Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

Ερευνητικό πρόγραμμα για το θέμα της ομαδικής αποστολής παιδιών σε χωριά της Μακεδονίας κατά την διάρκεια της Κατοχής.

4λ ανάγνωσης
Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Ερευνητικό πρόγραμμα για το θέμα της ομαδικής αποστολής παιδιών σε χωριά της Μακεδονίας κατά την διάρκεια της Κατοχής.

Από τις αρχές του 2018, το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού – σε συνεργασία με την Έδρα Ποντιακών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., τον Συλλόγο Ποντίων Μεσιανού, τις κοινότητες και τους συλλόγους των χωριών, πραγματοποιεί ερευνητικό πρόγραμμα για το θέμα της ομαδικής αποστολής παιδιών σε χωριά της Μακεδονίας κατά την διάρκεια της Κατοχής.

Τα χωριά που δέχθηκαν τον μεγαλύτερο αριθμό παιδιών ήταν: το Μεσιανό Γιαννιτσών, τα Κομνηνά, η Λεβαία, ο Άγιος Χριστόφορος, ο Περδίκας, η Πεντάβρυσος, ο Φιλώτας, η Χαραυγή και ο Άγιος Χριστόφορος στο Νομό Κοζάνης, οι Πέτρες και το Λιμνοχώρι στο Νομό Φλωρίνης και ο Άγιος Παντελεήμονας στο Νομό Κιλκίς.

ΑΝΑΖΗΤΟΥΜΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΑΡΟΜΟΙΑΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΑ.

ΕΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΚΑΤΙ Ή ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΊΤΕ ΝΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΕΤΕ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ, ΜΗΝ ΔΙΣΤΑΣΕΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ!

Τι συνέβαινε;

Στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, ο δύσκολος χειμώνας του 1941-42 έθεσε επιτακτικά το ζήτημα της επιβίωσης στην Θεσσαλονίκη και στην Καλαμαριά, την Αθήνα και τον Πειραιά, περισσότερο για τα μικρά ορφανά και τα παιδιά των άπορων οικογενειών. Για τη σωτηρία τους, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, σε συνεργασία με το ποντιακό σωματείο Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης απέστειλε 113 παιδιά της Καλαμαριάς και περίπου 200 παιδάκια της Θεσσαλονίκης σε χωριά των νομών Κοζάνης, Φλώρινας και Κιλκίς. Βασικό ρόλο διαδραμάτισαν ο πολιτικός Λεωνίδας Ιασονίδης, ο ιατρός Θεοφύλακτος Θεοφυλάκτου, ο Καλαμαριώτης Μιχαήλ Μεταλλείδης και ο Αλέξανδρος Σιβρόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Εορδαίας. Από τον Μάρτιο του 1942 ξεκίνησαν οι αποστολές παιδιών, με λεωφορεία, φορτηγά και τραίνα που είχε μισθώσει ο Ερυθρός Σταυρός. Τα παιδιά αυτά ήταν κυρίως προσφυγικής καταγωγής, από 6 έως 13 χρονών.

Οι κάτοικοι των προσφυγικών χωριών δεν δίστασαν ούτε στιγμή να ανταποκριθούν στην έκκληση για τη σωτηρία των παιδιών. Αγόρια και κορίτσια φιλοξενήθηκαν, τράφηκαν και ανατράφηκαν, για 2 και περισσότερα χρόνια, από προσφυγικές αγροτικές οικογένειες.

Χάρη στην αυταπάρνηση και την ευθύνη αυτών των ανθρώπων, εκατοντάδες παιδιά σώθηκαν από τους βομβαρδισμούς, την πείνα και τις ασθένειες που έφερε η σκληρή γερμανική Κατοχή.

Πώς εργαζόμαστε;

Γίνονται επισκέψεις στα χωριά και συλλέγονται προφορικές μαρτυρίες τόσο από τους ηλικιωμένους κατοίκους των χωριών, όσο και από άτομα που ως παιδιά είχαν βιώσει την εμπειρία της φιλοξενίας αυτής.

Ποιος είναι ο σκοπός μας;

Σκοπός της έρευνας εκτός από τη συλλογή ιστορικών τεκμηρίων, είναι η διοργάνωση, από τον Δήμο Καλαμαριάς και το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού, μιας μεγάλης εκδήλωσης μνήμης και ευγνωμοσύνης, προς τιμήν των χωριών και των οικογενειών που επέδειξαν την σημαντική αυτή προσφορά αλληλεγγύης. Ταυτόχρονα συζητείται η σχετική έκδοση, όπως και η δημιουργία ενός ντοκυμαντέρ.

 

———————————————————————————-

ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, ΑΘΗΝΑ, ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΕ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ, ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΑΝΑΖΗΤΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΒΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ Ή ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ ΤΟΥΣ.

ΕΠΙΣΗΣ ΑΝΑΖΗΤΟΥΜΕ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ, ΕΓΓΡΑΦΑ, ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ, ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ Κ.ΛΠ.)

ΕΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΚΑΤΙ Ή ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΊΤΕ ΝΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΕΤΕ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ, ΜΗΝ ΔΙΣΤΑΣΕΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ!

 

ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΥΓΝΩΜΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΑΣ!

 

Τηλ. Επικοινωνίας: 2310 432091 – mail: [email protected]

Διεύθυνση: Ανδρέα Παπανδρέου 29Α, συνοικισμός Αγίου Ιωάννη, Καλαμαριά.

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *