Δυνατότητα συμμετοχής και των προμηθευτών στην λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ, μέσω του μεταβατικού μηχανισμού που θα λειτουργεί ως το 2023, προβλέπει η νέα πρόταση της ελληνικής πλευράς προς την DG Comp.
Σύμφωνα με όσα μεταφέρουν στο “Energypress” κοινοτικές πηγές, η πρόταση του ΥΠΕΝ εστάλη την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες και προβλέπει μια σημαντική αλλαγή σε σχέση με την αρχική, η οποία και φαίνεται ότι συνάντησε “τοίχο” από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού.
Στην πράξη πρόκειται για μια παραλλαγή εκείνης του περασμένου Δεκεμβρίου που περιελάμβανε τη σύσταση ενός κοινοπρακτικού σχήματος (SPV) από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας, στις οποίες η ΔΕΗ θα παρείχε μια ικανή ποσότητα ρεύματος από τις λιγνιτικές της μονάδες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η στόχευση μόνο στην βιομηχανία και ο αποκλεισμός των άλλων παικτών δεν ήταν αδυνατό να γίνει δεκτή, αφού δεν εξυπηρετεί το άνοιγμα της αγοράς, αντιβαίνει τους κοινοτικούς κανονισμούς, γι’ αυτό και η πρόταση απορρίφθηκε.
Σε αντίθεση λοιπόν με την αρχική, η πρόταση που απέστειλε την περασμένη εβδομάδα το υπουργειο στην DG Comp ανοίγει, μέσω ενός μηχανισμού, το δρόμο και στους προμηθευτές να έχουν πρόσβαση σε ποσότητες ρεύματος από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.
Σε αυτήν έχουν ενσωματωθεί πολλές από τις κοινοτικές παρατηρήσεις των τελευταίων μηνών, έτσι όπως αυτές έχεουν προκύψει από την αλληλογραφία μεταξύ των δύο πλευρών.
Την μεθεπόμενη εβδομάδα η συνάντηση Η νέα αυτή πρόταση για την δομή της ελληνικής αγοράς θα αποτελέσει και την βάση της συζήτησης στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων που ξεκινά την μεθεπόμενη εβδομάδα με την Κομισιόν. Οι συζητήσεις θα γίνουν εκ του σύνεγγεις, δηλαδή στις Βρυξέλλες, με πιθανότερη ημερομηνία μετά τις 16 Μαρτίου.
Στο ερώτημα κατά πόσο η νέα αυτή προσπάθεια θα έχει την ίδια ή διαφορετική τύχη με την προηγούμενη, πηγές της Κομισιόν απαντούν ότι αυτό θα φανεί στην πράξη. Οι τελευταίες πάντως εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει ως προς στο θέμα του μεταβατικού μηχανισμού που θα περιορίσει την μονοπωλιακή θέση της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή έως και το 2023, οπότε και η επιχείρηση θα αποσύρει την συντριπτική πλειονότητα των μονάδων της. Το χάσμα είναι γνωστό εδώ και μήνες γι’ αυτό και η ελληνική πλευρά είχε προτείνει την σύσταση ενός SPV από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, το οποίο ωστόσο και απορρίφθηκε.
Θολό τοπίο
Το κατά πόσο θα γεφυρωθεί η απόσταση θα φανεί κατά την συνάντηση της μεθεπόμενης εβδομάδας, ωστόσο η μέχρι σήμερα στάση της DG Comp και το γεγονός ότι δεν δείχνει να πείθεται από την ταχύτερη του αρχικού σχεδίου απολιγνιτοποίηση, συντηρεί ένα μάλλον θολό τοπίο.
Εδώ και καιρό οι Βρυξέλλες επιμένουν ότι η Ελλάδα δεν έχει συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για πρόσβαση τρίτων στον λιγνίτη, την οποία συνδέουν άμεσα με τον δεσμευτικό στόχο για μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ κάτω από το 50% το 2020. Σαν αποτέλεσμα και με δεδομένο τόσο την αποτυχία πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ από την προηγούμενη κυβέρνηση, όσο και την μονομερή κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, η Κομισιόν ζητά εναλλακτικά διαρθρωτικά μέτρα για το διάστημα έως και το 2023.
Σε κάθε περίπτωση η νέα ελληνική πρόταση θα αξιολογηθεί ξανά, με γνώμονα τις κοινοτικές οδηγίες και το κατά πόσο συμβάλλει στο άνοιγμα της αγοράς. Στην λογική αυτή το ΥΠΕΝ θα καταβάλει μια ακόμη προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος που ως ένα βαθμό αποδίδεται στους χειρισμούς της προηγούμενης ηγεσίας τόσο του ΥΠΕΝ, όσο και της ΔΕΗ γύρω από την πώληση των λιγνιτικών μονάδων.
Στην πρόσφατη έκθεσή της για την ελληνική οικονομία και ειδικά στο κεφάλαιο για την ενέργεια, η Κομισιόν είχε περιοριστεί να αναφέρει ότι “η πρόοδος προς την υλοποίηση των δεσμεύσεων της ελληνικής αγοράς ενέργειας συνεχίστηκε” με την αρχική υποβολή αναθεωρημένων προτάσεων για την προσπάθεια επίλυσης των μονοπωλιακών καταστάσεων μέχρι την πλήρη παύση παραγωγής λιγνίτη. Και αφού υπενθύμιζε για μια ακόμη φορά το ναυάγιο στην πώληση των λιγντικών μονάδων (Ιούλιος 2019), επεσήμαινε απλώς ότι “μόλις οι αναθεωρημένες διορθωτικές ενέργειες καταστούν δεσμευτικές, τότε οι αρχές θα πρέπει να υποστηρίξουν και να τις εφαρμόσουν πλήρως”.
energypress.gr