Νέες μητέρες: Μειώνονται στο μισό για 12 μήνες οι εισφορές τους – Όλες οι λεπτομέρειες

Νέες μητέρες: Μειώνονται στο μισό για 12 μήνες οι εισφορές τους - Όλες οι λεπτομέρειες

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Νέες μητέρες: Μειώνονται στο μισό για 12 μήνες οι εισφορές τους – Όλες οι λεπτομέρειες

 

Μειωμένες εισφορές για κύρια σύνταξη θα συνεχίσουν να καταβάλλουν οι νέες μητέρες για χρονικό διάστημα 12 μηνών μετά τον μήνα του τοκετού ή για το 12μηνο μετά τη λήξη της επιδότησης λοχείας.
Πρόκειται για ένα σημαντικό μέτρο που δίνει διαχρονικά σημαντική ανάσα τόσο στις νέες μητέρες όσο και στις οικογένειες τους και το οποίο όχι μόνο διατηρείται αλλά ενισχύεται.
Μέχρι πρότινος η καταβολή μειωμένων εισφορών από ασφαλισμένες – μητέρες με μισθωτή απασχόληση ίσχυε εφόσον αφορούσε χρονικό διάστημα πραγματικής απασχόλησης της ασφαλισμένης.
Για κάθε άλλο χρονικό διάστημα απουσίας από την εργασία της δικαιούχου μητέρας, για οποιοδήποτε λόγο (πχ κανονική άδεια, εξαμηνιαία ειδική άδεια μητρότητας, ισόχρονο προς το μειωμένο ωράριο άδειας φροντίδας παιδιού κλπ) δεν καταβάλλονταν μειωμένες εισφορές.

Τι προβλέπει η εγκύκλιος του ΕΦΚΑ

Με εγκύκλιο που εξέδωσε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης αποσαφηνίστηκε ότι ως διάστημα απασχόλησης, θεωρείται και ο χρόνος λήψης άδειας για οποιαδήποτε αιτία με αποδοχές (π.χ. κανονική άδεια, ισόχρονη άδεια προς το μειωμένο ωράριο εργασίας για την φροντίδα του παιδιού, ειδική άδεια του άρθρου 142 του ν. 3655/2008 για την προστασία της μητρότητας κλπ).
Αυτό σημαίνει πρακτικά, όπως επισημαίνεται στο enikonomia.gr ότι κατά το διάστημα αυτό οι γυναίκες ασφαλισμένες δικαιούνται, εφόσον πληρούν τις λοιπές προϋποθέσεις, την καταβολή μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών.
Η μείωση της εργατικής εισφοράς κατά 50% κατά το δωδεκάμηνο απασχόλησης που έπεται της λήξης της επιδότησης λόγω λοχείας, αφορά τις μητέρες οι οποίες έχουν συνάψει συμβάσεις, ιδιωτικού δικαίου αορίστου ή ορισμένου χρόνου, έργου, ωρομίσθιες κ.λ.π. και απασχολούνται με πλήρη ή μειωμένη απασχόληση. Μετά τη μείωση κατά 50% το ποσοστό του κλάδου κύριας σύνταξης βάσει του οποίου θα υπολογίζεται η εισφορά για τον κλάδο αυτό που βαρύνει τη μητέρα ασφαλισμένη του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. διαμορφώνεται σε 3,335% επί των ασφαλιστέων αποδοχών.
Υπενθυμίζεται ότι για τη στήριξη της μητρότητας υπάρχουν ήδη αρκετές παροχές που στηρίζουν σημαντικά τις νέες οικογένειες.
Μια από τις πιο σημαντικές παροχές που έχει θεσπιστεί πρόσφατα είναι το επίδομα γέννησης. Η ενίσχυση ανέρχεται σε 2000 ευρώ και καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις των 1.000 ευρώ στους νέους γονείς. Η 1η δόση χορηγείται τον επόμενο μήνα από τη γέννηση του παιδιού, εφόσον η αίτηση υποβληθεί και εγκριθεί μέσα στον μήνα της γέννησης του παιδιού και η 2η δόση μετά από πέντε μήνες από το μήνα της γέννηση του παιδιού.
Οι προϋποθέσεις για το επίδομα είναι το παιδί να έχει γεννηθεί εν ζωή στην Ελλάδα, το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει ετησίως το ποσό των 40.000 ευρώ, η μητέρα του παιδιού ή το πρόσωπο που έχει την επιμέλεια του να μένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και να έχει την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη ή του ομογενούς αλλοδαπού ή του Ευρωπαίου πολίτη ή του πολίτη κράτους του ΕΟΧ ή πολίτη τρίτης χώρας που διαμένει στην Ελλάδα συνεχώς από το 2012 και μετά.
Παράλληλα, θα πρέπει να έχει υποβάλλει για τη χορήγηση του επιδόματος εντός τριμήνου από τη γέννηση, ενώ από το έτος 2024 και μετά, ο πολίτης τρίτης χώρας απαιτείται να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα τα τελευταία 12 χρόνια.

Ιδιαίτερα σημαντική παραμένει και η παροχή μητρότητας που καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ. Αφορά τις εργαζόμενες μητέρες, καταβάλλεται για διάστημα έξι μηνών και αφορά μητέρες οι οποίες είναι ασφαλισμένες στον Ε.Φ.Κ.Α.-τ. ΙΚΑ–ΕΤΑΜ και απασχολούνται σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, με σχέση εξαρτημένης εργασίας, ορισμένου ή αορίστου χρόνου, με πλήρη ή μερική απασχόληση.
Η άδεια αυτή χορηγείται από τον εργοδότη, μετά τη λήξη της άδειας κυοφορίας και λοχείας ή της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο αδείας η ακόμα και της ετήσιας κανονικής άδειας, εφόσον προβλέπεται η χορήγησή της με βάση τις ετήσιες προθεσμίες.
Η ασφαλισμένη μπορεί , με αμετάκλητη αίτησή της, να κάνει χρήση του συνόλου ή τμήματος αυτής, ενώ εφόσον το επιθυμεί την διακόπτει μπορεί να διακόψει την ειδική άδεια, με έγγραφη συμφωνία του εργοδότη. Ωστόσο, το υπόλοιπο της άδειας δεν μεταφέρεται σε άλλη χρονική περίοδο. Η ειδική αυτή παροχή ανέρχεται σε 650 ευρώ μηνιαίως.

Δείτε Επίσης

Συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός της ΕΜΑΚ και των υγειονομικών – Συνταγματικά ανεκτή και η αναστολή (με μειοψηφία 5)
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός της ΕΜΑΚ και των υγειονομικών – Συνταγματικά ανεκτή και η αναστολή (με μειοψηφία 5)

Συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός της ΕΜΑΚ και των υγειονομικών – Συνταγματικά ανεκτή και η αναστολή (με μειοψηφία 5)   Όσον αφορά πάντως την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού και στις δυο κατηγορίες (ΕΜΑΚ

Διαβάστε περισσότερα »
Ανατροπές της τελευταίας στιγμής στο νέο Εξοικονομώ - Τι πρέπει να γνωρίζουν τα νοικοκυριά
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανατροπές της τελευταίας στιγμής στο νέο Εξοικονομώ – Τι πρέπει να γνωρίζουν τα νοικοκυριά

Ανατροπές της τελευταίας στιγμής στο νέο Εξοικονομώ – Τι πρέπει να γνωρίζουν τα νοικοκυριά Με ανατροπές της τελευταίας στιγμή δημοσιεύεται σήμερα ο πλήρης οδηγός του νέου Εξοικονομώ. Μετά από αυτό ο

Διαβάστε περισσότερα »
Ο Σπάρτακος για την ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Σπάρτακος για την ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία

Ο Σπάρτακος για την ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία     Φέτος, σε Εθνικό Επίπεδο,  η Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία έχει τα βλέμματα στραμμένα στην παρουσίαση

Διαβάστε περισσότερα »
Τροπολογία φέρνει μειώσεις σε φορολογικά πρόστιμα - Τι αλλάζει στο ποινολόγιο της εφορίας
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τροπολογία φέρνει μειώσεις σε φορολογικά πρόστιμα – Τι αλλάζει στο ποινολόγιο της εφορίας

Τροπολογία φέρνει μειώσεις σε φορολογικά πρόστιμα – Τι αλλάζει στο ποινολόγιο της εφορίας   Έρχονται μειώσεις σε φορολογικά πρόστιμα με το ριζικό “λίφτινγκ” που γίνεται στο ποινολόγιο της Εφορίας για τις “πειραγμένες”

Διαβάστε περισσότερα »
ΓΡΕΒΕΝΑ: Αναποδογύρισε απορριμματοφόρο
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΓΡΕΒΕΝΑ: Αναποδογύρισε απορριμματοφόρο

ΓΡΕΒΕΝΑ: Αναποδογύρισε απορριμματοφόρο ροχαίο ατύχημα σημειώθηκε σήμερα  το πρωί της Τετάρτης 1/12/2021, στον οικισμό Λάβδας, όταν ο οδηγός απορριμματοφόρου,  λόγω ολισθηρότητας του Δρόμου, έχασε τον έλεγχο του οχήματος με αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα »
O Kτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αιγοπροβατοτροφίας Αμυνταίου προετοιμάζει τη λειτουργία του νέου πολυκαταστήματός του
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

O Kτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αιγοπροβατοτροφίας Αμυνταίου προετοιμάζει τη λειτουργία του νέου πολυκαταστήματός του

O Kτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αιγοπροβατοτροφίας Αμυνταίου προετοιμάζει τη λειτουργία του νέου πολυκαταστήματός του

Διαβάστε περισσότερα »
Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Pink Woman Ptolemaida
iordanidis ptolemaida
Κρεοπωλείο Λουκάς Πτολεμαΐδα Εορδαία
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida