Η ναυαρχίδα του Ομίλου Αλαφούζου στα ΜΜΕ, η ιστορική Καθημερινή, πρόσφατα αποφάσισε να ασχοληθεί με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και το αποτέλεσμα δεν δικαίωσε τη φήμη σοβαρής εφημερίδας, καθώς οι “υψηλές τιμές” αφορούν τη χονδρική κι όχι τη λιανική τιμή του ρεύματος, αυτή που πληρώνει τελικά ο καταναλωτής. Ακόμα χειρότερα, το δημοσίευμα αναφέρεται σε “υψηλή εξάρτηση της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη”, ενώ “στη Νορβηγία και τη Σουηδία, όπου η διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών είναι μεγαλύτερη, η τιμή είναι σχεδόν 65% χαμηλότερη”.
Μόνο που η ηλεκτροπαραγωγή στην Ελλάδα κατά το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, ιδίως όταν κάναμε την Ολυμπιάδα 2004 και μέχρι το 2012, είχε απείρως μεγαλύτερη εξάρτηση απ’ το λιγνίτη κι οι τιμές ήταν πολύ χαμηλότερες. Μόνο που οι ΑΠΕ στη Νορβηγία και Σουηδία είναι τα τεράστια υδροηλεκτρικά, δεν είναι οι ανοησίες με αιολικά και φωτοβολταϊκά, που εκτόξευσαν τις χρεώσεις στην Ελλάδα. Επιπλέον εκεί λειτουργεί από χρόνια Χρηματιστήριο Ηλεκτρισμού, το Σκανδιναβικό Nord Pool, ενώ εδώ ακόμα να λειτουργήσει Χρηματιστήριο, παρά το ό,τι ήταν μνημονιακή υποχρέωση για το …2016. Κι υπάρχουν και κάτι πυρηνικά σε Σουηδία-Φινλανδία, που δίνουν αξιόπιστο και φθηνό φορτίο βάσης. Μην αναζητήσετε τέτοιες “λεπτομέρειες” στην Καθημερινή, στην Ελλάδα η δημοσιογραφία με την προπαγάνδα είναι έννοιες που πάνε χέρι-χέρι …
Στις 17/7 όχι μόνο είχε ψηλά στο πρωτοσέλιδο τις “υψηλές τιμές στο ρεύμα”, αλλά είχε και Κύριο Άρθρο με “το εμπόδιο του ρεύματος”, που εκτοξεύει το κόστος παραγωγής κι εμποδίζει “την αναγέννηση της Ελληνικής βιομηχανίας”. Είναι γνωστό πως οι βιομήχανοι γκρινιάζουν από χρόνια για τις υψηλές τιμές του ρεύματος, αλλά, ας πρόσεχαν! Ο ΣΕΒ και η ΕΒΙΚΕΝ είχαν πάντα προνομιακή πρόσβαση στις κυβερνήσεις κι όσο είχαν φθηνό ρεύμα απ’ το λιγνίτη, όλα ήταν καλά κι ωραία.
Μέχρι και το 2014 η ΕΒΙΚΕΝ επέμενε:
“Η επανεκκίνηση της ελληνικής βιομηχανίας προϋποθέτει ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας και αυτό στον ηλεκτρισμό μπορεί να επιτευχθεί ΜΟΝΟ με τη διατήρηση της ΛΙΓΝΙΤΙΚΗΣ παραγωγής ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ στο επίπεδο της παραγωγής των 27.500GWH του 2010-2012“. Λογάριαζαν όμως χωρίς τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει οι πολιτικοί, να εξυπηρετήσουν αλλότρια συμφέροντα.
Στις 20/7/2020 εμφανίστηκε και νέα “ανάλυση”, με τον εντελώς παραπλανητικό τίτλο “Γιατί πληρώνουμε το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη”. Ο ακριβής τίτλος θα ήταν “οι βιομήχανοι γκρινιάζουν για ακριβό ρεύμα”. Κι είναι γνωστό πως όταν οι βιομήχανοι …
γκρινιάζουν, ο λογαριασμός πηγαίνει σ’ όλους τους υπόλοιπους. Προπαντός μη χρεώσουμε τους βιομήχανους και θίξουμε το real estate στην παραλιακή Αργολίδα και τη Μύκονο, εκεί όπου συρρέουν οι αναξιοπαθούντες βιομήχανοι, αλλά δεν μπορούν καν να πλησιάσουν οι κοινοί θνητοί.
