Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

Η Αγιά Σοφιά

15λ ανάγνωσης
Η Αγιά Σοφιά

Η Αγιά Σοφιά

και η

Νέα Ρώμη (δεν υπήρχε τότε η λέξη βυζαντινή αυτοκρατορία, είναι νεολογισμός)

ή

 Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία

(Αυτό ήταν το επίσημο όνομα της αυτοκρατορίας)

 

Πολιτικός αναλυτής ο Πολιτίδης Χρήστος

 

Αγιά Σοφιά….  Έτσι την οραματίζεται ο λαός, η μεταβίβαση των τόνων προσδίδει κάτι επουράνιο, μεταφυσικό

Η Ελλάς είναι μόνη και πάλι, μάταιες οι κραυγές αναζήτησης βοήθειας, εάν δεν γνωρίζεις τον εξάντα σε καταπίνει η θάλασσα.

Υπάρχουν πάμπολλα δημοσιεύματα για το εν λόγω ζήτημα.

Δεν θα τα περιπλέξω, απλά αναζητώ άλλη οπτική, αυτήν καταγράφω.

Ένα δεδομένο είναι, ότι η Τουρκία στον ρόλο πειρατή συνεχίζει να κερδίζει.

Άλλο ένα δεδομένο, η Αγιά Σοφιά, όχι σαν Χριστιανικό ορθόδοξο σύμβολο μόνο, αλλά κυρίως ως συμπύκνωμα και αισθητική  του τεράστιου Ελληνορωμαϊκού πολιτισμού, είναι εδώ και 6 αιώνες σε χέρια βαρβάρων.

Δεν θα αλλάξει κάτι τώρα, με τι επιλογές του πειρατή Ερντογάν.

Είναι πολλά τα λεφτά και η Τουρκία στενάζει, κάτω από την πίεση των οικονομικών δεικτών της.

Θα ικανοποιηθούν  τα συναισθήματα των μουτζαχεντίν (αυτό θα φέρει ψήφους και θα ανακόψει και την πτώση δημοφιλίας του ισλαμοφασίστα  Ερτνογάν.)

Παράλληλα οικοδομείται  ένα δίπορτο παιχνίδι, όταν δεν λειτουργούν οι βάρβαροι Ιμάμηδες  εντός της,  θα μετατρέπεται και πάλι σε επισκέψιμο μουσείο.

Χωρίς την Αγιά Σοφιά, θα υπήρχε τεράστια συρρίκνωση εσόδων στην Τουρκική οικονομίαΕίναι πολλά τα λεφτά .

Ίσως πρέπει να αναλογιστούν οι έχοντες Εθνική συνείδηση όχι οι ακροδεξιές μαριονέτες του κυρίου Μητσοτάκη τα κάτωθι γραφόμενα

Ξέρετε τι γίνονται τα χρήματα που αφήνουμε ως ανόητοι στα φαγάδικα, στα ρούχα, στην διασκέδαση, στον μπακλαβά που φέρνουμε στην Ελλάδα (και τελικά είναι Ελληνικός), στα εισιτήρια, στις μετακινήσεις,  στα ξενοδοχεία,  στην είσοδο στην Αγιά Σοφιά,  ακόμη στην αναζήτηση του σπιτιού που καθόταν ο πρεσβύτερος (ο παππούς μας) της οικογένειας προτού ξεριζωθεί.

 

 Ασφαλώς μετατρέπονται σε F16, σε S400, σε φρεγάτες, σε Drones

σε μπαρούτι, σε σφαίρες που γεμίζουν το τουφέκι που σας σημαδεύει.

Χρηματοδοτείτε τον θάνατο σας

Χρηματοδοτείτε τον βιασμό της Κύπρου..

Βρισκόμαστε σε ένα φιλμ του Κουστουρίτσα που τα έχει όλαβία, έντασηυπόγειες διαδρομές και  διπλή ιστορίααυτή που βλέπουμε και αυτή που εξυφαίνεται  κάτω από τα πόδια μας και δεν την κατανοούμε

Υπήρξε τραγική η Ελληνική Εκκλησία, η αυτοκέφαλη με αρκετούς  μουτζαχεντίν Μητροπολίτες , ασφαλώς υπάρχει και μια πλειονότητα  μορφωμένων με παιδεία οι οποίοι δεν εισακούγονται, δεδομένου του ισεπισκοπικού συστήματος της Ελληνικής Εκκλησίας .

Έλεγε πριν (αν θυμάμαι καλά) 1 χρόνο ο κύριος Πάνος Καμένος: «τους εκλιπαρούσα τότε, μην αναγνωρίσετε την εκκλησία της Ουκρανίαςκανείς δεν άκουγε…. Η Ελληνική Εκκλησία  ήταν η πρώτη που αναγνώρισε την αυτονόμηση της Ουκρανικής Εκκλησίας  από το Πατριαρχείο της Μόσχας», αποτέλεσμα ο κύριος Πούτιν  έκανεγαργάρατο θέμα της Αγιά Σοφιάς και νάταν μόνο αυτό, η Ρωσία συμπλέει με τις γεωστρατηγικές επιλογές της Τουρκίας σχεδόν σε όλα τα θέματα.

