Το φυτό του κρόκου της οικογενείας των Ιριδοειδών είναι αυτοφυές στην Ελλάδα , την υπόλοιπη λεκάνη της Μεσογείου και την Μέση Ανατολή.
Ο καλλιεργούμενος κρόκος είναι μια φυσική μετάλλαξη που συνέβη πριν από πολλά χρόνια στις περιοχές αυτές.
. Είναι ένα φυτό στείρο, δεν παράγει σπόρους και , δεν μπορεί να αναπαραχθεί εγγενώς. Η αναπαραγωγή του μπορεί να γίνει μόνο από τη διάσπαση και τη σπορά των βολβών του.
Για την καλλιέργεια απαιτεί ξηρό και θερμό καιρό το καλοκαίρι και κρύο τον χειμώνα. Η σπορά γίνεται τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο ενώ η συγκομιδή γίνεται στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου.
Είναι φυτό από το οποίο παράγεται ένα από τα πιο ακριβά μπαχαρικά που υπάρχουν στον κόσμο.
Το φυτό και οι ιδιότητές του είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Οι αρχαίοι Έλληνες κατανάλωναν τον κρόκο για να καταπολεμήσουν την αϋπνία και τα δυσάρεστα αποτελέσματα του μεθυσιού, . Η κύρια χρήση του, ήταν στην ιατρική. Σύμφωνα με αναφορές, οι Ιπποκράτης, Διοσκουρίδης και Γαληνός χρησιμοποιούσαν τον κρόκο ως βασικό συστατικό σε διάφορα ιατρικά σκευάσματα και τον συνιστούσαν ως παυσίπονο, αντιπυρετικό, υπνωτικό, επουλωτικό και αφροδισιακό.
Η σύγχρονη επιστήμη έχει μελετήσει αυτές τις ιδιότητες και εξακολουθεί την αναζήτηση δεχόμενη ότι τα κόκκινα στίγματα του κρόκου μπορεί να βοηθήσουν στην προληπτική η θεραπευτική δράση κατά πολλών ασθενειών.
Υπάρχουν πολλές ωφέλιμες δράσεις αλλά και συγχρόνως περιπτώσεις που η λάθος χρησιμοποίηση του , μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες
ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΡΟΚΟΥ (ΣΑΦΡΑΝ)
Μπορεί να χρησιμοποιήσει μεταξύ των άλλων :
Για το άσθμα, βήχα, κοκκύτη και για να χαλαρώσει το φλέγμα επίσης για προβλήματα ύπνου ,καρκίνο, αθηροσκλήρωση , εντερικό αέριο (μετεωρισμός), κατάθλιψη, νόσο του Alzheimer, τρόμος, σοκ, αιμόπτυση, πόνο, καούρα ξηρό δέρμα,ψωρίαση,την φαλάκρα .
Οι γυναίκες χρησιμοποιούν σαφράν για τις εμμηνόρροικές κράμπες και το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS).
Οι άνδρες το χρησιμοποιούν για να αποτρέψουν τον πρώιμο οργασμό (πρόωρη εκσπερμάτωση) και τη στειρότητα και να αντιμετωπίσουν την ανδρική υπογονιμότητα .
Επί πλέον ανεβάζει την αθλητική απόδοση ,προκαλεί εφίδρωση και είναι αφροδισιακό
ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί μπορεί να προκαλέσει ορισμένες παρενέργειες όπως :
Ξηροστομία , άγχος ζάλη , υπνηλία, ναυτία , αλλαγή όρεξης και πονοκέφαλο .
Αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να εμφανιστούν σε μερικούς ανθρώπους
Οι υψηλές δόσεις μπορούν να προκαλέσουν δηλητηρίαση , συμπεριλαμβανομένης της κίτρινης εμφάνισης του δέρματος , των ματιών και των βλεννογόνων .
Ακόμη να προκαλέσουν εμετό αιματηρή διάρροια . αιμορραγία από τη μύτη , τα χείλη και τα βλέφαρα.
: Η λήψη κρόκου από το στόμα σε ποσότητες μεγαλύτερες από αυτές που χρησιμοποιούνται για παρασκευή φαγητών μπορεί να προκαλέσει ακόμη και αποβολή .σε εγκυμονούσες γυναίκες
Δεν είναι γνωστό πόσο ασφαλής είναι η χρήση του κατά τη διάρκεια του θηλασμού.
Οι άνθρωποι που είναι αλλεργικοί σε φυτά του γένους Lolium, Olea και Salsola μπορεί επίσης να είναι αλλεργικοί και στον κρόκο.
Η λήψη μεγάλων ποσοτήτων σαφράν μπορεί να επιδεινώσει ορισμένες καρδιακές παθήσεις.
Η λήψη σαφράν μπορεί να κάνει την αρτηριακή πίεση να είναι πολύ χαμηλή σε άτομα με χαμηλή αρτηριακή πίεση
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να λαμβάνουν άνθρωποι που κάνουν φαρμακευτική αγωγή για ορισμένες ασθένειες υπάρχουν αλληλεπιδράσεις του κρόκου με την σύγχρονη χρησιμοποίηση ορισμένων φαρμάκων όπως π.χ τα Αντιυπερτασικά φάρμακα
Σε κάθε περίπτωση η χρήση του κρόκου όπως και όλων των άλλων βοτάνων για ιατρικούς σκοπούς πρέπει να γίνεται σε συνεννόηση με τους γιατρούς
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το video που ακολουθεί