Mytilineos: Game Changer ο τομέας των ΑΠΕ για τον όμιλο και τον κλάδο

Eordaialive Team
7λ ανάγνωσης
Mytilineos: Game Changer ο τομέας των ΑΠΕ για τον όμιλο και τον κλάδο

Mytilineos: Game Changer ο τομέας των ΑΠΕ για τον όμιλο και τον κλάδο

Μια μεγάλη αλλαγή είναι σε εξέλιξη το 2021 τόσο στον κλάδο των ελληνικών ΑΠΕ όσο και στον ίδιο τον όμιλο Mytilineos, καθώς πραγματοποιείται η στρατηγική ανάπτυξη του ομίλου στην πράσινη ενέργεια, με τρόπο δυναμικό. O τομέας Renewables & Storage Development Business Unit του ομίλου φέτος έχει πάρει το προβάδισμα και αποτελεί την κινητήριο δύναμη της ανάπτυξης του ομίλου στο μέλλον.

Ο νέος στόχος της ΕΕ για μείωση των ρύπων κατά 55% στην Ε.Ε. ως το 2030 και η αύξηση της τιμή των ρύπων στα 52 ευρώ/τόνο, έχουν αλλάξει τα δεδομένα και η Mytilineos έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά, μπήκε δυναμικά στον κλάδο, στον οποίο μέχρι πρόσφατα είχε μικρή παρουσία και ήδη γίνεται ρυθμιστής της αγοράς.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι στην πρόσφατη ανταγωνιστική διαδικασία για τις ΑΠΕ, η Μυτιληναίος ήταν εκείνη που χτύπησε την χαμηλότερη τιμή -κάτι που αποτέλεσε και ιστορικό ρεκόρ – στα 32,97 ευρώ/MW με τις τιμές να διαμορφώνονται μεσοσταθμικά κάτω από το ψυχολογικό όριο των 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στην περιοχή των 37 ευρώ.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

 

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

 

Ακολούθησε μας στο Twitter

 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Τα έργα της Mytilineos που μπήκαν στην πρόσφατη δημοπρασία προέρχονται από το μεγάλο χαρτοφυλάκιο που εξαγοράστηκε από την την Egnatia τον περασμένο Φεβρουάριο, τα οποία θα ξεκινήσουν να κατασκευάζονται άμεσα εντός του Ιουνίου.

Ενδιαφέρον για το σύνολο των εξελίξεων στις ΑΠΕ

Η Μυτιληναίος έχει στο σχεδιασμό ένα τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας συνολικής ισχύος 5 GW. Στην ενέργεια, οι ΑΠΕ αναμένεται να φτάσουν το 50% του συνολικού χαρτοφυλακίου, ενώ η έναρξη λειτουργίας της νέας μονάδας φυσικού αερίου θα οδηγήσει την εγκατεστημένη ισχύ της εταιρείας στα 2,4GW.

Ο όμιλος Μυτιληναίου, δείχνει ενδιαφέρον για το σύνολο των εξελίξεων στις ΑΠΕ, όπως τα υπεράκτια αιολικά, η αποθήκευση ενέργειας και το υδρογόνο, ενώ σχεδιάζει επιπλέον 300 MW αιολικών που πρόκειται να υλοποιηθούν στα επόμενα χρόνια. Σε όλα κατά πρέπει να προσθέσει κανείς και το 1,5GW φ/β που αποκτήθηκε πρόσφατα.

Παράλληλα:

  • σχεδιάζει 1GW αποθήκευσης ενέργειας με 20 έργα των 50 μεγαβάτ και αποθήκευση μιας ώρας για συγκεκριμένους σκοπούς, ενώ
  • διαπραγματεύεται συμφωνία με διεθνή εταιρεία για να αναπτυχθεί στα υπεράκτια αιολικά.

Ο τομέας έργων βιώσιμης ανάπτυξης με ανεκτέλεστο 1,5 δισ. ευρώ και o τομέας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι η κινητήριος δύναμη της κερδοφορίας της Mytilineos το 2021.

Και για αυτή την επιτυχή στρατηγική, το τελευταίο διάστημα ελληνικές και ξένες χρηματιστηριακές έχουν προχωρήσει σε μπαράζ αναβαθμίσεων της τιμής – στόχου της Μυτιληναίος κυρίως λόγω της αναμενόμενης λειτουργικής κερδοφορίας απο τις ΑΠΕ, τα οφέλη απο τις υψηλές τιμές αλουμινίου, αλλά και το υψηλό ανεκτέλεστο έργων.

