Μπαράζ αναδρομικών από το τέλος του μήνα – Ποιοι πληρώνονται και ποιοι βρίσκονται εν αναμονή του ΣτΕ

Eordaialive Team
3λ ανάγνωσης
Μπαράζ αναδρομικών από το τέλος του μήνα - Ποιοι πληρώνονται και ποιοι βρίσκονται εν αναμονή του ΣτΕ

Μπαράζ αναδρομικών από το τέλος του μήνα – Ποιοι πληρώνονται και ποιοι βρίσκονται εν αναμονή του ΣτΕ

Ζεστό» χρήμα θα δουν στο τέλος του μήνα περίπου 50.000 απόμαχοι της δουλειάς που έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Πρόκειται για τους νέους συνταξιούχους, δηλαδή όσους συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, οι οποίοι ήταν προγραμματισμένο να πληρωθούν αναδρομικά στο τέλος Ιουνίου, αλλά τελικά δεν τα έλαβαν λόγω των καθυστερήσεων στην επεξεργασία των στοιχείων από την ανάδοχο εταιρεία. Σύμφωνα με τη νέα ατζέντα πληρωμών του υπουργείου Εργασίας και όπως επισημαίνεται στο enikonomia.gr τα αναδρομικά ποσά θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους στις 27 Ιουλίου, ενώ τον ίδιο μήνα θα δουν και τις προβλεπόμενες αυξήσεις στις συντάξεις τους. Η αύξηση θα ανέρχεται μεσοσταθμικά σε 50 ευρώ.
Εν τω μεταξύ, μετά το καλοκαίρι θα αρχίσουν να καταβάλλονται και τα αναδρομικά σε όσους είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου. Το σύνολο των δικαιούχων ανέρχεται σε 150.000 άτομα, από τα οποία οι 50.000 θα έχουν μικρή θετική προσωπική διαφορά και θα δουν μεσοσταθμική αύξηση 30 ευρώ, ενώ οι 100.000 θα δουν αύξηση έως 50 ευρώ.
Πάντως, θα είναι χιλιάδες και οι συνταξιούχοι που θα δουν απλά λογιστικές αυξήσεις, καθώς η όποια αύξηση θα συμψηφιστεί με την προσωπική τους διαφορά. Αυτό σημαίνει ότι η προσωπική διαφορά μειώνεται και θα αποσβεστεί πιο γρήγορα, καθώς το 2023 θα ξεπαγώσουν οι αυξήσεις στο σύνολο των συντάξεων.
Υπενθυμίζεται ότι οι 150.000 παλιοί συνταξιούχοι θα πάρουν τις αυξήσεις που δικαιούνται σε 5 ετήσιες δόσεις έως το 2024.
Εν τω μεταξύ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται η νέα απόφαση του ΣτΕ για τα κουρεμένα δώρα και τις μειώσεις στις επικουρικές. Οι απόμαχοι της δουλειάς διεκδικούν αναδρομικά 11 μηνών, από τον Ιούνιο του 2015 όταν βγήκε η πρώτη απόφαση του ΣτΕ, έως τον Μάϊο του 2016 όταν ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου (4387/2016). 11μηνο Ιουνίου 2015-Μαϊου 2016. Πρόκειται για ένα ποσό που αγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ και αφορούν 723 εκατομμυρίων για τα αναδρομικά των επικουρικών και 1,875 δισ. ευρώ για τα Δώρα Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Τα ποσά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι κυμαίνονται από 800 έως 2.000 ευρώ, με τους ευνοημένους να είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι του ΙΚΑ που το 2012 είχαν εισόδημα από συντάξεις κάτω από 1.000 ευρώ μικτά.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!