ΕΣΠΑ: Πότε προκηρύσσεται η πρώτη δράση ύψους 1 δισ. – Τι αλλάζει στις επιδοτήσεις

Eordaialive Team
4λ ανάγνωσης
Ώρα Επιστρεπτέας Προκαταβολής: Στο… περίμενε όσοι έκαναν ένσταση – Πότε ξεκινά η αποπληρωμή

ΕΣΠΑ: Πότε προκηρύσσεται η πρώτη δράση ύψους 1 δισ. – Τι αλλάζει στις επιδοτήσεις

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις πρώτες προσκλήσεις του νέου ΕΣΠΑ για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027. Εως τις αρχές Μαΐου, θα ανακοινωθεί η πρώτη δράση του νέου ΕΣΠΑ που θα αφορά τη γενική επιχειρηματικότητα, που πλέον αποκτά ιδιαίτερη σημασία λόγω των παρενεργειών που προκαλούνται στην οικονομία από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η δράση σε πρώτη φάση θα έχει προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ, με προοπτική να διατεθεί ακόμη 1 δισ. ευρώ.

Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη ανάπτυξη, με όλες τις εταιρείες ανεξαρτήτου μεγέθους και κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται να μπορούν να λάβουν κονδύλια του ΕΣΠΑ. Μάλιστα, σε αυτές τις δύο δράσεις αναμένεται να κατανεμηθούν πάνω από το 60% του συνολικού ΕΣΠΑ, καθώς πλέον ο στόχος είναι διττός: να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις που επενδύουν στην καινοτομία και στην ψηφιοποίηση, αλλά και στην ενεργειακή μετάβαση, κάνοντας χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με στόχο την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μεγάλες αλλαγές στους χρόνους χρηματοδότησης

Αλλαγές εκ βάθρων αναμένεται να γίνουν στο νέο ΕΣΠΑ σε σχέση με το ΕΣΠΑ 2014-2020, οι οποίες θα αφορούν, μεταξύ άλλων, το μοντέλο χρηματοδότησης των επιχειρήσεων με απώτερο στόχο την μεγέθυνσή τους.

Το νέο ΕΣΠΑ δεν θα περιλαμβάνει πλέον πολλές και μικρές προσκλήσεις αλλά λίγες και μεγάλες που θα διαρκούν πάρα πολύ χρόνο. Αυτό θα γίνει προκειμένου να έχουν όλες οι επιχειρήσεις, από όλους τους κλάδους της οικονομίας τον χρόνο που επιθυμούν για να συντάξουν τους φακέλους τους. Ουσιαστικά θα δίνεται ταυτόχρονη πρόσβαση στη χρηματοδότηση από πολλές επιχειρήσεις.

Το βασικότερο όμως είναι ότι οι επιχειρήσεις θα λαμβάνουν πολύ σύντομα τις επιδοτήσεις σε διάστημα περίπου 2 μήνες, χρόνος αρκετά μικρός, αν αναλογισθεί κανείς ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι επιδοτήσεις δινόντουσαν μετά από 1,5 χρόνο.

Στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι να μην υπάρξει χρηματοδοτικό κενό ανάμεσα στο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 και σε αυτό που θα ξεκινήσει όπως όλα δείχνουν εντός του Απριλίου.

Προς αυτή την κατεύθυνση μάλιστα οι υπηρεσίες ήδη δουλεύουν για τις εγκρίσεις του νέου ΕΣΠΑ. Ο εφαρμοστικός νόμος ο οποίος εισάγει μία σειρά παρεμβάσεων για την απλούστερη και ταχύτερη εφαρμογή των συγχρηματοδοτούμενων δράσεων θα ψηφιστεί άμεσα.

Χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια

Επίσης, εισάγεται ένα νέο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου των δράσεων προκειμένου το ΕΣΠΑ να καταστεί αρκετά απλό χωρίς να βάζει γραφειοκρατικά εμπόδια, κάτι το οποίο γινόταν σε αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν. Εξάλλου η γραφειοκρατία ήταν και ο βασικός λόγος για τον οποίο ορισμένες εταιρείες προσπαθούν να λάβουν κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Παρόλα αυτά η χρησιμότητα του ΕΣΠΑ στην ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς είναι ιδιαίτερα σημαντική και αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η Ελλάδα κατέκτησε την 1η θέση μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε απορρόφηση κονδυλίων Την ίδια στιγμή, στην τελική ευθεία βρίσκεται και η ανάπτυξη ενός νέου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων που θα υποστηρίζει αποτελεσματικά το σύνολο των δράσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία συγχωνεύσεων επιτελικών δομών, εισάγονται δύο νέες υπηρεσίες για να “τρέχουν” έργα κρατικών ενισχύσεων και δημιουργείται ξεχωριστή δομή ειδικά για τις Περιφέρειες.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!