διαίτερα διευκολυντική για την έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων, χαρακτηρίζεται από την αγορά των ΑΠΕ η τροπολογία που κατέθεσε ο κ. Σκρέκας σχετικά με την παράταση κατά 10 μήνες των Τιμών Αναφοράς των σταθμών ΑΠΕ.
Σημειωτέον, όπως προκύπτει από το κείμενο της τροπολογίας (δείτε εδώ) που κατατέθηκε στη Βουλή, ότι η παράταση των 10 μηνών δεν αφορά μόνον τις «ταρίφες» που έληγαν στις 30 Απριλίου, αλλά και εκείνες που είχαν οριστεί να ισχύουν από 1 Μαϊου 2021 έως και 31 Δεκεμβρίου 2021. Δηλαδή γίνεται μια συνολική μετακίνηση κατά ένα 10μηνο, όλων των προθεσμιών που είχαν αποφασιστεί.
Πρακτικά, για τα μικρά φωτοβολταϊκά που έχουν εξασφαλίσει το δικαίωμά τους να έχουν ταρίφα εκτός διαγωνιστικών διαδικασιών (έχοντας καταθέσει πλήρεις φακέλους στον ΔΕΔΔΗΕ μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020) ισχύουν πλέον τα εξής:
Για ηλέκτριση (ή δήλωση ετοιμότητας) έως το τέλος Φεβρουαρίου 2022:
· Ιδιώτες μέχρι 500 Κιλοβάτ: Η ταρίφα συνεχίζει να είναι 65,74 ευρώ ανά Μεγαβατώρα
· Ενεργειακές Κοινότητες μέχρι 1 Μεγαβάτ: Η ταρίφα συνεχίζει να είναι 68,87 ευρώ ανά Μεγαβατώρα
Για ηλέκτριση (ή δήλωση ετοιμότητας) από 1 Μαρτίου 2022 έως και 31 Δεκεμβρίου 2022 (δεδομένου ότι δεν θα βγεί Υπουργική Απόφαση που να καθορίζει νέο πίνακα με Τιμές Αναφοράς):
· Ιδιώτες μέχρι 500 Κιλοβάτ: 63 ευρώ ανά Μεγαβατώρα
· Ενεργειακές Κοινότητες μέχρι 1 Μεγαβάτ: 65 ευρώ ανά Μεγαβατώρα
Όπως αναφέρθηκε, οι τιμές αυτές αφορούν έργα που έχουν οριστικούς όρους σύνδεσης και βρίσκονται στη φάση κατασκευής, ή έργα που έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 κατέθεσαν πλήρεις αιτήσεις προς τον ΔΕΔΔΗΕ ή ΑΔΜΗΕ για όρους σύνδεσης.
Για όλα τα υπόλοιπα έργα δεν υφίστανται διαδικασίες σταθερής ταρίφας και οι επενδυτές είναι υποχρεωμένοι, για να κλειδώσουν τιμή, να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς.
Όπως έχει νομοθετήσει το ΥΠΕΝ, από 1η Ιανουαρίου 2021, όλες οι νέες αιτήσεις για «μικρά» φωτοβολταϊκά ισχύος κάτω των 500 kW (συμπεριλαμβανομένων των παλιών αιτήσεων που δεν κατάφεραν να έχουν πληρότητα ως την 1η Ιανουαρίου του 2021) υποχρεούνται να συμμετάσχουν σε ανταγωνιστική διαδικασία για να «κλειδώσουν» τιμή.
Οι διαγωνισμοί αυτοί για τα “μικρά” φωτοβολταϊκά, ισχύος κάτω από 500 Κιλοβάτ, τα οποία μέχρι τότε (για δύο έργα ανά φυσικό πρόσωπο) μπορούσαν να εξασφαλίσουν σταθερή ταρίφα χωρίς συμμετοχή σε διαγωνισμούς, θα είναι διαφορετικοί από εκείνους που θα αφορούν τα μεγαλύτερα έργα, θα έχουν προκαθορισμένη διαθέσιμη ισχύ και θα αφορούν μόνο τη συγκεκριμένη κατηγορία έργων (που ίσως διευρυνθεί, περιλαμβάνοντας και τα έργα έως 1 Μεγαβάτ).
Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, χωρίς να δοθούν περαιτέρω λεπτομέρειες, οι διαγωνισμοί για τα μικρά φωτοβολταϊκά θα γίνονται σε μια ειδική, απλοποιημένη και φιλική στο χρήστη πλατφόρμα. Ωστόσο δεν έχει ακόμα αποφασιστεί ούτε η συνολική ισχύς που θα βγαίνει σε διαγωνισμό ανά έτος, ούτε η ανώτατη ισχύς κάθε έργου που θα μπορεί να περιληφθεί σε αυτήν την κατηγορία, ούτε η μεθοδολογία με την οπία θα προκύπτει η τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού.
energypress.gr