«Κόκκινες» κάρτες μοίρασαν στον Κωστή Χατζηδάκη οι περίπου 350 εργαζόμενοι στους 36 Φορείς Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών της χώρας, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των σχεδίων του υπουργείου Περιβάλλοντος που στην ουσία οδηγούν σε «ξαφνικό θάνατο» το πιο πράσινο κομμάτι της ελληνικής φύσης. Αποδομούν βήμα βήμα τους ισχυρισμούς του, ότι οι απλήρωτοι για μήνες εργαζόμενοι, που παραμένουν «όμηροι» για περισσότερα από 13 χρόνια, ευθύνονται για παραλείψεις της διοίκησης!
Εχει όμως ιδιαίτερη αξία η κοινή ανακοίνωση των 12 πανελλαδικής εμβέλειας οικολογικών οργανώσεων, οι οποίες στέκονται δίπλα στους εργαζόμενους και επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι το κείμενο που διακίνησε το υπουργείο στις 13/2 «αδικεί ένα σύστημα και πολλούς ανθρώπους».
«Το έργο των φορέων διαχείρισης κρίνεται θετικό και έχει αναγνωριστεί», αναφέρει η «Ελληνική Φύση», ο πανελλαδικός σύλλογος των εργαζομένων στις προστατευόμενες περιοχές. Περνά μάλιστα στην αντεπίθεση και επισημαίνει ότι το αρμόδιο υπουργείο επιχειρεί να διαλύσει τους Φορείς Διαχείρισης συκοφαντώντας τις διοικήσεις και τους εργαζόμενους, χωρίς να βασίζεται σε επιστημονική τεκμηρίωση και αξιολόγηση. Κάνει μάλιστα λόγο για «ψευδοεπιχειρήματα και ψευδοδιαπιστώσεις», στις οποίες δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις:
■ Η διαχείριση των οικοτόπων, για την οποία η χώρα έχει πρόσφατα παραπεμφθεί στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, καθορίζεται από τον νόμο 3937/2011 και οι Φορείς Διαχείρισης με τη δράση τους συνέβαλαν για να αποσυρθούν οι καταγγελίες για πολλές περιοχές, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση το Εθνικό πάρκο Σχινιά – Μαραθώνα. Δεν έχουν όμως ευθύνη γιατί δεν προχώρησαν τα διατάγματα για τον Κυπαρισσιακό κόλπο και τα αυθαίρετα στον Λαγανά Ζακύνθου, ούτε για τα σκουπίδια στη νήσο Χρυσή στην ανατολική Κρήτη.
■ Δεν διορίζονται οι διοικήσεις των Φορέων από το υπουργείο, που προτείνει δύο μέλη και τα υπόλοιπα πέντε από τοπικές συλλογικότητες. Τα μέλη τους είναι άμισθα και οι μόνοι απόντες από συνεδριάσεις τους είναι συνήθως οι εκπρόσωποι του υπουργείου!
■ Η απορρόφηση των κονδυλίων έφτασε σε ορισμένες περιπτώσεις το 95%. Στο ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013 είχαν ενταχθεί 166 έργα, από τα οποία υλοποιήθηκαν τα 121. Τα προγράμματα της περιόδου 2013-2015 θα αξιοποιηθούν από το υπουργείο για να συντάξει την έκθεση προς την Ε.Ε. για τη βιοποικιλότητα. Σε φάση υλοποίησης είναι 34 προγράμματα, πέρα από αυτά που έχουν ενταχθεί στο τρέχον ΕΣΠΑ.
■ Αυξήθηκε η επισκεψιμότητα στους οικότοπους, κυρίως από σχολεία. Την τελευταία τριετία ξεπέρασε τις 578 χιλιάδες, έναντι 150 χιλιάδων που ήταν ο μέσος των προηγούμενων ετών.
Στην κοινή ανακοίνωση των δώδεκα οικολογικών οργανώσεων επισημαίνεται ότι η διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών βασίζεται στους Φορείς, που έχουν να παρουσιάσουν αξιοσημείωτο έργο, παρά την έλλειψη σταθερής χρηματοδότησης και κεντρικού συντονισμού από την πλευρά του Δημοσίου.
«Τα προβλήματα ήταν, σε μεγάλο βαθμό, αποτέλεσμα της διαχρονικής απαξίωσης των Φορέων και της απροθυμίας για ουσιαστική προστασία και διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών από διαδοχικές κυβερνήσεις και εν πολλοίς καθρεφτίζουν ανεπάρκειες της διοίκησης», επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των οργανώσεων ΑΝΙΜΑ, Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, Μεσόγειος SOS, Καλλιστώ, Greenpeace, MEDASSET και WWF Ελλάς.
Σημειώνουν ότι οι σκέψεις του υπουργείου Περιβάλλοντος δημοσιοποιήθηκαν λίγο μετά τη συνάντηση που είχαν με τον Κωστή Χατζηδάκη, αφήνοντας εμμέσως να εννοηθεί ότι δεν τους είχε ενημερώσει. Σημειώνουν, ωστόσο, ότι θα τοποθετηθούν αναλυτικά μόλις δοθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο.
Οι δώδεκα οικολογικές οργανώσεις, με την ίδια ανακοίνωση, εκφράζουν την αντίθεσή τους για το «νομικό εφεύρημα» των οικιστικών πυκνώσεων, που προσδιορίζει τους οικισμούς αυθαιρέτων που έχουν διαμορφωθεί σε καμένες ή εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις, οι οποίοι σήμερα δεν επιτρέπεται να νομιμοποιηθούν με βάση τη νομολογία του ΣτΕ και το Σύνταγμα. Διαφωνούν επίσης με την προωθούμενη επίσπευση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης και ζητούν να τηρηθούν οι δικλίδες ασφαλείας στις προστατευόμενες περιοχές.