Τρεις κινήσεις που άνοιξαν τον δρόμο

H δυναμική παρουσία της εταιρείας στις ΑΠΕ φέτος ήδη σηματοδοτήθηκε από τρία ορόσημα:

  1. την εξασφάλιση σημαντικής παρουσίας στην ηλιακή ενέργεια με την απόκτηση ισχυρού φωτοβολταϊκού χαρτοφυλακίου 1,5 GW,
  2. την είσοδό του στην αγορά του υδρογόνου με διεθνή προσανατολισμό και
  3. την ενίσχυση στη διεθνοποιημένη αγορά ενέργειας και συγκεκριμένα στην αγορά της Αυστραλίας, μέσω του PPA με smart contract σε Ethereum που πραγματοποίησε με την QEnergy (μέρος της Ion Holdings).

Με αυτές τις τρεις κινήσεις, ο όμιλος έδειξε ότι στοχεύει στο να γίνει ανταγωνιστικός διεθνώς στην αγορά πράσινης ενέργειας και ότι οδηγεί τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Μυτιληναίος / Πηγή: Intime
Μυτιληναίος / Πηγή: Intime

Υδρογόνο

Πρόσφατα η Mytilineos πραγματοποίησε την είσοδό της σε μια νέα, πολλά υποσχόμενη και δυναμική αγορά, που μπορεί να αποδειχθεί game changer, μέσω της συμφωνίας με την ιταλική NextChem. Στόχοςείναι η κατασκευή μονάδας «πράσινου» υδρογόνου, μέσω ηλεκτρόλυσης, στην Ιταλία.

Βάσει της συμφωνίας, ο Τομέας RSD της MYTILINEOS θα αξιοποιήσει την εξειδίκευση της NextChem και του Ομίλου Maire στις τεχνολογίες υδρογόνου, για να αναπτυχθεί στον εν λόγω τομέα. Στόχος της Mytilineos είναι να επεκτείνει αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο για παραγωγή υδρογόνου, σε όλες τις χώρες όπου αναπτύσσει ΑΠΕ αυτήν τη στιγμή, συμβάλλοντας στη στρατηγική παραγωγής ενέργειας «πράσινου» υδρογόνου, που έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως ως ένας από τους κύριους πυλώνες της ενεργειακής εξέλιξης.

Φωτοβολταϊκά

Η Mytilineos έχει θέσει στόχο την εγκατάσταση 1,5 GW φωτοβολταϊκών – για μέρος των οποίων ήδη πήρε τιμές από το διαγωνισμό – τα οποία θα οδηγήσουν το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ στα 2GW μέχρι το 2024.

Σημειώνεται ότι η απόκτηση του φωτοβολταϊκού χαρτοφυλακίου και η περαιτέρω επέκταση των ΑΠΕ αυξάνει την αξία της, καθώς εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει ένα αυξητικό EBITDA στα EUR160m λόγω της σημαντικής αύξησης της εγκατεστημένης χωρητικότητας από το FY24. Στις επενδύσεις του ομίλου στις ΑΠΕ περιλαμβάνονται και 118MW στην Αυστραλία που είναι υπό κατασκευή, 110MW στην Ισπανία και 3,5MW στην Κύπρο που άρχισαν να κατασκευάζονται, ενώ ο όμιλος απέκτησε πρόσφατα 22MW στην Κύπρο και 227MW στη Χιλή.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Citi, η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών αποτιμάται ως αξία στα 2,4 ευρώ ανά μετοχή.

Το smart contract στην Αυστραλία

Η διμερής σύμβαση που υπέγραψε ο όμιλος στην πλατφόρμα της WePower, μιας από τις μεγαλύτερες διεθνώς πλατφόρμες αγοράς και εμπορίας ενέργειας που στηρίζεται στην τεχνολογία blockchain, τον βάζει δυναμικά στη διεθνοποιημένη αγορά ενέργειας και συγκεκριμένα στην αγορά της Αυστραλίας, ξεκινώντας συνεργασία με την QEnergy (μέρος της Ion Holdings).

Η σύμβαση προβλέπει την αξιοποίηση στο μέγιστο της πλατφόρμας WePower για τη δημιουργία “έξυπνων συμβολαίων” βασισμένων στο Etherium (κρυπτονόμισμα) επιτρέποντας με αυτό τον τρόπο στην QEnergy να προσφέρει ενέργεια απευθείας στους πελάτες της.

Στο πλαίσιο της 10ετούς Σύμβασης Πώλησης Ενέργειας μεταξύ των δύο εταιρειών, η QEnergy στοχεύει να αγοράσει την πλειονότητα του όγκου της ενεργειακής παραγωγής που θα προκύψει από την επέκταση των 22MW του φωτοβολταϊκού πάρκου Wagga North στην Αυστραλία (Wagga 2) που είχε εξαγοραστεί από την Terrain Solar το 2019. Ο Τομέας RSD της MYTILINEOS και η QEnergy σχεδιάζουν μια σειρά παρόμοιων συνεργασιών, ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις της αγοράς ενέργειας για τυποποιημένους, εξορθολογισμένους και χαμηλού κόστους μηχανισμούς συναλλαγών ενέργειας βασισμένων στην τεχνολογία blockchain.

 

 

 

πηγή

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!