Προ των πυλών τα μέτρα για τις επιταγές – Στο τραπέζι μειώσεις φόρων και κούρεμα του 30% των αποδείξεων με πλαστικό χρήμα
Ένα ακόμα πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων και επαγγελματιών που έχουν μολυνθεί από την πανδημία του κορονοϊού έχει αρχίσει να σχεδιάζει η κυβέρνηση.
Οι νέες παρεμβάσεις που θα καλύπτουν ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις και μεγαλύτερο αριθμό επαγγελματιών αναμένεται να ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα ενώ θέμα ημερών είναι η ανακοίνωση μέτρων για την αναστολή εξόφλησης επιταγών οι οποίες θα έπρεπε να καλυφθούν την τρέχουσα περίοδο.
Με την αγορά να βρίσκεται σε καραντίνα το υπουργείο Οικονομικών είναι σε ανοιχτή γραμμή με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για την αντιμετώπιση του θέματος των επιταγών βάζοντας στο τραπέζι την πρόταση για αναστολή πληρωμών για ένα διάστημα για όσο χρειάζεται προκειμένου να υπάρξουν οι αναγκαίες διευκολύνσεις χωρίς όμως να προκληθεί περαιτέρω ζημιά στην οικονομία . Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το διάστημα αυτό θα είναι μικρότερο από τρεις μήνες, περιθώριο το οποίο θα επανεξετάζεται σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού. Οι τράπεζες από την πλευρά τους σχεδιάζουν ένα «ειδικό τραπεζικό προϊόν» ώστε να διευκολυνθούν όλοι οι κρίκοι στην αλυσίδα των οφειλών στην αγορά λαμβάνοντας υπόψη από τον πρώτο οφειλέτη έως τον τελευταίο αποδέκτη των εν αναστολή επιταγών.
Την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο έχει ξεκινήσει να σχεδιάζει ένα σχέδιο Μάρσαλ στην οικονομία που θα ενεργοποιηθεί όταν περάσει ο εφιάλτης του κορονοϊού. Οι προτάσεις που εξετάζονται επικεντρώνονται σε μέτρα που θα διασφαλίζουν την τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη συνέχιση της επιχειρηματικότητας με την χορήγηση κρατικών δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το μέτρο της «επιστρεπτέας προκαταβολής» έχει ήδη ανακοινωθεί από το οικονομικό επιτελείο με τον υφυπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη να κάνει περιγράφει ένα σχήμα δανείων με περίοδο χάριτος, πολύ χαμηλά επιτόκια και επιστροφή του κεφαλαίου συνολικά ή εν μέρει σε βάθος χρόνου…
Μπορεί οι μειώσεις φόρων στην παρούσα φάση περνούν σε δεύτερη μοίρα αλλά στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκονται μεταξύ άλλων το ψαλίδισμα του ορίου για την αξία των ηλεκτρονικών αποδείξεων των φορολογούμενων, η επιτάχυνση της μείωσης του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις και πρόσθετες εκπτώσεις για αποσβέσεις και λειτουργικό κόστος.
Ειδικότερα εξετάζεται:
– Η μείωση του ορίου των ηλεκτρονικών συναλλαγών από το 30% επί του συνολικού πραγματικού εισοδήματος στο 20% ή ενδεχομένως και στο 15%. Με τη μείωση του ορίου αποσοβείται ο κίνδυνος χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν περιορίσει εκ των πραγμάτων τα έξοδα τους να επιβαρυνθούν με έξτρα φόρο στις δηλώσεις που θα υποβάλλουν το επόμενο έτος. Επισημαίνεται ότι αν σε κάποιο φορολογούμενο λείπουν αποδείξεις 1.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο 220 ευρώ. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού Οικονομικών ότι θα συνεκτιμηθεί με την πάροδο του χρόνου και τα δεδομένα από τον όγκο των ηλεκτρονικών συναλλαγών, αν θα υπάρξει τροποποίηση στο όριο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που απαιτούνται ανά φορολογούμενο, ώστε να μην τους επιβληθεί πρόστιμο.
– Να έρθει μπροστά χρονικά η μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 24% στο 20% και να ισχύσει από φέτος. Όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες το μέτρο αποτελεί «χρυσή εφεδρεία» και θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που η κρίση προσλάβει ραγδαίες διαστάσεις και στερέψουν οι πόροι για την χρηματοδότηση των δαπανών στήριξης. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών με βάση τα σημερινά δεδομένα τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου φθάνουν έως τον Ιούνιο χωρίς βέβαια να πειραχτεί το «μαξιλάρι» των διαθεσίμων.
– Υπάρχει πρόταση να θεσπιστούν έκτακτες φοροελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις όπως ευνοϊκότερο καθεστώς για αποσβέσεις πάγιων στοιχείων και πρόσθετες εκπτώσεις φόρου για λειτουργικές και μισθολογικές δαπάνες την περίοδο της κρίσης καθώς και για επενδυτικά προγράμματα.