Εξωτερική πολιτική κάνουν οι Παπάδες στην Ελλάδα;

Α, αν ναι να καταργήσουμε το Υπουργείο εξωτερικών και στην θέση του κυρίου Δένδια να πάει ο ρατσιστής κύριος Αμβρόσιος

Ακούμε διάφορες ανοησίες και μάλιστα από Αξιωματούχους του Ελληνικού κράτους, κύριος Βορίδης: «Άθλια» η απόφαση Ερντογάν  ένα από αυτά που μπορούν να γίνουν άμεσα και θα ήταν μια κίνηση «εξόχως συμβολική», έχει να κάνει με το μουσείο του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη και τη μετατροπή του σε μουσείο μνήμης Γενοκτονίας του ελληνισμού.

Προσέξτε φίλοι μου εξομοιώνουμε ένα από τα σπουδαιότερα Αρχιτετονήματα του πλανήτη με  ένα παλιόσπιτο, είναι κάτι περισσότερο από προσβλητικό αυτό για την ιστορία του Ελληνικού Έθνους και επιπλέον, τι καλύτερο για τον Τούρκο Πρόεδρο, του δίνουμε βέλη για την φαρέτρα του, βέβαια αυτό τον ακροδεξιό οχετό έχει μαζέψει ο κύριος Μητσοτάκης στο κόμμα του.

Κύριοι η Ελλάς είναι μόνη και πάλι, μάταιες οι κραυγές αναζήτησης βοήθειας, εάν δεν γνωρίζεις τον εξάντα σε καταπίνει η θάλασσα, το έχει καταστήσει σαφές, επανειλημμένα η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, σε κάθε χρονική περίοδο.

Το θέμα έχει γίνει γαργάρα από τους πάντες, Ουνέσκο, Ευρώπη, Αμερική, Ρωσία.

 

Τους όρους ’’Βυζαντινός’’ και ’’Βυζαντινή αυτοκρατορία’’ δεν τους συναντάμε πουθενά. Τους επινόησε ο Γερμανός ιστορικός Ιερώνυμος Βόλφ, εκατό χρόνια μετά την Άλωσηδηλαδή το 1562.

 Ο Ελληνορωμαϊκός πολιτισμός, όπως γεννήθηκε στην Ελλάδα των πόλεων για να διαδοθεί με τις ρωμαϊκές κατακτήσεις στις περιοχές που ενσωμάτωσε η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, αποτελεί το κοινό θεμέλιο πάνω στο οποίο οικοδομήθηκε και συνεχίζει να οικοδομεί το πεπρωμένο της η Ευρώπη.

Αγιά Σοφιά λοιπόν, ας κάνουμε βύθισμα μέσα στην ιστορία.

 

Η Κωνσταντινούπολη θεμελιώθηκε πάνω σε μία αρχαιοελληνική πόλη και ήταν γεωγραφικά αναπόσπαστο τμήμα του ελληνικού και ελληνιστικού κόσμου. Επομένως, η νέα πρωτεύουσα απομακρύνθηκε από το λατινικό περίγυρο και βρέθηκε περιτριγυρισμένη από Έλληνες ή ελληνόφωνους πληθυσμούς. Αυτοί δεν άργησαν να αποτελέσουν την πληθυσμιακή πλειονότητα μέσα στην πόλη και να ανέλθουν σε πολιτικά αξιώματα, μεταφέροντας σε αυτά τον πολιτισμό τους.             

Σημαντικός παράγοντας για τον εξελληνισμό της Αυτοκρατορίας ήταν η έλευση του Χριστιανισμού. Ήδη 300 χρόνια πριν τη μεταφορά της πρωτεύουσας άρχισε να εξαπλώνεται η χριστιανική θρησκεία, η οποία νομιμοποιήθηκε το 313 με το διάταγμα των Μεδιολάνων.

Με τη νομιμοποίηση της λατρείας της, άνοιξε ο δρόμος για την εξάπλωση του πολιτισμικού υπόβαθρου της θρησκείας αυτής. Αν και ο Χριστιανισμός γεννήθηκε στην Ιουδαία και είχε εβραϊκές ρίζες, δεν ήταν οι της Ιουδαίας εβραϊκοί πληθυσμοί αυτοί που τον στήριξαν. Αντίθετα, εξαπλώθηκε γρήγορα στον ελληνιστικό και ελληνικό κόσμο της ανατολικής μεσογείου ερχόμενος σε επαφή με τον πολιτισμό των Αιγυπτίων, των Συρίων και κυρίως των Ελλήνων, των οποίων η γλώσσα και ο πολιτισμός τα τελευταία 500 με 600 χρόνια είχαν γνωρίζει μεγάλη εξάπλωση. Έτσι, προτού περάσει στη Ρώμη είχε ήδη εκφρασθεί γραπτά και μάλιστα στην ελληνική γλώσσα. Επομένως, για την εξάπλωση του Χριστιανισμού ήταν απαραίτητη η μετάφραση των κειμένων του από την ελληνική.                                                                 

