Γιώργος Κασαπίδης: «Θέλουμε να βαδίσουμε μαζί με τον επιστημονικό φορέα της περιοχής μας
Μνημόνιο συνεργασίας υπογράφτηκε την Τετάρτη το πρωί μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Ο πρύτανης Θόδωρος Θεοδουλίδης υπογράμμισε ότι αυτό το μνημόνιο είναι μια εξαιρετική στιγμή για το Πανεπιστήμιο, μια πρωτοπορία, καθώς συμβαίνει για δεύτερη φορά πανελλαδικά. «Με αυτό επισημοποιείται μια σχέση καλής συνεργασίας και το Πανεπιστήμιο, θέτει στη διάθεση της περιοχής το επιστημονικό του δυναμικό συμμετέχοντας στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-27».
Η συνεργασία αυτή γίνεται ακόμα πιο σημαντική ενόψει και της μετάβασης στη μεταλιγντική περιοχή τόνισε ο ίδιος σημειώνοντας ότι η ενίσχυση και υποστήριξη του Πανεπιστημίου είναι ένα από τα 12 αναπτυξιακά μέτρα που προτείνονται. Η παροχή επιστημονικής στήριξης, η συμμετοχή σε αναπτυξιακά προγράμματα, η υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων και η διοργάνωση ενεργειών εξωστρέφειας είναι οι από κοινού δράσεις που θα λάβουν σύντομα χώρα. Μάλιστα συστήνεται πενταμελές όργανο, με τρία άτομα από την Περιφέρεια και δύο από το Πανεπιστήμιο για την υλοποίηση αυτών των δράσεων.
«Θεσμοθετείται μια ουσιαστική σχέση συνεργασίας με το πανεπιστήμιο έναντι των προκλήσεων που θα αντιμετωπίσει η Περιφέρεια» ανέφερε ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης με διαφορετική προοπτική. «Θέλουμε να βαδίσουμε μαζί με τον επιστημονικό φορέα της περιοχής μας που θα εγγυάται για τις όποιες αποφάσεις ληφθούν.
Θα στηρίξουμε την βιωσιμότητα του νέου πανεπιστημίου με τη μελέτη σκοπιμότητας που θα παρουσιαστεί» σημείωσε. Θα υπάρχει κοινός σχεδιασμός σε θέματα που χρειαζόμαστε την τεκμηρίωση του πανεπιστημίου, ενεργός συμμετοχή καθηγητών, αξιοποίηση του τεχνολογικού εξοπλισμού,αλλά και διαμόρφωση ευνοϊκού-φιλικού περιβάλλοντος για τους φοιτητές και την αξιοποίησή τους επενδύοντας στην έρευνα και την καινοτομία, κρατώντας την γνώση που θα προκύψει στον τόπο με νέες επενδύσεις.
Ο αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Μάθησης κ. Στέργιος Μαρόπουλος μίλησε για το επιστημονικό συμβούλιο που συστήνεται από καθηγητές μέλη ΔΕΠ, όπου θα αποτελούν τον επιστημονικό βραχίονα-σύμβουλο της Περιφέρειας και σύντομα θα καταθέσουν ένα business plan για την μεταλιγντική περίοδο. Στις άμεσες μάλιστα προτεραιότητες είναι η ενεργειακή κοινότητα με το πανεπιστήμιο να είναι ο τεχνικός σύμβουλος της περιφέρειας. Η Περιφέρεια δηλαδή μαζί με τους 13 δήμους και το Πανεπιστήμιο συγκροτεί μία ενεργειακή κοινότητα με δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης, παραγωγής ενέργειας κ.ο.κ.
Ιωάννα Παπαδημητρίου-Φιλιώ Μπτούρη – prlogos.gr
prlogos.gr