Μετά τη χρεοκοπία το 2010, η πολιτική άλλαξε, κάποιες λεπτομέρειες τις είδαμε εδώ. Η επίσημη πολιτική, που υπηρέτησαν πιστά όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις, ήταν αντικατάσταση του ΕΓΧΩΡΙΟΥ λιγνίτη απ’ το ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟ φυσικό αέριο. Σε συνδυασμό με την αθρόα εισαγωγή το 2010-11 πανάκριβων φωτοβολταϊκών και αιολικών, φυσικό κι επόμενο ήταν οι τιμές του ρεύματος ν’ ακριβύνουν.
Το 2012, στον Οδικό Χάρτη 2050, μας έδειξαν τα πιο πάνω διαγράμματα, που δείχνουν διαρκή αύξηση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής μέχρι το 2030 και του κόστους δικτύων μέχρι το 2042. Αλλά σε κανένα επόμενο δήθεν “Εθνικό” Σχέδιο Ενεργειακού Προγραμματισμού δεν θα δείτε την προβλεπόμενη εξέλιξη του κόστους των σχεδιαζόμενων πολιτικών, κοινώς “Σκάστε και πληρώστε!”
Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Οδηγίες ρύθμισης για τις “Προτιμήσεις Ενημερώσεων” στο Facebook θα βρείτε εδώ.
Κι όμως, οι βιομήχανοι ΔΕΝ πληρώνουν το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη! Τα τελευταία επίσημα στοιχεία, που δημοσίευσε η Eurostat το Μάιο 2020 κι αφορούν το 2ο εξάμηνο 2019, είναι εντελώς αποκαλυπτικά. Οι τιμές στην Ελλάδα (0,1084€/kWh) είναι κάτω κι απ’ το μέσο όρο της ΕΕ των 27 (0,1173€/kWh). Το ακριβό ρεύμα ισχύει καταρχήν για την Κύπρο, που ηλεκτροδοτείται πανάκριβα με πετρέλαιο και τώρα τρέχει να βάλει ο,τιδήποτε άλλο. Ιταλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Μάλτα, Σλοβακία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Ισπανία και Αυστρία είναι πιο πάνω απ’ την Ελλάδα. Κι αν, όπως ισχυρίζεται ο αναλυτής της Καθημερινής, η Ελλάδα βρέθηκε στην 1η θέση στο 1ο εξάμηνο 2020, που δεν έχουν δημοσιευθεί στοιχεία, προσπερνώντας τις πιο πάνω χώρες, σαφώς θα υπάρχει υπεύθυνος: θα είναι αυτοί που έτρεξαν το φθινόπωρο 2019 ν’ αυξήσουν 15% τα τιμολόγια, δήθεν “για να σώσουν την καημένη τη ΔΕΗ”.
Και γιατί τότε γκρινιάζουν οι βιομήχανοι; Μα, φυσικά, επειδή αν δεν κλάψει το παιδί, η μάνα δεν του δίνει να φάει! Κι ο Μητσοτάκης έσπευσε να εξαγγείλει τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη Μέση Τάση, που χρησιμοποιεί σημαντικό τμήμα της βιομηχανίας. Καταλάβατε τώρα το νόημα των απανωτών δημοσιευμάτων στην Καθημερινή;
Αλλά επειδή κάποιος πρέπει να πληρώσει την όποια ελάφρυνση των βιομηχάνων, τα νοικοκυριά έχουν περιθώριο να δουν τις τιμές ν’ αυξάνονται, είναι αρκετά πίσω στη σχετική κατάταξη της ΕΕ. Για τους γραφειοκράτες της ΕΕ δεν έχει σημασία η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, σημασία έχουν μόνο τα νούμερα. Οπότε, σε συνδυασμό με τα διαγράμματα του Οδικού Χάρτη 2050, ετοιμαστείτε για νέες αυξήσεις το χειμώνα. Μετά τις εκλογές του φθινοπώρου φυσικά, τότε που “μετά την απομάκρυνσιν εκ της κάλπης ουδέν λάθος αναγνωρίζεται!”
“Πηγή: greeklignite.blogspot.gr“.