Κωτσιδης Στέφανος

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Μπήκαν 100 εκατ. ευρώ στα κρατικά Ταμεία – Ποιοι κινδυνεύουν να επιστρέψουν ολόκληρο το ποσό

Επιστρεπτέα Προκαταβολή
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Μπήκαν 100 εκατ. ευρώ στα κρατικά Ταμεία – Ποιοι κινδυνεύουν να επιστρέψουν ολόκληρο το ποσό

Ένας στους 7 υπόχρεους θα έχει αποπληρώσει την Επιστρεπτέα Προκαταβολή πριν από το τέλος του μήνα, εκτιμούν στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών. Και αυτό γιατί ήδη πάνω από 35.000 επιχειρήσεις έχουν σπεύσει –σύμφωνα με πληροφορίες- να τακτοποιήσουν εφάπαξ την οφειλή τους κερδίζοντας ταυτόχρονα έξτρα «κούρεμα» του ποσού. Αντίθετα, δεν θα ξεμπλέξουν το ίδιο εύκολα περισσότεροι από 40.000 επαγγελματίες που θα κληθούν να  επιστρέψουν την ενίσχυση και μάλιστα… εντόκως.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Untitled-2

 

Ως το τέλος της περασμένης εβδομάδας -σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς- σχεδόν 35.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις εξόφλησαν σε μία δόση τις οφειλές που είχαν από τα κρατικά δάνεια τα οποία έλαβαν την περίοδο της πανδημίας, καταβάλλοντας μάλιστα συνολικά περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Ήδη άρχισαν οι εφάπαξ πληρωμές

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως σε καθημερινή βάση σχεδόν 10.000 επιτηδευματίες και επιχειρήσεις πληρώνουν ολόκληρο το ποσό του κρατικού δανείου, με τους περισσότερους φυσικά να έχουν μικρές οφειλές και να θέλουν έτσι να ξεμπερδεύουν μια ώρα νωρίτερα από τα φοροχρέη τους, κερδίζοντας ταυτόχρονα και το «μπόνους» της επιπλέον έκπτωσης.

Όπως εκτιμούν λοιπόν αρμόδια στελέχη εάν συνεχιστεί ο συγκεκριμένος ρυθμός εφάπαξ αποπληρωμής των χρεών από τους οφειλέτες έως το τέλος του μήνα δεν αποκλείεται ακόμη και ένας στους επτά υπόχρεους να έχει «ξεμπλέξει» με την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Ποιοι κινδυνεύουν να επιστρέψουν ολόκληρη την ενίσχυση

Στην αντίπερα όχθη, υπό αυστηρό έλεγχο βρίσκονται σχεδόν 43.400 Α.Φ.Μ. τα οποία ναι μεν έλαβαν την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, όμως όπως προκύπτει από τις αλλεπάλληλες διασταυρώσεις στοιχείων είτε ευθύς εξαρχής δεν είχαν αυτό το δικαίωμα, είτε αφού την ενθυλάκωσαν δεν τήρησαν τους όρους που είχαν τεθεί.

Μέσα τις διασταυρώσεις χτύπησε, λοιπόν, «καμπανάκι» για χιλιάδες επαγγελματίες που μοιάζει να παραβίασαν την ρήτρα απασχόλησης ή υπέβαλαν ψευδή στοιχεία για τον τζίρο τους. Όσοι εντοπίστηκαν για παρανομίες απειλούνται με βαριά πρόστιμα, ακόμα και με επιστροφή του ποσού που πήραν και μάλιστα εντόκως, από την ημερομηνία καταβολής της ενίσχυσης.

Η ΑΑΔΕ είχε αποστείλει στον ελεγκτικό μηχανισμό οδηγίες για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν τήρησαν τους όρους (διατήρηση προσωπικού) και τι θα πρέπει να κάνουν εφόσον διαπιστώσουν υπέρβαση του ανώτατου ορίου ενίσχυσης ή υποβολή ψευδών στοιχείων. Σύμφωνα με τις οδηγίες:

  • Γίνεται άμεσα απαιτητό το σύνολο της χορηγηθείσας ενίσχυσης στην περίπτωση που η επιχείρηση δεν είναι δικαιούχος ή δεν τήρησε τους όρους της απόφασης για τη διατήρηση του προσωπικού.
  • Το υπερβάλλον ποσό της ενίσχυσης στην περίπτωση που η επιχείρηση είναι δικαιούχος μικρότερου ποσού από το χορηγηθέν επιστρέφεται εντόκως από την ημερομηνία χορήγησης της ενίσχυσης, με το επιτόκιο ανάκτησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα ανωτέρω ισχύουν και για την επιστροφή του συνόλου της χορηγηθείσας ενίσχυσης, σε περίπτωση που δεν υποβληθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Τι θα πληρώσουν όσοι εντοπίστηκαν με παρανομίες 

Στην περίπτωση που έχει εκδοθεί τίτλος είσπραξης του επιστρεπτέου ποσού και η σχετική ταυτότητα οφειλής και από τον έλεγχο προκύψει ότι:

  •  Η επιχείρηση δεν ήταν δικαιούχος της ενίσχυσης: Τότε το επιστρεπτέο ποσό που βεβαιώθηκε διαγράφεται και ταυτόχρονα εκδίδεται νέος τίτλος είσπραξης για την άμεση επιστροφή του συνόλου της ενίσχυσης εντόκως, ως αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό.
  • Η επιχείρηση είναι δικαιούχος μικρότερου ποσού ενίσχυσης: Υπολογίζεται από την ΑΑΔΕ το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό που έλαβε ο δικαιούχος. Το υπερβάλλον ποσό που τυχόν καταβλήθηκε έναντι του αρχικού τίτλου είσπραξης δεν επιστρέφεται, αλλά πιστώνεται στην οφειλή που προκύπτει από τον νέο τίτλο είσπραξης.

Για τις παραπάνω περιπτώσεις οι επιχειρήσεις χάνουν την έκπτωση 15% στην εφάπαξ καταβολή.

Πότε αρχίζει η αποπληρωμή

Όπως και να έχει, η ώρα της πληρωμής έφτασε για τους 605.530 δικαιούχους της επιστρεπτέας προκαταβολής οι οποίοι μπορούν πλέον να βλέπουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ αναρτημένα τα «ραβασάκια» με τον τελικό λογαριασμό.

Η ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης παραμένει η 29η Ιουλίου 2022, με τις δόσεις για την αποπληρωμή του επιστρεπτέου ποσού να είναι 96 ισόποσες άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Έως τις 29 Ιουλίου οι δικαιούχοι θα έχουν και τη δυνατότητα να προχωρήσουν στην εφάπαξ καταβολή της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, όπως αυτό υπολογίστηκε από τις υπηρεσίες και να επωφεληθούν της έκπτωσης 15% επί του συνολικού ποσού

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

BnS Ptolemaida

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Το eordaialive.com δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενο τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το eordaialive.com ασπάζεται βαθιά, τις δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

karaiskos
Μίμτσης Πέτρος
Λουκουμάδες Σόφη
Δεληκώστας Πτολεμαιδα
freen market ptolemaida
radio-kapsoyra-eordaialive.
Ασφλαειες Νικου Πτολεμαιδα - Εορδαία
afrokrema - ptolemaida-eordaia

Το Eordaialive στα Social Media

asepop velventoy
radio melodia ptolemaida
τριανταφυλλος ιορδανίδης