Οι τράπεζες έχοντας προσαρμόσει τα συστήματά τους για την υποδοχή της κανονικότητας, τέσσερα χρόνια μετά το καλοκαίρι του 2015 βρίσκονται σε άμεση ετοιμότητα για την άρση των capital controls
Στο τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να εισηγηθεί η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης την πλήρη άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls), σε ένα βήμα που αποσκοπεί στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, έτσι ώστε να φτάσει ταχύτερα σε επενδυτική βαθμίδα.
Τραπεζικά στελέχη συμφωνούν ότι οι συνθήκες επιτρέπουν να πραγματοποιηθεί αυτό το τελευταίο βήμα, ενώ έχουν περάσει πάνω από τέσσερα χρόνια από την επιβολή των ελέγχων, τον Ιούνιο του 2015. Οι τράπεζες έχοντας προσαρμόσει τα συστήματά τους για την υποδοχή της κανονικότητας, τέσσερα χρόνια μετά το καλοκαίρι του 2015 βρίσκονται σε άμεση ετοιμότητα για την άρση των capital controls.
Η προετοιμασία έχει ξεκινήσει, καθώς απαιτούνται διαβουλεύσεις με τους εταίρους ενώ η τελική απόφαση είναι της κυβέρνησης.
Σύμφωνα και με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters η ΤτΕ θα εισηγηθεί την άρση των capital controls τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.
Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο υψηλόβαθμος αξιωματούχος που γνωρίζει το θέμα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας εισηγήθηκε στην κυβέρνηση την πλήρη άρση των capital controls».
Η ΤτΕ διενεργεί μελέτη για την αξιολόγηση των επιπτώσεων από την άρση των περιορισμών που στη συνέχεια θα αποστείλει στην κυβέρνηση και τους δανειστές.
Στο πλαίσιο αυτό, η επικείμενη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών θα λειτουργήσει ως ισχυρή ένεση στην ψυχολογία των πολιτών και των αγορών.
Σημειώνεται ότι η τελευταία ουσιαστική ελάφρυνση των κεφαλαιακών περιορισμών έγινε την 1η Οκτωβρίου 2018, οπότε επετράπησαν χωρίς κανένα περιορισμό οι αναλήψεις μετρητών, η εξ ολοκλήρου ανάληψη ή εξαγωγή στο εξωτερικό κεφαλαίων που πιστώνονται σε λογαριασμό του δικαιούχου από το εξωτερικό, η χρήση καρτών στο εξωτερικό για αγορές στο εξωτερικό, το άνοιγμα λογαριασμού και η προσθήκη συνδικαιούχου σε υφιστάμενο λογαριασμό ανεξαρτήτως της δημιουργίας νέου κωδικού πελάτη, η ενεργοποίηση αδρανούς λογαριασμού, η πρόωρη εξόφληση δανείου σε τράπεζα και η πρόωρη λήξη προθεσμιακής κατάθεσης.