Κρούσματα σήμερα 20/11: Αγωνία για τη σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, πότε θα αποφασιστεί η άρση του lockdown.
Όπως έχουμε τονίσει πολλάκις, κάθε ημερήσια ανακοίνωση του ΕΟΔΥ έχει περισσότερη σημασία από την προηγούμενη. Βρισκόμαστε στα 2/3 των χρονικών ορίων που έχει θέσει η κυβέρνηση τα μέτρα και άπαντες αναμένουν τα αποτελέσματα. Ποια πρέπει να είναι; Μείωση του τρίπτυχου, κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες και σήμερα (20/11) θα κινηθούμε σε υψηλούς αριθμούς.
Να υπενθυμίσουμε πως χθες (19/11) ανακοινώθηκαν 3.227 κρούσματα, 499 διασωληνωμένοι και 59 θάνατοι.
Πέτσας: Δεν είναι ρεαλιστικός στόχος η άρση του lockdown την 1η Δεκεμβρίου
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι δεν είναι ρεαλιστικό να αρθεί το lockdown στις αρχές Δεκεμβρίου. Μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Από τις έξι», ο Στέλιος Πέτσας είπε χαρακτηριστικά: «Την επόμενη εβδομάδα θα δούμε ποιος πρέπει να είναι ο σχεδιασμός για σταδιακή άρση των μέτρων, σε αυτή τη φάση πρέπει να δώσουμε όλοι τη μάχη για τον περιορισμό των κρουσμάτων».
Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «ποτέ δεν μιλήσαμε για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, μιλούσαμε για φάσεις σταδιακής επανόδου σε μια μορφή κανονικότητας μέσα στο Δεκέμβριο».
ΜΕΘ: Ασφυξία στη Θεσσαλονίκη – 8 κλίνες κενές – «Στο κόκκινο» και η Αττική
Δραματική είναι η κατάσταση στις Εντατικές της χώρας. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για όλα τα νοσήματα στη χώρα είναι 124, ενώ για τους ασθενείς με κορονοϊό, δεν ξεπερνούν τις 96 σε όλη την Επικράτεια. Το ποσοστό κάλυψης των κρεβατιών φτάνει το 82%.
Σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα συνολικά 1.220 κλίνες ΜΕΘ. Από αυτές, 1.000 είναι κατειλημμένες και 220 κενές (ποσοστό 18%). Οι ΜΕΘ-non COVID είναι σήμερα 569, οι 445 είναι κατειλημμένες και οι 124 κενές (ποσοστό 22%).
Οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 651. Από αυτές, 555 είναι κατειλημμένες και 96 κενές (ποσοστό 15%). Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είναι σήμερα 218.
Από αυτές, 210 είναι κατειλημμένες και 8 κενές (ποσοστό 4%).
Στα Νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου της Αττικής, οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 218.
Από αυτές, 173 είναι κατειλημμένες και 45 κενές (ποσοστό 20,5%).
ΜΕΘ-COVID ανά Υγειονομική Περιφέρεια
- 1η ΥΠΕ (Αττικής): 167 κλίνες, εκ των οποίων 128 κατειλημμένες και 39 κενές (ποσοστό 23%)
- 2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 53 κλίνες, εκ των οποίων 39 κατειλημμένες και 14 κενές (ποσοστό 26,5%)
- 3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 138 κλίνες, εκ των οποίων 137 κατειλημμένες και 1 κενή
- 4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 137 κλίνες, εκ των οποίων 125 κατειλημμένες και 12 κενές (ποσοστό 9%)
- 5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 73 κλίνες, εκ των οποίων 71 κατειλημμένες και 2 κενές (ποσοστό 3%)
- 6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 47 κλίνες, εκ των οποίων 24 κατειλημμένες και 23 κενές (ποσοστό 49%)
- 7η ΥΠΕ (Κρήτης): 18 κλίνες, εκ των οποίων 14 κατειλημμένες και 4 κενές (ποσοστό 22%)
- Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 18 κλίνες, εκ των οποίων 17 κατειλημμένες και 1 κενή (ποσοστό 5.5%)
Οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 είναι 6.362.
Οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σήμερα είναι 4.079 (συνολικά ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες)
Αναλυτικά ανά Υγειονομική Περιφέρεια
- 1η ΥΠΕ (Αττικής): 621 (από τις 1.201 διαθέσιμες κλίνες)
- 2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 267 (από τις 481 διαθέσιμες κλίνες)
- 3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 984 (από τις 1.309 διαθέσιμες κλίνες)
- 4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 1.250 (από τις 1.670 διαθέσιμες κλίνες)
- 5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 498 (από τις 618 διαθέσιμες κλίνες)
- 6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 248 (από τις 637 διαθέσιμες κλίνες)
- 7η ΥΠΕ (Κρήτης): 65 (από τις 241 διαθέσιμες κλίνες)
- Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 146 (από τις 205 διαθέσιμες κλίνες)
Εικόνες – γροθιά στο στομάχι από τη μάχη ασθενών και γιατρών
Συγκλονίζουν οι εικόνες που καταγράφονται μέσα από τις ΜΕΘ των νοσοκομείων σε όλη την Ελλάδα. Η διασπορά του κορονοϊού είναι μεγάλη, οι ασθενείς δίνουν μάχη να κρατηθούν στη ζωή και οι γιατροί παλεύουν να τους βοηθήσουν με κάθε δυνατό τρόπο. Η κάμερα του ΣΚΑΪ βρέθηκε στη ΜΕΘ του Ασκληπιείου Βούλας.
«Κάνε μια προσπάθεια να βήξεις. Μπράβο, μπράβο, μπράβο κύριε Γιώργο. Χαλάρωσε τώρα», ακούγεται να λέει ένας γιατρός σε έναν ασθενή.
Ο κ. Γιώργος ήταν σε καταστολή και όταν ανοίγει τα μάτια του, οι γιατροί σπεύδουν να τον βοηθήσουν. «Όσο πιο πολύ βοηθήσεις τον εαυτό σου, τόσο πιο γρήγορα θα βγάλουμε τον σωλήνα. Εντάξει; Δεν θέλω να πιέζεσαι», του λέει ο γιατρός.
«Δεν ξέρουν πού βρίσκονται. Είναι τρομαγμένοι. Το πρώτο πράγμα που κάνεις. Να εξηγήσεις τοποθεσία, το μέρος, τον χρόνο, τη μέρα και γιατί ήρθαν εδώ», εξηγεί μια υγειονομικός.
«Δυστυχώς κάθε φορά που εκκενώνεται μια κλίνη ΜΕΘ, δεν γεμίζει την επόμενη μέρα, δεν γεμίζει την επόμενη ώρα, γεμίζει το επόμενο λεπτό», λέει άλλη υγειονομικός.
«Έχουμε αγχωθεί, βλέποντας νέες ηλικίες να καταλήγουν στην εντατική, χωρίς κανένα υποκείμενο νόσημα, αθλητικοί με έναν πολύ καλό τρόπο ζωής και μπαίνουμε σε δεύτερες σκέψεις για το πόσο μπορεί να κινδυνεύσει κάποιος», υπογραμμίζει η νοσηλεύτρια ΜΕΘ Ασκληπιείου Βούλας, Μαντώ Σπυρέλου.
27χρονος διασωληνωμένος στην Εντατική του 251
Μόνο σοκ προκαλεί η είδηση ότι ένας μόλις 27χρονος άνδρας που προσεβλήθη από κορονοϊό νοσηλεύεται πλέον στην εντατική του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας, διασωληνωμένος. Ο 27χρονος διασωληνώθηκε στο Ιπποκράτειο και από εκεί μεταφέρθηκε στο 251 όπου υπήρχε διαθέσιμη κλίνη στην εντατική. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νεαρός άνδρας δεν είχε υποκείμενα νοσήματα και δεν αντιμετώπιζε άλλο πρόβλημα με την υγεία του.
Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από λίγες εβδομάδες ένας 25χρονος από την Τήνο, επίσης με καλή υγεία, προσεβλήθη από τον covid-19 και νοσηλεύθηκε στην εντατική του Ασκληπιείου, ενώ 17χρονη επίσης με καλή υγεία βρέθηκε επί σειρά ημερών διασωληνωμένη σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.
«Ασθενής μου ζήτησε να αποχαιρετήσει τους δικούς του»
Εμφανώς συγκινημένος περιέγραψε ο διευθυντής της ΜΕΘ του γενικού νοσοκομείου της Λάρισας, Απόστολος Κομνός, τα όσα έγιναν με 80χρονο ασθενή με κορονοϊό που δεν επιθυμούσε να διασωληνωθεί. «Μου ζήτησε να επικοινωνήσει με την οικογένειά του για να τους αποχαιρετήσει», είπε στην εκπομπή LIVE NEWS, του Mega. «Τους αποχαιρέτησε έναν έναν με βιντεοκλήση», πρόσθεσε.
«Ευτυχώς ακόμα δεν χάθηκε και ελπίζουμε να μην χαθεί», είπε ο ίδιος. Περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί.
Να σημειωθεί ότι η Λάρισα είναι πολύ κοντά στο να γίνει Θεσσαλονίκη με τους γιατρούς να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να κρατήσουν τους ασθενείς τους στην ζωή. Το γενικό νοσοκομείο της περιοχής έχει μετατραπεί αποκλειστικά σε νοσοκομείο για Covid-19 περιστατικά, αφού δε νοσηλεύει και δεν εξετάζει άλλα περιστατικά, τα οποία διοχετεύονται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο.