλουθα προβλήματα μετά τον ανεφοδιασμό είναι πιθανό να έχεις αγοράσει νοθευμένη βενζίνη:

  • Ο κινητήρας λειτουργεί σκληρά ή παρουσιάζει έλλειψη απόδοσης
  • Ο κινητήρας ξεκινά πιο δύσκολα από ότι συνήθως
  • Το λαμπάκι «έλεγχος κινητήρα» ανάβει

Συνήθως, παράλληλα με την ασυνήθιστη συμπεριφορά του κινητήρα, η βενζίνη έχει διαφορετική οσμή. Πιο απλά, η νοθευμένη βενζίνη κάποιες φορές μυρίζει άσχημα.

Για τον οδηγό είναι αρκετά δύσκολο να είναι σίγουρος πως έβαλε νοθευμένο καύσιμο και δυστυχώς δεν μπορεί να το αποδείξει.

notheumeni venzini

Ποια είναι τα προβλήματα από τη νοθευμένη βενζίνη;

Η ζημιά από νοθευμένη βενζίνη φαίνεται κατά κύριο λόγο στον κινητήρα, μειώνοντας τόσο την απόδοσή του όσο και τη διάρκεια ζωής του.

Η νοθευμένη βενζίνη όμως δεν επηρεάζει μόνο το αυτοκίνητο αλλά και εμάς. Τα υψηλά επίπεδα υδρογονανθράκων, μονοξειδίου του άνθρακα και οξειδίων του αζώτου προκαλούν αυξημένες εκπομπές τοξικών ουσιών στον αέρα, τον οποίο και αναπνέουμε.

Αντίστοιχα, κατά τη νοθεία του diesel με κηροζίνη που περιέχει υψηλή ποσότητα σε θείο οδηγεί στην εκπομπή παραγώγων οξειδίου του θείου στο περιβάλλον.

Ποια βενζινάδικα έχουν νοθευμένη βενζίνη;

Ποια πρατήρια σε προμηθεύουν με νοθευμένη βενζίνη δεν μπορείς να το γνωρίζεις. Ποια πρατήρια όμως έχουν «πιαστεί» να νοθεύουν καύσιμα και τους έχουν επιβληθεί πρόστιμα μπορείς να τα βρεις εδώ: https://bit.ly/3BPch3K

Τι να κάνω αν καταλάβω ότι έβαλα νοθευμένη βενζίνη;

Βεβαιώσου πως έχεις σημειώσει την ημερομηνία, την ώρα και την τοποθεσία από όπου πήρες το καύσιμο. Ιδανικά, κράτα τις αποδείξεις και μην τις πετάς αμέσως γιατί θα σου φανούν πολύ χρήσιμες!

Το λιγότερο που μπορείς να κάνεις αν πιστεύεις πως έβαλες νοθευμένη βενζίνη είναι να μην επιλέξεις ξανά αυτό το βενζινάδικο. Αν τώρα θέλεις να δράσεις, μπορείς να κάνεις καταγγελία. Καλώντας στο 1520 της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή ή στο 1517 του Σ.Δ.Ο.Ε (Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος), μπορείς να απευθυνθείς για να πραγματοποιηθεί έλεγχος.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!