Ενεργοποίηση, εντός του Ιουνίου, του νέου χρηματοδοτικού εργαλείου με τα 400 εκατ. ευρώ για χαμηλότοκα δάνεια προς τους αγρότες, αλλά και επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου του Ν4349/17, περιλαμβάνει η «ατζέντα» των προτεραιοτήτων του Μάκη Βορίδη, ο οποίος συνεχίζει, ωστόσο, να παίζει με την υπομονή των αιγοπροβατοτρόφων, δηλώντας εκ νέου πως είναι έτοιμος να ανακοινώσει άμεσα το ποσό που θα δοθεί ως ενίσχυση, αλλά μένει να φανεί αν αυτή τη φορά το εννοεί.
Θα ανακοινώσω μέσα στην εβδομάδα το ποσό για την ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων», επισήμανε -για πολλοστή φορά τις τελευταίες εβδομάδες- ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για μια υπόθεση που τείνει να εξελιχθεί σε προσωπικό του Βατερλώ, καθώς τα συνεχόμενα «μπρος – πίσω» και το «θέατρο σκιών» που παίζεται εδώ και εβδομάδες, έχει εξοργίσει τους Έλληνες αιγοπροβατοτρόφους.
Μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της γεωργίας και πως αυτός θα μπορέσει να ενισχύσει το ρόλο του ως πυλώνας ανάπτυξης που οργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, την Πέμπτη 4 Ιουνίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε ακόμη ότι εκτός από τους αιγοπροβατοτρόφους θα ακολουθήσουν οι υπογραφές για τη στήριξη των αλιέων και μετά εκείνη για τα σπαράγγια, αλλά και για τους παραγωγούς των λαϊκών αγορών.
Στην τοποθέτησή του, ο υπουργός υπεραμύνθηκε της επιλογής του για κάθετες και όχι οριζόντιες παροχές οικονομικής στήριξης, λέγοντας πως είναι μια πολιτική που έχει αγκαλιαστεί από τον πρωθυπουργό και ότι μέχρι τώρα έχει αποδώσει. «Μας βγαίνει αυτό το στεχευμένο και μου επιτρέπει να είμαι αποτελεσματικός, γιατί δίνω πραγματικές ενισχύσεις σε κλάδους που το χρειάζονται», ανέφερε κι επανέλαβε πως «υπάρχουν καλλιέργειες από την άλλη που πήγαν καλά. Έχει κανένα νόημα να πάω να τις ενισχύσω αυτές; Θα μας κοροϊδεύουν κιόλας».
Σημείωσε δε, πως «προσπαθούμε πάντα να έχουμε και διαθέσιμα ποσά για να δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα στις καλλιέργειες που έρχονται γιατί η αλήθεια είναι πως οι επιπτώσεις του κορωνοϊού δεν τελείωσαν».
Εντός Ιουνίου τα 400 εκατ. ευρώ για χαμηλότοκα δάνεια
Παραδέχθηκε επίσης ότι υπάρχει σημαντικό θέμα με τη χρηματοδότηση του πρωτογενούς τομέα πέραν της ενίσχυσης του ΠΑΑ και του Κρατικού Προϋπολογισμού, αλλά έσπευσε να δηλώσει ότι ευελπιστεί πως εντός Ιουνίου θα ενεργοποιηθεί το χρηματοδοτικό εργαλείο για τη δανειοδότηση των αγροτών με ευνοϊκούς όρους.
«Το χρηματοδοτικό εργαλείο που θα έχουμε στη διάθεση των Ελλήνων αγροτών, περίπου σε ένα ύψος 400 εκατ. ευρώ, για χαμηλότοκα δάνεια, μακράς λήξεως και χωρίς αυξημένες εγγυήσεις, ελπίζω, μας λένε, ότι θα είναι έτοιμο μέσα στον Ιούνιο», ανέφερε κι αφού παραδέχθηκε πως και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει μια ανακολουθία (σ. σ. «αρχικά μου είχαν πει για το Μάρτιο», τόνισε) εξήγησε πως «καθυστερήσαμε λόγω του κορωνοϊού και γιατί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων ουσιαστικά δεν λειτουργούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να ετοιμάσει τις συμβάσεις με τις τράπεζες για να προχωρήσουν να υπογράψουν και να παρουσιάσουν τα δανειακά αυτά εργαλεία».
Επανεξέταση του νόμου για τις αθέμιτες πρακτικές
Αναφορικά με τα παράπονα εκπροσώπων του χώρου της βιομηχανίας μεταποίησης τροφίμων, για τις μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις έως και 200 ημέρες, που υπάρχουν εκ μέρους του λιανεμπορίου, σε σχέση με τις πληρωμές σε εμπορικές συναλλαγές, ο κ. Βορίδης, υποστήριξε πως είναι κάτι που θα το ξαναδεί.
«Επειδή ο νόμος 4349/17 δημιούργησε πάρα πολλά προβλήματα κατά την εφαρμογή του, ζήτησα να σταματήσουμε λίγο και να το ξαναδούμε συνολικά το θέμα και σε συνδυασμό με την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας που θέτει το ζήτημα των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στον γεωργικό τομέα», διευκρίνισε και αποκάλυψε πως «είναι κάτι που το επεξεργαζόμαστε με την Επιτροπή Ανταγωνισμού και ελπίζουμε να το τελειώσουμε τον Ιούνιο. Δεν ξέρω αν το προφτάσουμε, δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, διότι σχετίζεται και με το πώς προχωράει η Επιτροπή Ανταγωνισμού και το υπουργείο Ανάπτυξης».
Βάρος στις επενδύσεις στο νέο ΠΑΑ
Για τη νέα ΚΑΠ σημείωσε πως η συζήτηση είναι ακόμη ανοικτή και πως όσο δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο για το δημοσιονομικό πλαίσιο και τα ποσά που θα δοθούν, δεν είναι δυνατό να προχωρήσει κι ο σχεδιασμός για το νέο ΠΑΑ, το οποίο, ωστόσο, όπως ανέφερε, ως φιλοσοφία, θα ρίχνει το βάρος περισσότερο στις επενδύσεις από ό,τι στις άμεσες ενισχύσεις (με ισορροπία, όμως, διότι και οι τελευταίες είναι πολύ σημαντικές για τους παραγωγούς) και αυτό γιατί στο υπουργείο και την κυβέρνηση έχουν πειστεί πως για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής γεωργίας και την παραγωγή πιο «πράσινων» (για να εναρμονίζονται και με το Green Deal) προϊόντων και με υψηλή προστιθέμενη αξία, χρειάζονται νέες επενδύσεις και σε εξοπλισμό, αλλά και σε καινοτομία και τεχνολογίες.
agronews.gr