Επιστολή του ΤΕΕ/ΤΔΜ προς τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό

Eordaialive Team
3λ ανάγνωσης
ΤΕΕ /Τμ. Δυτικής Μακεδονίας : Αναστολή στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των Μηχανικών - Ελεύθερων Επαγγελματιών. - Επιστολή στο Υπουργείο Εργασίας

Επιστολή του ΤΕΕ/ΤΔΜ προς τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

 

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Στην ψηφιακή πλατφόρμα «Ταυτότητα Κτιρίου» που διαχειρίζεται το ΤΕΕ, δυνατότητα καταχώρησης έχουν μόνο τα φυσικά πρόσωπα και όχι τα νομικά, με αποτέλεσμα οι τεχνικές εταιρείες να αποκλείονται από την διαδικασία συμπλήρωσης Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.

 

Καθώς όμως πολλοί μηχανικοί ασκούν το επάγγελμα ως μέλη ή εταίροι ή υπάλληλοι νομικών προσώπων με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, την παροχή μελετητικών και συναφών υπηρεσιών, με δυνατότητα υποβολής ΗΤΚ, συντελείται η απαράδεκτη συνθήκη να αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τους προσωπικούς τους κωδικούς, για υπηρεσία η οποία παρέχεται στον πελάτη, αλλά τιμολογείται από την εταιρεία, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι ίδιοι ως φυσικά πρόσωπα.

 

Ωστόσο, η ΔΕ του ΤΕΕ  με την Α16/Σ19/2022 απόφασή της, διευκρίνισε ότι την ευθύνη της έκδοσης του πιστοποιητικού πληρότητας ΗΤΚ το οποίο συμπεριλαμβάνει και τη βεβαίωση που προβλέπεται στην παρ. 1 του άρθρου 83 του Ν. 4495/2017, έχουν οι συμμετέχοντες μηχανικοί της ομάδας έργου και για αυτόν το λόγο όρισε την υποχρεωτική συμμετοχή στην ομάδα τουλάχιστον ενός μηχανικού από συγκεκριμένες ειδικότητες που ορίζονται στην απόφαση και έχουν σχετικό επαγγελματικό δικαίωμα. Αναγνωρίζεται, επομένως, ότι δεν είναι αποκλειστικά το φυσικό πρόσωπο που εξουσιοδοτείται αρχικά από τον κύριο του έργου για την καταχώρηση, αυτό που αναλαμβάνει την ευθύνη της έκδοσης του πιστοποιητικού πληρότητας και για αυτόν το λόγο η απόφαση δεν θέτει περιορισμούς ως προς την ειδικότητα και τα επαγγελματικά δικαιώματα αυτού.

 

Θεωρούμε ότι μετά την συγκεκριμένη απόφαση ο αποκλεισμός των νομικών προσώπων – τεχνικών εταιρειών από την δυνατότητα καταχώρησης στο σύστημα, με το επιχείρημα ότι οι εταιρίες δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα, δεν είναι δικαιολογημένος στις περιπτώσεις που οι εταιρείες έχουν μέλος ή εταίρο ή υπάλληλο μηχανικό, ο οποίος συμμετέχει στην ομάδα έργου που εκδίδει το πιστοποιητικό πληρότητας.

 

Συνεπώς, με την παρούσα επιστολή ζητάμε, όπως και στο σύστημα «e άδειες», όπου δίνεται η δυνατότητα σε τεχνικές εταιρείες να ορίζονται διαχειριστές στο σύστημα, υπό τον όρο ότι στην ομάδα έργου δηλώνεται μηχανικός – φυσικό πρόσωπο, μέλος ή εταίρος ή υπάλληλος της εταιρίας, που έχει το σχετικό επαγγελματικό δικαίωμα και αναλαμβάνει ποινικές και αστικές ευθύνες, να συμβαίνει το ίδιο και με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου.

 

Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για οτιδήποτε χρειαστείτε.

 

Για τη Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ.

Ο Πρόεδρος

 

 

 

 

Νικόλαος Συλλίρης

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!