Μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης για την ενέργεια με τον Κίμωνα Στεριώτη (πρώην διευθυντή επικοινωνίας της ΔΕΗ)

Μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης για την ενέργεια με τον Κίμωνα Στεριώτη (πρώην διευθυντή επικοινωνίας της ΔΕΗ)

stefanos tsikas ptolemaida KDAP ARLEKINOS
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης για την ενέργεια με τον Κίμωνα Στεριώτη (πρώην διευθυντή επικοινωνίας της ΔΕΗ)

Στη συνέντευξη που είχα την χαρά να μου παραχωρήσει ο Κίμων Στεριώτης, Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών και πρώην Διευθυντής Επικοινωνίας του Ομίλου Δ.Ε.Η., μιλήσαμε για τα ενεργειακά θέματα και προβλήματα, τα οποία οι σημερινές συνθήκες έχουν αναδείξει με έντονο τρόπο. Η πρώτη διαπίστωση του κ. Στεριώτη είναι ότι μεσοπρόθεσμα ο τομέας της ενέργειας θα πλήξει τις οικονομίες της Ευρώπης και της Ελλάδας, διότι το κόστος της θα παραμείνει υψηλό για, τουλάχιστον, 6 με 18 μήνες ακόμη. Επιπλέον, και η εισαγωγή LNG, με κύριο προμηθευτή ουσιαστικά τις Η.Π.Α., αφού το Ισραήλ και η Αλγερία διαθέτουν περιορισμένα αποθέματα και το Κατάρ βρίσκεται πολύ μακριά, θα αποδειχθεί δαπανηρή διαδικασία, με αβέβαιο κόστος.

Στο ερώτημα, αν η χρήση πυρηνικής ενέργειας μπορεί να συνεισφέρει στην ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης, η απάντηση ήταν πως ήδη 13 με 14 χώρες της Ε.Ε. χρησιμοποιούν την πυρηνική ενέργεια. Από άποψη κόστους συμφέρει μιας και παρουσιάζει χαμηλή μεταβλητότητα. Η τιμή της  έχει αυξηθεί μόνο 52%  ενώ αντίθετα το φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 180%. Η κατασκευή ενός πυρηνικού εργοστασίου στη χώρα μας θα κόστιζε περίπου 15 με 20 δις ευρώ και θα απαιτούσε τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Όσο αφορά τον άνθρακα, μέσα σε ένα χρόνο η τιμή του αυξήθηκε κατά 280% και βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Η τιμή του είναι περίπου 403 δολ. τον τόνο. Επίσης, η χρήση δικαιωμάτων παρουσίασε ετήσια άνοδο 65%.Παρά τις υψηλές τιμές του άνθρακα, η ηλεκτροπαραγωγή με βάση τον άνθρακα παραμένει συμφέρουσα, γιατι σχετίζεται με τις τιμές χονδρικής. Οι υψηλές τιμές του ρεύματος στις βόρειες χώρες της Ευρώπης, οφείλονται στους φόρους των ΑΠΕ. Σίγουρα, όμως,  δεν μπορεί να υπάρξει δωρεάν ρεύμα σε καμία περίπτωση.

Τέλος, ο κ. Στεριώτης τόνισε πως η τεχνογνωσία που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή μας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση και για άλλες μορφές ενέργειας.

 

Εύη Κοβάτση για το eordaialive.com..

 

Κοινοποιήστε το άρθρο

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

asfaleies nikou ptolemaida