Ενημέρωση με νέα και ειδήσεις από Πτολεμαΐδα, Εορδαία, Κοζάνη, Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Επικουρικές συντάξεις: Έρχεται σουηδικό μοντέλο – Πώς θα λειτουργήσει

Επικουρικές συντάξεις: Έρχεται σουηδικό μοντέλο - Πώς θα λειτουργήσει

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Στο νέο κεφαλοποιητικό επικουρικό σύστημα θα μπορούν να ενταχθούν και εργαζόμενοι με λίγα έτη ασφάλισης και μη μισθωτοί.
Αυτό εξετάζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων παράλληλα με την υποχρεωτική ασφάλιση σε αυτό όλων των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας.
Την ίδια δυνατότητα, βάσει των προτάσεων επεξεργάζονται στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, θα έχουν και ομάδες εργαζομένων για τις οποίες σήμερα δεν προβλέπεται επικουρική ασφάλιση κατά κύριο λόγο ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες. Τόσο οι ήδη εργαζόμενοι, νέοι σε ηλικία η σε έτη ασφάλισης όσο και οι μη μισθωτοί θα μπορούν να ενταχθούν στο νέο σύστημα εθελοντικά.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή”, στον πυρήνα που επεξεργάζεται ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου βρίσκεται ένα νέο δημόσιο επικουρικό ταμείο που θα λειτουργεί με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα χωρίς να αποκλείεται σύμφωνα με πληροφορίες και η ύπαρξη μιας μίνιμουμ εξασφάλισης του αρχικού κεφαλαίου , υπό τη μορφή εγγύησης από το κράτος. Ασφαλιστική κάλυψη θα υπάρχει, άλλωστε τόσο για τον κίνδυνο θανάτου όσο και αναπηρίας.
Ατομικός κουμπαράς
Ο πρώτος πυλώνας -η κύρια σύνταξη – θα παραμείνει αμιγώς διανεμητικός. Συμπληρωματικά θα δημιουργηθεί για τους νέους εργαζόμενους ένας ατομικός κουμπαράς, όπου οι επικουρικές τους εισφορές της τάξεως του 6% σήμερα θα αθροίζονται, θα τοκίζονται και θα επενδύονται. Στο τραπέζι της συζήτησης βρίσκεται πρόταση ώστε τη διαχείριση να μπορούν να ασκούν και ιδιώτες υπό την αιγίδα του δημόσιου επικουρικού φορέα. Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να επιλέγουν χαρτοφυλάκια διαβαθμισμένου επενδυτικού κινδύνου που δυνητικά θα αλλάζει με βάση και την ηλικία των ασφαλισμένων (υψηλότερο επενδυτικό ρίσκο για τους νεότερους, χαμηλότερο για τους μεγαλύτερους σε ηλικία).

 

Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Δείτε το νέο spot της ΔΙΑΔΥΜΑ
Pink Woman Ptolemaida
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida
iordanidis ptolemaida