Μετέτρεψαν εγκαταλελειμμένο οικόπεδο σε υπαίθριο καφενείο για να βρίσκονται εν μέσω πανδημίας

Μετέτρεψαν εγκαταλελειμμένο οικόπεδο σε υπαίθριο καφενείο για να βρίσκονται εν μέσω πανδημίας

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Τι λέει η παρέα από την Θεσσαλονίκη

«Υιοθέτησαν» ένα εγκαταλελειμμένο οικόπεδο του δημοσίου που αποτελούσε εστία μόλυνσης στην περιοχή τους και το μετέτρεψαν σε έναν μικρό παράδεισο, ένα «υπαίθριο καφενείο», όπου συναντιούνται, καθημερινά, με ασφάλεια, εν μέσω της πανδημίας Covid-19. Μια παρέα συνταξιούχων από την Καλαμαριά βοήθησε στην υλοποίηση της ιδέας που είχε ο γείτονάς τους Νίκος Μανουσαρίδης, προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών & Μηχανοργάνωσης του ΑΠΘ και μαζί δημιούργησαν το δικό τους «καταφύγιο» από την πανδημία.

«Περνώντας μπροστά απ’ αυτό το οικόπεδο για να πάρω το αυτοκίνητό μου ή να πάω στην εκκλησία, το έβλεπα εγκαταλελειμμένο», εξήγησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» o Νίκος Μανουσαρίδης, εξηγώντας πως «κανένας δεν του έδινε σημασία και ο δήμος θεσμικά δεν μπορούσε να το χρησιμοποιήσει.

IMG 5717

«Το σημείο αυτό ήταν ένας τόπος με σκουπίδια, σακούλες και άγρια χόρτα. Με τα μέτρα για τη μη διάδοση της πανδημίας, αποφάσισα να φέρω ένα μηχάνημα για να το καθαρίσουμε και αφού ειδοποιήσαμε τον δήμο, ήρθαν και μάζεψαν τα σκουπίδια, τα κλαδιά και τα μπάζα που συγκεντρώθηκαν και στη συνέχεια φτιάξαμε παγκάκια για να μπορούμε να πίνουμε τον καφέ μας και να καθόμαστε να κουβεντιάζουμε με ασφάλεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μανουσαρίδης.

Στην προσπάθεια αυτή δεν ήταν μόνος. Τον βοήθησε μια παρέα συνταξιούχων. «Συμπαραστάτες μου είναι τρεις συνταξιούχοι, ο Σόλωνας (ο πεθερός μου), ο Παναγιώτης και ο Φλωριάς, δύο εκ των οποίων μάλιστα είναι και πάνω από 80 ετών. Έβαψαν τους τοίχους, κατασκευάσαμε μαζί παγκάκια, καρέκλες, φέραμε χαλίκια, φυτέψαμε λουλούδια και βέβαια κάναμε και τον μπαξέ μας», σημείωσε.

IMG 5724

«Ερχόμαστε εδώ και βρισκόμαστε, κρατώντας όμως τις αποστάσεις. Ήταν πολύ δύσκολα με την καραντίνα και εδώ μπορούμε να συναντηθούμε με ασφάλεια, να ανταλλάξουμε καμιά κουβέντα», ανέφεραν στο «Πρακτορείο FM», ο Φλωριάς Λαγκούσης και ο φίλος του Σόλωνας Ουσατζόπουλος, εξηγώντας πώς διαμόρφωσαν το μέρος ώστε να αποτελέσει το σημείο της καθημερινής τους συνάντησης: «Φυτέψαμε δέντρα, φέραμε νερό και εδώ πλέον μπορούμε να πάρουμε την ανάσα μας. Είναι ένα υπαίθριο καφενείο καθώς πλέον δεν μπορούμε να πάμε σε καφενείο και εδώ βρισκόμαστε και συζητάμε».

Ο «κηπουρός» της παρέας είναι ο Παναγιώτης Θεοδοσιάδης. «Εγώ ανέλαβα τον κήπο από την ημέρα που ξεκινήσαμε. Έχουμε αγγουράκια, ντομάτες, πιπεριές καυτερές και την ημέρα που γιόρταζε ο Άγιος Παντελεήμων, η εκκλησία μας, μαζευτήκαμε εδώ και κεραστήκαμε. Έρχομαι κάθε πρωί, μεσημέρι και απόγευμα για να προσέχω τον κήπο, καθώς θέλουν φροντίδα τα φυτά», εκμυστηρεύτηκε.

IMG 5731

Ο δήμαρχος της Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης, όταν ενημερώθηκε γι’ αυτή την ιδιαίτερη πρωτοβουλία, επισκέφθηκε το συγκεκριμένο σημείο και «αγκάλιασε» την προσπάθεια των κατοίκων της περιοχής. «Είχα τη χαρά να επισκεφθώ αυτόν τον χώρο, ένα τριγωνικό οικόπεδο του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί. Στον δήμο μας έχουμε αρκετά οικόπεδα που δεν ανήκουν στον δήμο και σε ιδιώτες, αλλά ανήκουν στην Πρόνοια, στο ΙΚΑ και στο ελληνικό δημόσιο. Οι κάτοικοι πήραν αυτή την πρωτοβουλία, καθώς το οικόπεδο ήταν μια εστία μόλυνσης και έγινε πλέον ένας χώρος που μαζεύονται, βρίσκονται και ανακτούν κάτι από τις ημέρες πριν από την πανδημία. Έρχονται πιο κοντά ο ένας στον άλλον, μπορούν να κάνουν μια κουβέντα, τηρώντας πάντα και τις απαιτούμενες αποστάσεις».

Από την πλευρά του, ο κ. Μανουσαρίδης, ο οποίος και είχε την πρωτοβουλία για το εγχείρημα, εξήγησε πως δεν χρειάζεται να τα περιμένουμε όλα από τους δήμους. «Κάποια στιγμή», σημείωσε, «στο γραφείο μου στο ΑΠΘ, αγόρασα τέσσερις βασιλικούς, αξίας δύο ευρώ, και τους φύτεψα. Από αυτά τα φυτά έβγαλα και αλλά φυτά, με αποτέλεσμα να έχω φυτέψει 34 βασιλικούς με κόστος δύο ευρώ. Προσπάθησα, στο πανεπιστήμιο, να το περάσω αυτό και στους συναδέλφους μου. Φανταστείτε 4000 υπάλληλους, να βάλει καθένας από αυτούς τέσσερεις βασιλικούς. Σκεφτόμουν ότι ακόμα και το αεροπλάνο που θα περνάει πάνω από τη Θεσσαλονίκη, θα μοσχοβολάει το άρωμα του βασιλικού!»

Πεποίθησή του είναι πως αυτά τα δύσκολα, όπως τόνισε χρόνια, «όλοι πρέπει να συνεισφέρουμε κάτι στον τόπο μας» και να κάνουμε ό,τι μπορούμε καθώς οι μικρές πράξεις μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο τη ζωή μας.

Δείτε Επίσης

Windows 11 : Πώς να τα εγκαταστήσετε άμεσα στον υπολογιστή σας
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Windows 11 : Πώς να τα εγκαταστήσετε άμεσα στον υπολογιστή σας

Windows 11 :Πώς να τα εγκαταστήσετε άμεσα στον υπολογιστή σας   Η αναβάθμιση δεν είναι άμεσα διαθέσιμη για όλους, καθώς προσφέρεται αρχικά για τις νεότερες συσκευές, οι οποίες κυκλοφόρησαν με

Διαβάστε περισσότερα »
Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Έρχεται η ώρα του... λογαριασμού - Ποιοι και πότε θα πρέπει να επιστρέψουν χρήματα
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Έρχεται η ώρα του… λογαριασμού – Ποιοι και πότε θα πρέπει να επιστρέψουν χρήματα

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Έρχεται η ώρα του… λογαριασμού – Ποιοι και πότε θα πρέπει να επιστρέψουν χρήματα Αν και η προθεσμία υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών για τις επιχειρήσεις που έλαβαν Επιστρεπτέα Προκαταβολή,

Διαβάστε περισσότερα »
Σε νέα υψηλά επίπεδα το ηλεκτρικό ρεύμα αύριο
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε νέα υψηλά επίπεδα το ηλεκτρικό ρεύμα αύριο

Σε νέα υψηλά επίπεδα το ηλεκτρικό ρεύμα αύριο Σε υψηλά επίπεδα “σκαρφαλώνουν, αύριο Τρίτη οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η μέση τιμή

Διαβάστε περισσότερα »
ΟΑΕΔ: Οριστικοί πίνακες του προγράμματος επιταγών αγοράς βιβλίων 2021
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΟΑΕΔ: Οριστικοί πίνακες του προγράμματος επιταγών αγοράς βιβλίων 2021

ΟΑΕΔ: Οριστικοί πίνακες του προγράμματος επιταγών αγοράς βιβλίων 2021 Αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του ΟΑΕΔ www.oaed.gr οι οριστικοί πίνακες δικαιούχων, αποκλειομένων και παρόχων βιβλιοπωλείων-εκδοτικών οίκων του προγράμματος χορήγησης Επιταγών αγοράς βιβλίων για το έτος 2021.

Διαβάστε περισσότερα »
ΑΑΔΕ: Τέσσερις νέες ψηφιακές εφαρμογές για τους φορολογούμενους
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΑΑΔΕ: Τέσσερις νέες ψηφιακές εφαρμογές για τους φορολογούμενους

ΑΑΔΕ: Τέσσερις νέες ψηφιακές εφαρμογές για τους φορολογούμενους   Όσα θα μπορούν να κάνουν με λίγα «κλικ» και χωρίς ταλαιπωρία οι πολίτες Ψηφιακές εφαρμογές που δίνουν τη δυνατότητα στους φορολογούμενους

Διαβάστε περισσότερα »
«Ανοίγει παράθυρο» για νέες παροχές - Στο τραπέζι κοινωνικό μέρισμα και φοροαπαλλαγές
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Ανοίγει παράθυρο» για νέες παροχές – Στο τραπέζι κοινωνικό μέρισμα και φοροαπαλλαγές

«Ανοίγει παράθυρο» για νέες παροχές – Στο τραπέζι κοινωνικό μέρισμα και φοροαπαλλαγές   «Ανοίγει παράθυρο» για επιπλέον μέτρα στήριξης σε ευάλωτα νοικοκυριά και νέες παροχές: Αν και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υιοθετήσει λόγω

Διαβάστε περισσότερα »
Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Pink Woman Ptolemaida
iordanidis ptolemaida
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida