Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας: Έρχονται ποινές και για τους πεζούς για παραβάσεις – Τι δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία
Στην αναθεώρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) προχωρά η κυβέρνηση, με στόχο να περιορίσει τα εκατοντάδες τροχαία ατυχήματα που συμβαίνουν καθημερινά σε όλη τη χώρα, προκαλώντας χιλιάδες τραυματισμούς και απώλειες ζωών.
Σύμφωνα με τα Παραπολιτικά, η νέα νομοθεσία, που αναμένεται να ψηφιστεί τον Ιανουάριο, εισάγει την καινοτομία ότι πλέον οι ποινές δεν θα αφορούν το όχημα, αλλά τον ίδιο τον οδηγό.
Τα όρια ταχύτητας μειώνονται κυρίως στις πόλεις. Βαρύτητα δίνεται στη χρήση κράνους, καθώς πλέον αν ένας οδηγός μοτοσικλέτας εντοπιστεί τρεις φορές να μη φορά κράνος, το δίπλωμα θα του αφαιρείται για πέντε χρόνια. Μόνο μετά την παρέλευση της 5ετίας ο οδηγός θα μπορεί να δώσει εκ νέου εξετάσεις για να πάρει ξανά το δίπλωμά του. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τροχαίας, το 88% των τροχαίων που προκαλούνται προέρχεται από ανθρώπινο λάθος. Το 60% των τροχαίων οφείλεται στην απόσπαση της προσοχής, καθώς όπως έχει προκύψει γίνεται εκτεταμένη χρήση κινητού, ενώ το 25% των τροχαίων οφείλεται στη χρήση του αλκοόλ.
Ο νέος ΚΟΚ θα είναι ιδιαίτερα σκληρός σε όσους οδηγούς έχουν την αποκαλούμενη «αντικοινωνική οδήγηση»
Τα στατιστικά στοιχεία είναι αμείλικτα, καθώς το 2023 κατεγράφησαν 621 νεκροί, εκ των οποίων οι μισοί έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία μέσα σε πόλεις. Για αυτόν τον λόγο, ο νέος ΚΟΚ θα είναι ιδιαίτερα σκληρός σε όσους οδηγούς έχουν την αποκαλούμενη «αντικοινωνική οδήγηση», κινούνται δηλαδή σε Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης, σε ράμπα αναπήρων ή υπό την επήρεια αλκοόλ. Αυτό που επισημαίνουν στελέχη του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. είναι πως η υποτροπιάζουσα οδηγική συμπεριφορά δεν θα είναι πλέον ανεκτή, όπως επίσης θα υπάρχουν σοβαρές αυξήσεις στις ποινές για όσους κινούνται με υπερβολική ταχύτητα ή υπό την επήρεια αλκοόλ. Έως 10 χρόνια ποινή φυλάκισης θα αντιμετωπίζουν όλοι όσοι ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες και προκαλέσουν τροχαίο, ενώ αν υπάρχει τραυματισμός η ποινή ξεκινάει από τα 10 έτη κάθειρξης και αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των θυμάτων και των ζημιών.
Οι ανήλικοι που χρησιμοποιούν ηλεκτρικά πατίνια θα μπορούν να κινούνται με ανώτατη ταχύτητα τα 6 χιλιόμετρα/ώρα, έχοντας υποχρέωση να φορούν κράνος, ανακλαστικό γιλέκο και λοιπά, ενώ υπόλογοι θα είναι και οι πεζοί που προσπαθούν να διασχίσουν τον δρόμο, ενώ υπάρχει για αυτούς ερυθρός σηματοδότης. Σημειώνεται ότι από τους 621 νεκρούς του 2023 οι 100 ήταν πεζοί που παρασύρθηκαν από αυτοκίνητα ή μηχανές, τονίζουν οι αστυνομικοί.