Εξοικονομώ 2021: Οι παρεμβάσεις που «κλειδώνουν» υψηλή μοριοδότηση και η διπλή παγίδα της αίτησης ένταξης

Eordaialive Team
9λ ανάγνωσης
Εξοικονομώ 2021: Οι παρεμβάσεις που «κλειδώνουν» υψηλή μοριοδότηση και η διπλή παγίδα της αίτησης ένταξης

Εξοικονομώ 2021: Οι παρεμβάσεις που «κλειδώνουν» υψηλή μοριοδότηση και η διπλή παγίδα της αίτησης ένταξης

 

Πρεμιέρα κάνει στις 13 Δεκεμβρίου το νέο «Εξοικονομώ 2021» για την ενεργειακή αναβάθμιση 50.000 κατοικιών. Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν στη διάθεσή τους χρονικό περιθώριο 50 ημερών για να υποβάλουν τις αιτήσεις τους, που ανοίγουν σε 8 ημέρες για τους ιδιοκτήτες μονοκατοικιών και διαμερισμάτων, ενώ από τον Φεβρουάριο θα ακολουθήσουν οι πολυκατοικίες.

Ωστόσο η επίτευξη του ελάχιστου ενεργειακού στόχου δεν θα πρέπει να παρασύρει τους ιδιοκτήτες ώστε να δηλώσουν παρεμβάσεις που δεν έχουν σκοπό να γίνουν στην συνέχεια, απλά και μόνο για να πετύχουν υψηλότερη μοριοδότηση. Κάτι τέτοιο μπορεί να σταθεί η αφορμή για να μην ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Η διπλή «παγίδα» του νέου «Εξοικονομώ» αφορά όσους δηλώσουν υψηλότερες παρεμβάσεις από όσες τελικά θα πραγματοποιήσουν (πέναλτι στην επιχορήγηση), αλλά και σε εκείνους των οποίων οι παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας είναι μικρότερες του πλαφόν του 70% (μένουν εκτός προγράμματος).

Με την ανακοίνωση της έναρξης του πολυαναμενόμενου Εξοικονομώ 2021 και την δημοσίευση του τελικού  επίσημου κειμένου του οδηγού του προγράμματος, όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα για να καταχωρήσουν την αίτησή τους.

Ο Ενεργειακός Επιθεωρητής Γ’ Τάξης και ιδιοκτήτης της τεχνικής εταιρείας CPCengineering Ευάγγελος Πάνος, αναλύει στην «Η» τα μυστικά και τις παγίδες του νέου προγράμματος.

Καταρχήν, ως ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων μονοκατοικίας / μεμονωμένου διαμερίσματος ορίζεται η 13η Δεκεμβρίου 2021.

Ως ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων πολυκατοικίας ορίζεται η τρίτη εργάσιμη ημέρα μετά την λήξη υποβολής αιτήσεων μονοκατοικίας / μεμονωμένου διαμερίσματος .

Η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων θα παρέχεται για χρονική περίοδο πενήντα (50) ημερών από την ημερομηνία έναρξης υποβολής.

Τι αλλάζει στο νέο «Εξοικονομώ»

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν υπόψη τους τις παρακάτω διαφορές σε σύγκριση με το προηγούμενο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ του 2020:

 • Η επιλογή των επιτυχόντων θα γίνει βάσει μοριοδότησης των αιτήσεων σύμφωνα με τις οδηγίες του νέου οδηγού
 • Οι «καταρχήν επιλέξιμες» αιτήσεις καλούνται να υποβάλουν την Ηλεκτρονική Ταυτότητα της κατοικίας τους, εντός αποκλειστικής προθεσμίας εξήντα (60) ημερών. Αν παρέλθει άπρακτο το άνω χρονικό διάστημα, η αίτηση θα οδηγείται σε απόρριψη.
 • Σε περίπτωση έγκρισης της αίτησης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το 25% του έργου εντός 6 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης υπαγωγής
 • Η υποβολή αιτήσεων για περισσότερες ιδιοκτησίες από το ίδιο πρόσωπο επιτρέπεται μόνον εάν οι επιπλέον της μιας αίτησης αποτελούν μέρος αίτησης/αιτήσεων που αφορά σε πολυκατοικία.
 • Για αιτήσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων, μονοκατοικιών και διαμερισμάτων ως μέρος αίτησης σε Πολυκατοικία, το μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης ορίζεται ως εξής :
Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Εξοικονομώ 2021: Οι παρεμβάσεις που «κλειδώνουν» υψηλή μοριοδότηση και η διπλή παγίδα της αίτησης ένταξης
 • Πλέον δεν ισχύει το 40% επιχορήγηση για όλα τα διαμερίσματα με δωρεάν παραχώρηση ή ενοικίαση. Έτσι ο αιτών έχει επιπλέον όφελος από το χαμηλότερο εισόδημα που τυχόν δηλώνει.
 • Δεν υπάρχει και περιορισμός στο μέγιστο ετήσιο εισόδημα για τους αιτούντες
 • Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων με ΦΠΑ ανά αίτηση ωφελούμενου (για μονοκατοικία/μεμονωμένο διαμέρισμα/διαμέρισμα ως μέρος αίτησης σε πολυκατοικία), δεν μπορεί να υπερβαίνει:
 1. το γινόμενο του 1,0 € επί το σύνολο της εκτιμώμενης ετήσιας εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας (kWh) όπως προκύπτει από το Α΄ Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης,
 2. το γινόμενο του 200 € επί την επιφάνεια κυρίων χώρων όπως αυτή προκύπτει από το έντυπο Ε9,
 3. τις 28.000 € για μονοκατοικία/μεμονωμένο διαμέρισμα/διαμέρισμα ως μέρος αίτησης σε πολυκατοικία.

