Την εξαγορά προβληματικών επιχειρήσεων από τους ίδιους τους εργαζόμενους, επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας.
Ακολουθώντας τα χνάρια χωρών όπως η Γαλλία και η Ιταλία, που έχουν εφαρμόσει στο παρελθόν ανάλογη διαδικασία, με περιορισμένη, είναι αλήθεια, επιτυχία, επιδιώκεται κάτι ανάλογο να καταστεί εφικτό και στην Ελλάδα. Απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες θα είναι να μπορεί από την εξαγορά να εξασφαλιστούν οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας σε μια επιχείρηση που βρίσκεται «μια ανάσα» από το λουκέτο. Επίσης, θα πρέπει η εξαγορά να συνοδεύεται από προτάσεις που θα μπορούν να οδηγήσουν την επιχείρηση, αρχικά στην εξυγίανση και στη συνέχεια στην ανάπτυξη και την κερδοφορία.
Η σχετική πρωτοβουλία έχει αναληφθεί από την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, σε μια προσπάθεια να υπάρξει αξιοποίηση και του θεσμικού πλαισίου που τέθηκε πρόσφατα εν ισχύ και αφορά την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (ΚΑΛΟ). Οι αρχικές εισηγήσεις που έχουν ήδη γίνει, είναι οι εργαζόμενοι να μπορούν να μπουν σε μια διαδικασία εξαγοράς της επιχείρησής τους, αν έχουν οι ίδιοι συστήσει συνεταιρισμό. Χειροπιαστά αποτελέσματα για την τελική μορφή που θα λάβει η συγκεκριμένη προσπάθεια, εκτιμάται ότι θα προκύψουν μετά το α’ τρίμηνο της επόμενης χρονιάς.
Ήδη για το θέμα αυτό έχουν πραγματοποιηθεί εργαστήρια ενημέρωσης στην Αθήνα από τις αρχές Δεκεμβρίου, με τη συμμετοχή ειδικών εμπειρογνωμόνων από άλλες χώρες της Ε.Ε. στις οποίες εφαρμόζονται ανάλογες πρακτικές και ιδιαίτερα από την Γαλλία και από την Ιταλία. Στις συναντήσεις αυτές συμμετείχαν και εκπρόσωποι από την Κομισιόν, οι οποίοι ανέδειξαν τις σχετικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.