Καταργείται το κοινωνικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος στην Ε.Ε – Απευθείας κρατική ενίσχυση στους ευάλωτους καταναλωτές

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Η νέα κοινοτική οδηγία θα ενσωματωθεί το 2020 στο εθνικό δίκαιο και θα τεθεί σε ισχύ έως το 2025

Η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας είναι ζήτημα των κρατικών προϋπολογισμών των κρατών μελών της ΕΕ και δεν θα πρέπει να επιβαρύνει με κανένα τρόπο τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.
Αυτό είναι το μήνυμα του νέου ρυθμιστικού πλαισίου που υιοθετεί η ΕΕ για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και το οποίο αναμένεται να την καθορίσει για την επόμενη δεκαετία.
Πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά οδηγία της ΕΕ από την έναρξη της διαδικασίας απελευθέρωσης πριν από 23 χρόνια, η οποία εστιάζει στο ρόλο των καταναλωτών και επιδιώκει να διαμορφώσει μια πελατοκεντρική και ευέλικτη αγορά με τιμές λιανικής που θα βασίζονται στον ανταγωνισμό μεταξύ των προμηθευτών.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η οδηγία, που αναμένεται να εγκριθεί και από το επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας για να τεθεί σε ισχύ, αναφέρει ρητά ότι για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας θα πρέπει να προτιμώνται στοχευμένα μέτρα κοινωνικής πολιτικής, δηλαδή απευθείας επιδοτήσεις από τον εκάστοτε κρατικό προϋπολογισμό και όχι στήριξη μέσω των ρυθμιζόμενων τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Οδηγία στοχεύει στην πλήρη κατάργηση της παραδοσιακής προσέγγισης της προστασίας των ευάλωτων καταναλωτών μέσω των ρυθμιζόμενων χρεώσεων έως το 2025.
Μάλιστα προβλέπει ότι σε εκείνη τη χρονική στιγμή η ΕΕ θα έχει τη δυνατότητα απαγόρευσης μέτρων στήριξης των ευάλωτων καταναλωτών αν και κάτι τέτοιο είναι προφανές ότι θα κριθεί πολιτικά και ανάλογα με την οικονομική κατάσταση που θα επικρατεί τότε στην Ευρώπη.

Αμφίβολη η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας

Η νέα οδηγία θα πρέπει να έχει ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο έως το τέλος του 2020 και για τα ελληνικά νοικοκυριά που βιώνουν μια υπερδεκαετή κρίση, η κατάργηση των έστω και περιορισμένων μέτρων κατά της ενεργειακής φτώχειας, είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει ένα σημαντικό πρόβλημα που θα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί.
Άλλωστε η κατακόρυφη αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ κατά τη διάρκεια της κρίσης σε ένα σημαντικό μέρος οφείλεται σε επιχειρήσεις που έκλεισαν αφήνοντας πίσω τους τεράστια χρέη προς τη ΔΕΗ, αλλά και στην πολιτική επιλογή που έγινε από το 2015 να μην λαμβάνει μέτρα η ΔΕΗ έναντι των καταναλωτών που δεν πλήρωναν τους λογαριασμούς τους.
Έτσι πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι μεταξύ των 3 δις ευρώ που της οφείλονται σήμερα ένα πολύ μεγάλο ποσοστό προέκυψε από τη νοοτροπία που καλλιεργήθηκε ότι η αποπληρωμή των λογαριασμών του ρεύματος δεν είναι προτεραιότητα για τα νοικοκυριά αφού η ΔΕΗ δεν θα κόψει το ρεύμα.
Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι τα χρέη προς τις εταιρίες τηλεφωνίας δεν έφθασαν ποτέ σε αυτά τα δυσθεώρητα ύψη.
Η συγκεκριμένη κατάσταση αποτελεί έναν ακόμη ανασταλτικό παράγοντα για την απελευθέρωση της αγοράς, αφού οι ιδιώτες προμηθευτές δεν αφήνουν να συσσωρεύονται οφειλές που δεν θα μπορούν να διαχειριστούν στο μέλλον.
Είναι χαρακτηριστικό με βάση επίσημα στοιχεία της ΔΕΗ προς τη ΡΑΕ ότι οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των καταναλωτών προς τη ΔΕΗ από  702 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2011, αυξήθηκαν σε 1,7 δισ. ευρώ στις 31.12.2014 και εκτινάχθηκαν σε 2,4 δισ. ευρώ στις 30.9.2015, καταγράφοντας αύξηση κατά 250% σε σχέση με το 2011.
Επιπρόσθετα, οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις στις 30.9.2015 έφτασαν τα 668 εκατ. ευρώ έναντι 259 εκατ. ευρώ στις 30.9.2011.
Σήμερα από τα περίπου 3 δις ευρώ που της οφείλονται, η ΔΕΗ έχοντας προσλάβει ως σύμβουλο την εταιρία Qualco έχει καταφέρει να εισπράξει περί τα 300 εκατ. ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Δείτε Επίσης