Ανώτατες τιμές επιλέξιμων δαπανών ανά τύπο κατοικίας/αίτησης

Κατά την υποβολή φακέλου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών πραγματοποιείται έλεγχος απόκλισης του ενεργειακού στόχου και της εξοικονόμησης ενέργειας .

Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Εξοικονομώ 2021: Οι παρεμβάσεις που «κλειδώνουν» υψηλή μοριοδότηση και η διπλή παγίδα της αίτησης ένταξης

Με το Β’ ΠΕΑ που καταχωρείται στο Πρόγραμμα θα πρέπει να διαπιστώνεται η επίτευξη του ελάχιστου ενεργειακού στόχου όπως αναφέρεται στο Κεφάλαιο 3, για την κατ΄ ελάχιστον αναβάθμιση κατά τρεις (3) ενεργειακές κατηγορίες, σε σχέση με την κατάταξη στο Α’ ΠΕΑ, η οποία διασφαλίζει την Εξοικονόμηση Πρωτογενούς Ενέργειας σε ποσοστό άνω του 30%.

Επίσης πραγματοποιείται έλεγχος ότι το επιλέξιμο κόστος των υλοποιημένων παρεμβάσεων δεν υπερβαίνει το γινόμενο του 1,0 €/kWh επί το σύνολο της επιτευχθείσας ετήσιας εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας (kWh). Ταυτόχρονα, ελέγχεται το ποσοστό επίτευξης εξοικονόμησης ενέργειας:

 1. Σε περίπτωση όπου η επιτευχθείσα εξοικονόμηση ενέργειας είναι μικρότερη από το ενενήντα τοις εκατό (90%) από την εκτιμώμενη εξοικονόμησης ενέργειας του Α’ ΠΕΑ, τότε για κάθε ποσοστιαία μονάδα και μέχρι και το εβδομήντα τοις εκατό (70%) από την εκτιμώμενη εξοικονόμησης ενέργειας του Α’ ΠΕΑ, το ποσοστό επιχορήγησης θα μειώνεται αντίστοιχα κατά μισή (0,5) ποσοστιαία μονάδα, και το ποσό που προκύπτει θα αντιστοιχεί σε ίδια κεφάλαια του ωφελουμένου.
 2. Αν η επιτευχθείσα εξοικονόμηση ενέργειας είναι μικρότερη από το εβδομήντα τοις εκατό (70%) από την εκτιμώμενη εξοικονόμησης ενέργειας του Α’ ΠΕΑ, τότε δεν θα γίνεται δεκτή η υποβολή δήλωσης πιστοποίησης για την ολοκλήρωση του έργου. Στην περίπτωση αυτή ο ωφελούμενος διατηρεί τη δυνατότητα για επιπλέον παρεμβάσεις εξοικονόμησης και να καταχωρήσει Β’ ΠΕΑ με επιτευχθείσα εξοικονόμηση ενέργειας που θα εντάσσεται στα άνω ενεργειακά όρια.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνει πολύ προσεκτική επιλογή των παρεμβάσεων στην φάση της αρχικής αίτησης, και να μην δηλωθούν παρεμβάσεις που δεν έχουν σκοπό να γίνουν στην συνέχεια, απλά και μόνο για να επιτευχθεί υψηλότερη μοριοδότηση. Θα πρέπει από την αρχή να δηλωθούν οι παρεμβάσεις όπου πρόκειται να υλοποιηθούν τελικά.

Επίσης θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα κάτωθι:

Σε περίπτωση που υπάρχουν εκκρεμότητες νομιμοποίησης/τακτοποίησης στο ακίνητο, η αρχική δήλωση υπαγωγής σε νόμο τακτοποίησης αυθαιρέτων κατασκευών θα πρέπει να έχει γίνει πριν την υποβολή της αίτησης στο Πρόγραμμα. Τίθεται υπόψη ότι, κατά την υποβολή στο Πρόγραμμα της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας η υπαγωγή θα πρέπει να είναι περαιωμένη σύμφωνα με την παρ.8 του άρθρου 81 του ν.4495/2017.

Μεταγενέστερη δήλωση, από την υποβολή αίτησης στο Πρόγραμμα, για υπαγωγή σε νόμο τακτοποίησης αυθαιρέτων κατασκευών, δύναται να υποβληθεί σε περίπτωση απόκλισης της Ωφέλιμης επιφάνειας του ακινήτου μέχρι του ορίου των επτά (7) τετραγωνικών μέτρων, προκειμένου οι ενεργειακές παρεμβάσεις να είναι σύμφωνες με την κείμενη νομοθεσία (για τις πολυκατοικίες, το όριο σε τετραγωνικά μέτρα είναι το γινόμενο του επτά (7) επί του πλήθους των διαμερισμάτων). Σε κάθε περίπτωση, πριν την τελική εκταμίευση της επιχορήγησης του έργου θα πρέπει να είναι περαιωμένη σύμφωνα με την παρ.8 του άρθρου 81 του ν.4495/2017.

Οι κρίσιμοι παράμετροι της δανειακής σύμβασης

Σχετικά με τα άτοκα δάνεια που προσφέρει το πρόγραμμα θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν τα κάτωθι:

Οι όροι του δανείου καθορίζονται στη λεπτομέρειά τους στην Επιχειρησιακή Συμφωνία μεταξύ του Φορέα Οικονομικής Διαχείρισης του Προγράμματος (Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Α.Ε.) και των Χρηματοπιστωτικών Οργανισμών (για την οποία μεταξύ άλλων θα λαμβάνεται υπόψη και η δυνατότητα της εγγυοδοσίας του Δημοσίου), καθώς και στη δανειακή σύμβαση μεταξύ του Οργανισμού και του Ωφελούμενου.

Επιπλέον, οι όροι της δανειακής σύμβασης έχουν ως εξής:

 1. Δεν είναι επιτρεπτή η απαίτηση από τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό εμπράγματων εξασφαλίσεων για τη χορήγηση του δανείου. Επιτρέπεται, κατ’ εξαίρεση, η δυνατότητα να τεθεί εγγυητής κατά την υποβολή της αίτησης δανείου, σε όσες περιπτώσεις κρίνεται αναγκαίο προκειμένου οι πολίτες να βελτιώσουν την πιστοληπτική τους ικανότητα και ιδίως στις περιπτώσεις ηλικιωμένων, ανηλίκων, καθώς και πολιτών που στερούνται επαρκούς ατομικού εισοδήματος, όπως νοικοκυρές και άνεργοι.
 2. Η διάρκεια του δανείου είναι τέσσερα (4), ή πέντε (5), ή έξι (6) έτη και η επιδότηση επιτοκίου αφορά σε όλη τη διάρκεια του δανείου.
 3. Η τοκοχρεωλυτική απόσβεση του δανείου γίνεται με μηνιαία συχνότητα πληρωμής δόσεων και σταθερό επιτόκιο καθ’ όλη τη διάρκεια του δανείου.
 4. Παρέχεται η δυνατότητα για πρόωρη μερική ή ολική εξόφληση του δανείου χωρίς επιβάρυνση του δανειολήπτη.

Εάν η κατοικία έχει αποκτηθεί μετά τις 31.12.2020 (πρόσφατη απόκτηση ακινήτου), θα ζητηθεί έγγραφη δέσμευση για την κύρια χρήση της κατοικίας.

Σε περίπτωση ύπαρξης περισσότερων δικαιούχων εμπράγματων δικαιωμάτων στο ακίνητο θα πρέπει να έχει εξασφαλισθεί η συναίνεση των συγκυρίων και να αναγράφεται ορθά ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στη δήλωση των στοιχείων ακινήτων τους (Ε9).

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Ποιον από τους παρακάτω υποψήφιους βουλευτές θα έστελνες στη νέα Βουλή των Ελλήνων;

Loading ... Loading ...