Για 10 χρόνια θα ισχύουν πλέον τα διαβατήρια

Eordaialive Team
3λ ανάγνωσης
Για 10 χρόνια θα ισχύουν πλέον τα διαβατήρια

Για 10 χρόνια θα ισχύουν πλέον τα διαβατήρια

Μια σημαντική διάταξη που αφορά εκατομμύρια πολίτες βρίσκεται στο νομοσχέδιο περί «Σύστασης Δικαστικής Αστυνομίας και λοιπών επειγουσών διατάξεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης» που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Βουλής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 87 αυξάνεται η χρονική ισχύς των διαβατηρίων από τα 5 χρόνια που είναι σήμερα, στα 10.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μάλιστα δεκαετή ισχύ θα έχουν επίσης και τα διαβατήρια των ανηλίκων που έχουν συμπληρώσει το 14ο έτος της ηλικίας τους, προκειμένου να υπάρχει εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Αυτό σημαίνει πως δεν θα πηγαίνουμε πλέον κάθε πέντε χρόνια με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, μεταξύ των οποίων συγκαταλεγόταν και το παράβολο ύψους 84,40 ευρώ συν το κόστος των φωτογραφιών, να ανανεώσουμε το ταξιδιωτικό μας έγγραφο, αλλά κάθε δέκα χρόνια.

Ειδικότερα το άρθρο 87 αναφέρει:

ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Άρθρο 87

Χρονική ισχύς διαβατηρίου-Τροποποίηση της παρ. 1 του άρθρου 2 του π.δ. 25/2022

«Στην παρ. 1 του άρθρου 2 του π.δ. 25/2022 (Α΄ 66), τροποποιείται η διάρκεια ισχύος των διαβατηρίων από πέντε (5) σε δέκα (10) έτη από την έκδοσή τους και η παρ. 1 του άρθρου 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Η διάρκεια ισχύος των διαβατηρίων καθορίζεται σε δέκα (10) έτη από την έκδοσή τους για τα διαβατήρια των ενηλίκων, καθώς και των ανηλίκων, που έχουν συμπληρώσει τα δεκατέσσερα (14) έτη της ηλικίας τους και τρία (3) έτη για τα διαβατήρια των λοιπών ανηλίκων».

Σύμφωνα με την ανάλυση συνεπειών της ρύθμισης του νομοσχεδίου, επιτυγχάνεται πλέον «εξοικονόμηση πόρων για τους Έλληνες πολίτες που είναι κάτοχοι διαβατηρίων ή επιθυμούν να εκδώσουν διαβατήρια της Ελληνικής Δημοκρατίας, καθώς επιμηκύνεται η διάρκεια ισχύος τους από πέντε (5) σε δέκα (10) έτη από την έκδοσή τους, με αποτέλεσμα να απαλλάσσονται από την καταβολή του σχετικού παραβόλου για την έκδοσή τους ανά πενταετία. Επιπροσθέτως, η Ελλάδα εναρμονίζεται με τα διεθνή πρότυπα διάρκειας ισχύος των διαβατηρίων, καθώς στην πλειονότητα των χωρών, ιδίως των ευρωπαϊκών, η διάρκεια ισχύος των διαβατηρίων είναι δέκα (10) έτη από την έκδοσή τους. Τέλος, επιτυγχάνεται η περιστολή του διοικητικού φόρτου των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας που είναι αρμόδιες για την έκδοση των διαβατηρίων των Ελλήνων πολιτών και εξοικονομείται αστυνομικό προσωπικό, το οποίο μπορεί να διατεθεί στην κύρια αποστολή της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία συνίσταται στην πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας».

ΜΕ ΕΤΙΚΕΤΑ:
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!