Με 52 χτυπήματα σε οργανισμούς και εταιρείες οι χάκερ που επιτέθηκαν στον ΔΕΣΦΑ
Φάκελο» στο FBI φέρεται να έχουν οι χάκερ που με αναρτήσεις τους στο σκοτεινό διαδίκτυο (DarkNet) ανέλαβαν την ευθύνη για την κυβερνοεπίθεση στον ΔΕΣΦΑ την οποία γνωστοποίησε ο ίδιος ο οργανισμός στις 20 Αυγούστου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΕΣΦΑ η κυβερνοεπίθεση πραγματοποιήθηκε σε μέρος της υποδομής πληροφορικής του με στόχο να αποκτηθεί παράνομη πρόσβαση σε ηλεκτρονικά αρχεία και με επιβεβαιωμένη επίπτωση στη διαθεσιμότητα ορισμένων συστημάτων και πιθανή διαρροή αριθμού αρχείων και δεδομένων .
Όπως αναφέρει η Καθημερινή πρόκειται για την ομάδα Ragnar Locker στην οποία τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αποδοθεί από το FBI συνολικά 52 ηλεκτρονικά χτυπήματα σε οργανισμούς και εταιρείες που σχετίζονται με κρίσιμες υποδομές στις ΗΠΑ.
Οι χάκερ, μάλιστα, για να αποδείξουν τον ισχυρισμό τους ότι ήταν αυτοί που πραγματοποίησαν την κυβερνοεπίθεση τον ΔΕΣΦΑ ανήρτησαν και μια φωτογραφία από απόσπασμα προσχεδίου προϋπολογισμού που φέρει την επιγραφή «ιδιωτικό και εμπιστευτικό».
Η ίδια ομάδα χάκερ στις περισσότερες περιπτώσεις αφήνουν στο θύμα τους ένα σημείωμα απαίτησης λύτρων με τη μορφή .txt και με οδηγίες για πληρωμή σε κρυπτονομίσματα ώστε να αποκρυπογραφήσουν τα δεδομένα τους.
Πηγές από τον ΔΕΣΦΑ τις οποίες επικαλείται η Καθημερινή αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής δεν έχει κλειδωθεί κάποιο από τα αρχεία του, ούτε έχει γίνει γνωστή κάποια απαίτηση για λύτρα.
Υπενθυμίζεται ότι για την υποθεση έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες αρχές και οργανισμοί με τον ΔΕΣΦΑ να ανακοινώνει ότι «συνεργαζόμαστε στενά με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την Αρχή Προστασίας Δεδομένων, τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ., το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) καθώς και με το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την επίλυση του ζητήματος και την ελαχιστοποίηση τυχόν πιθανών επιπτώσεων.
«Ο ΔΕΣΦΑ παραμένει ακλόνητος στη θέση του να μη συνδιαλέγεται με κυβερνοεγκληματίες» κατέληγε η ανακοίνωση του διαχειριστή του συστήματος του φυσικού αερίου.