«Λουκέτο» έως έναν μήνα σε όσους δεν κόβουν αποδείξεις

Eordaialive Team
4λ ανάγνωσης
«Λουκέτο» έως έναν μήνα σε όσους δεν κόβουν αποδείξεις

«Λουκέτο» έως έναν μήνα σε όσους δεν κόβουν αποδείξεις

 

 

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

 

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

 

Ακολούθησε μας στο Twitter

 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Τα πρόστιμα και οι ποινές αυξάνονται ανάλογα με την αξία της παράβασης και σε περίπτωση που ασκηθεί βία στους ελεγκτές

Αγριεύει η Εφορία για όσους επαγγελματίες δεν κόβουν αποδείξεις. Σύμφωνα με νέα απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή, θα μπαίνει «λουκέτο» στην επιχείρηση ακόμα και για διάστημα 30 ημερών, αν κατά τη διάρκεια του ελέγχου διαπιστωθεί πως δεν έχουν εκδοθεί τα νόμιμα παραστατικά.

Μάλιστα, τα πρόστιμα και οι ποινές θα είναι ακόμη πιο βαριά σε περίπτωση που ασκηθεί βία έναντι των ελεγκτών της ΑΑΔΕ ή επιχειρηθεί να παρεμποδιστεί ο φορολογικός έλεγχος.

Σημειώνεται ότι τα προηγούμενα χρόνια είχαν παρατηρηθεί φαινόμενα κατά τα οποία στελέχη της ΑΑΔΕ είχαν δεχθεί άγριες επιθέσεις από επαγγελματίες εν μέσω ελέγχων, με αποτέλεσμα η φορολογική διοίκηση να επιβάλει βαριές «καμπάνες» και σε εκείνους που ασκούν λεκτική ή σωματική βία στους ελεγκτές, ακόμα και σε εκείνους που προσπαθούν να παρεμποδίσουν με κάθε τρόπο τους ελέγχους.

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση της ΑΑΔΕ, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης, στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος, αναστέλλεται:

• Άμεσα για 48 ώρες, εφόσον διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση περισσότερων από 10 αποδείξεων ή αν η καθαρή αξία των αγαθών και των υπηρεσιών υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

• Αμελλητί για 96 ώρες, εφόσον εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους διαπιστώνεται εκ νέου στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών αποδείξεων ή τιμολογίων, ανεξαρτήτως αξίας.

• Αμελλητί για 10 ημέρες, κάθε φορά που εντός δύο φορολογικών ετών διαπιστώνεται από τον ίδιο έλεγχο η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών παραστατικών πώλησης, σε οποιαδήποτε επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, ανεξαρτήτως αξίας.

Σε περίπτωση που ο επιχειρηματίας αποφασίσει -κατά παράβαση- να λειτουργήσει την επιχείρησή του το διάστημα που έχει τεθεί σε αναστολή λειτουργίας από την ΑΑΔΕ, τότε θα επιβάλλεται νέα ποινή αναστολής λειτουργίας για επιπλέον 10 ημέρες.

Για να αποφευχθούν περιστατικά, όπως αυτά που συνέβησαν πριν από μερικά χρόνια στην Πάτμο, όπου εφοριακός έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού κατά τη διάρκεια ελέγχου σε επιχειρήσεις της περιοχής, ή παλιότερα στην Υδρα, όταν χρειάστηκε να επέμβει μεγάλη αστυνομική δύναμη για να μπορέσει να επιβάλει την τάξη, καθώς μεγάλος αριθμός καταστηματαρχών είχαν ξεσηκωθεί εναντίον των ελεγκτών που επισκέφθηκαν το νησί, η ΑΑΔΕ κάνει πιο αυστηρά τα πρόστιμα.

Σε περίπτωση που παρεμποδίζεται η διενέργεια κάθε είδους επιτόπιου φορολογικού ελέγχου, με χρησιμοποίηση βίας ή απειλής κατά των ελεγκτικών οργάνων της ΑΑΔΕ, αναστέλλεται μέχρι έναν μήνα η λειτουργία της επιχείρησης, την οποία αφορά ο έλεγχος, με την επιφύλαξη για τον προσδιορισμό κατηγοριών για επιβολή ειδικής χρηματικής κύρωσης, αντί της αναστολής λειτουργίας.

Στις περιπτώσεις απειλής χρήσης βίας με όπλα ή άλλα αντικείμενα που δύνανται να προκαλέσουν σωματική βλάβη ή κίνδυνο ζωής υπαλλήλου της ΑΑΔΕ ή άσκησης βίας που είχε ως αποτέλεσμα τη σωματική βλάβη ή την απειλή της ζωής του εφοριακού επιβάλλονται σωρευτικά:

• ειδικό πρόστιμο από 10.000 έως 50.000 ευρώ και

• αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης από δύο μήνες έως έξι μήνες και από έξι μήνες έως και τρία έτη σε περίπτωση υποτροπής.

 

 

 

 

 

πηγή

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!