  

 Ενώ λοιπόν το κράτος ήταν ρωμαϊκό, ο πολιτισμός του διαφοροποιήθηκε. Η γεωγραφική θέση του κράτους, με ελάχιστες κτήσεις στη Δύση και με την ολότητα του ελληνικού και ελληνιστικού κόσμου, λειτούργησε ως δίαυλος επικράτησης του ελληνικού πολιτισμού (χωρίς να παραγνωρίζονται στοιχεία συριακού ή αιγυπτιακού πολιτισμού, τα οποία ωστόσο είχαν τοπικό χαρακτήρα, αντίθετα με το διεθνισμό που γνώρισε ο ελληνικός πολιτισμός, κυρίως εκπεφρασμένος από τη γλώσσα του και την παιδεία την οποία έφερε, μια παιδεία που διήλθε πρώτα από το χριστιανικό πρίσμα, ώστε να αποκαθάρει τα στοιχεία εκείνα που βάσει των Πατέρων της Εκκλησίας θα έβλαπταν τους Χριστιανούς). Έτσι, λοιπόν, ο 7ος αιώνας βρίσκει μια εδαφικά περιορισμένη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, η οποία εκτεινόταν κυρίως από τα Βαλκάνια μέχρι και τη Μικρά Ασία, όπου πλέον και με αυτοκρατορική απόφαση του Ηράκλειου επίσημη γλώσσα αναγνωρίστηκαν τα ελληνικά. Μόνο το νομικό καθεστώς θύμιζε πλέον το λατινικό παρελθόν.

Θυμίζουμε:

«Α. Ο πρώτος ναός της Αγίας Σοφίας θεμελιώθηκε από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο το 330 μ.Χ. όταν ονόμασε τη μετέπειτα Κωνσταντινούπολη πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η ανέγερση του ναού ολοκληρώθηκε από τον γιο του Κωνστάντιο και τα εγκαίνια έγιναν στις 15 Φεβρουαρίου του 360.

Β.Κατά την εποχή του Αρκαδίου, το 404, η πρώτη Αγιά Σοφιά πυρπολείται και θα κτισθεί εκ νέου από τον Θεοδόσιο Β‘. Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 10 Οκτωβρίου του 415, όμως ο ναός θα πυρποληθεί και πάλι το 532, κατά τη Στάση του Νίκα. Έτσι, ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός Ααποφασίζει να κατασκευάσει την εκκλησία από την αρχή, στον ίδιο χώρο, αλλά πολύ πιο επιβλητική, για να δεσπόζει στη Βασιλεύουσα. Τα θεμέλια αυτού του μεγαλοπρεπή ναού θα μπουν στις 23 Φεβρουαρίου του 532, με σχέδια που εκπόνησαν οι αρχιτέκτονες Ανθέμιος Τραλλιανός και Ισίδωρο ο Μιλήσιος.

Γ.Για την ολοκλήρωση του κολοσσιαίου έργου δούλεψαν αδιάκοπα επί έξι χρόνια 10.000 τεχνίτες, ενώ ξοδεύτηκαν 320.000 λίρεςερίπου 120.000.000 ευρώ). Από κάθε σημείο όπου υπήρχε Ελληνισμός, έγινε προσφορά: Τα πράσινα μάρμαρα από τη Μάνη και την Κάρυστο, τα τριανταφυλλιά από τη Φρυγία και τα κόκκινα από την Αίγυπτο. Από τον υπόλοιπο κόσμο προσφέρθηκαν τα πολύτιμα πετράδια, ο χρυσός, το ασήμι και το ελεφαντόδοντο, για τη διακόσμηση του εσωτερικού.

Τα εγκαίνια έγιναν στις 27 Δεκεμβρίου του 537 από τον Ιουστινιανό, ο οποίος βλέποντας την υπεροχή της Αγίας Σοφίας έναντι του ξακουστού ναού του Σολομώντα, αναφωνεί: «Δόξα των Θεώ το καταξιωσάντι με τελέσαι τοιούτον έργον. Νενίκηκά σε Σολομών»..

Η Αγία Σοφία αποτέλεσε τη μεγαλύτερη εκκλησία του χριστιανικού κόσμου μέχρι την Άλωση το 1453, ενώ ως το 1520 που κατασκευάστηκε ο καθεδρικός ναός της Σεβίλλης ήταν και ο μεγαλύτερος ναός στον κόσμο. Μετά το 1453 λειτούργησε ως τζαμί, με την προσθήκη τεσσάρων μιναρέδων για το σκοπό αυτό, ενώ υπήρξε «οδηγός» για την κατασκευή διάφορων οθωμανικών τεμένων της πόλης. Από το 1935 μέχρι σήμερα λειτουργεί ως μουσείο, μετά από απόφαση του Ατατούρκ.

 

 

 

 

 

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *