Για τη μετά λιγνίτη εποχή έγινε λόγος και στο δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης της Δευτέρας 9 Μαρτίου με μία σειρά νέων φορέων να παρουσιάζουν τις προτάσεις τους με σκοπό να συμβάλλουν στη διαμόρφωση της τελικής πρότασης του Δήμου για την απολιγνιτοποίηση.
Για την ανάγκη να βρεθούν λύσεις που θα αντικαταστήσουν την κυρίαρχη οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή μίλησε ο κ. Τάσος Σιδηρόπουλος, διευθυντής προγραμμάτων της ΑΝΚΟ, υπογραμμίζοντας πως για την περιοχή η απολιγνιτοποίηση θα σημάνει αλλαγή του παραγωγικού συστήματος. Ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου, κ. Άρης Κουρκούτας, έκανε λόγο για τις θέσεις εργασίας που επρόκειτο να χαθούν και πως αίτημα των εργαζομένων είναι να γίνει μία δίκαιη μετάβαση σε βάθος 10-15 χρόνων.
Το Παν/μιο Δυτ. Μακεδονίας αποτελεί έναν από τους πυλώνες ανάπτυξης της περιοχής που, όπως ανέφερε ο πρύτανης κ. Θεοδουλίδης, η «μοίρα του είναι συνυφασμένη με τη μοίρα της περιφέρειας». Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε σε μία ομάδα τριάντα επιστημόνων του Παν/μιου που θα συμβάλλον με τις προτάσεις τους στο αύριο της περιοχής. Όσον αφορά το ίδιο το Παν/μιο και την ανάπτυξη του ο πρύτανης ανέφερε πως στόχος είναι η δημιουργία περισσότερων τμημάτων, ενώ για τη Σχολή Υγείας άμεσος στόχος τα δύο τμήματα να γίνουν πέντε.
Τέλος, το λόγο πήρε ο Γεώργιος Αδαμίδης, πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, σχολιάζοντας πως οι δήμο και η περιφέρειας δεν έχουν αντιληφθεί το τι θα επιφέρει η απολιγνιτοποίηση κρίνοντας ως «πολύ χλιαρές» τις αντιδράσεις τους. Συμπλήρωσε, ακόμα, πως έχουν αποδεχθεί τη βίαιη απολιγνιτοποίηση και το μόνο μέλημα να εξασφαλίσουν όσα περισσότερα μπορούν. Ενώ χαρακτήρισε «ταφόπλακα» την απολιγνιτοποίηση για την περιοχή που το μέγεθος της καταστροφής θα γίνει εμφανές από το καλοκαίρι που θα κλείσει μέρος των λιγνιτικών μονάδων.
Φ.Μ. – prlogos.gr