«Κοινωνικό μέρισμα» και κατάργηση φόρων - Ολόκληρο το πακέτο παροχών που ετοιμάζει το ΥΠΟΙΚ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Κοινωνικό μέρισμα» και κατάργηση φόρων – Ολόκληρο το πακέτο παροχών που ετοιμάζει το ΥΠΟΙΚ

Κοινωνικό μέρισμα εξετάζεται μεταξύ άλλων να διανεμηθεί σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών. Με «κλειδί» το άλμα των ρυθμών ανάπτυξης η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να ανοίξει την «πόρτα» σε νέες παροχές. Εκείνο που θα

Διαβάστε περισσότερα »
Για τον Γιατρό της καρδιάς και της ψυχής μας
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Για τον Γιατρό της καρδιάς και της ψυχής μας

Σ’ ευχαριστούμε για την αγάπη που μας πρόσφερες, χωρίς όρους, χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς ανταλλάγματα. Σ’ ευχαριστούμε γιατί ήσουν πάντα εκεί να συμπονέσεις, να συμπαρασταθείς, να ταυτιστείς με όποιον είχε ανάγκη.

Διαβάστε περισσότερα »
Αθ.Λινού: Τι είπε για σχολεία και παιδικά πάρτι
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αθ.Λινού: Τι είπε για σχολεία και παιδικά πάρτι

Τον προβληματισμό της για την πορεία της πανδημίας στην χώρα και τον χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού κατά του κορονοϊού εξέφρασε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού. Όπως είπε η κ. Λινού στον

Διαβάστε περισσότερα »
Έρευνα σε ιστοσελίδες και ομάδες αντιεμβολιαστών με εντολή Θεοδωρικάκου
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έρευνα σε ιστοσελίδες και ομάδες αντιεμβολιαστών με εντολή Θεοδωρικάκου

Την παρέμβαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου προκάλεσε η είδηση ότι αντεμβολιαστές προσπαθούν να εξαπατήσουν πολίτες με οικονομικό πάντα αντάλλαγμα για δήθεν παροχή πλήρους ασυλίας και κάλυψης έναντι του μη

Διαβάστε περισσότερα »
Αλλαγή ώρας: Τι θα ισχύσει φέτος -Πότε γίνεται
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλλαγή ώρας: Τι θα ισχύσει φέτος -Πότε γίνεται

Την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί και φέτος η αλλαγή ώρας για το 2021. Συγκεκριμένα, οι δείκτες των ρολογιών θα γυρίσουν μία ώρα πίσω στις 31 του μήνα. Το

Διαβάστε περισσότερα »
Κοινωνικό Τιμολόγιο: Πότε «κλείνουν» οι αιτήσεις
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κοινωνικό Τιμολόγιο: Πότε «κλείνουν» οι αιτήσεις

Για το Κοινωνικό Τιμολόγιο Ρεύματος, οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση οποιαδήποτε στιγμή επιθυμούν εντός του έτους (αφού όμως πρώτα ακυρώσουν ήδη υπάρχουσα υποβληθείσα αίτηση). Ωστόσο, υπάρχει μια σημαντική παράμετρος που

Διαβάστε περισσότερα »
Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Δείτε το νέο spot της ΔΙΑΔΥΜΑ
Pink Woman Ptolemaida
iordanidis ptolemaida
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida