Σύμφωνα με την εγκύκλιο οι Δήμοι και οι Κοινότητες οφείλουν να διατηρούν, να προστατεύουν και να διαχειρίζονται την κάθε είδους περιουσία τους με τρόπο επιμελή και αποδοτικό. Ακίνητα και κινητά πράγματα, αξίες και ο,τιδήποτε άλλο ανήκει στην περιουσία των Δήμων και των Κοινοτήτων καταγράφονται υποχρεωτικά στα βιβλία τους. Η διάθεση περιουσιακών στοιχείων των Δήμων ή των Κοινοτήτων επιτρέπεται, εφόσον τηρηθούν οι ειδικές διατάξεις του παρόντος και εφόσον ο σκοπός που επιδιώκεται με τη διάθεση αυτή εξυπηρετεί το δημοτικό ή κοινοτικό συμφέρον.
Η ακίνητη περιουσία των Δήμων και των Κοινοτήτων προστατεύεται, σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας, περί προστασίας της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, όπως κάθε φορά ισχύουν. Επί διοικητικής αποβολής αποφαίνεται το δημοτικό ή κοινοτικό Συμβούλιο, ενώ το σχετικό πρωτόκολλο εκδίδει ο Δήμαρχος ή Πρόεδρος Κοινότητας. Εξάλλου, σύμφωνα με τα μισθωτήρια πάσης φύσεως (π.χ. για δημοτικά ακίνητα, καλλιεργήσιμη γη, βοσκίσιμες εκτάσεις, δημοτικής αγοράς, παραχώρησης κοινόχρηστων χώρων, δημοτικών λατομείων, δημ. δασών, δημ. ιχθυοτροφείων κλπ) που αποτελούν συμβάσεις με όρους συμφωνημένους και υπογεγραμμένους από αμφότερα τα μέρη, η καταβολή των μισθωμάτων προβλέπεται πάντα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, η δε καθυστέρηση καταβολής δικαιολογεί εκ μέρους του εκμισθωτή Δήμου την εκκίνηση όλων των νόμιμων διαδικασιών.
Σε κάθε δε περίπτωση και λαμβάνοντας υπόψην την εδώ και έξι έτη ενσκύψασα οικονομική κρίση και την ενδεχόμενη πρόσκαιρη οικονομική δυσκολία ενός μισθωτή, η «αναμονή» εκ μέρους του εκμισθωτή δήμου προκειμένου να υπάρξει εξόφληση των οφειλομένων μισθωμάτων δεν πρέπει να ξεπερνάει ένα εύλογο διάστημα κάποιων λίγων μηνών διαφορετικά δημιουργούνται μεγάλες οφειλές επί ζημία των Δήμων. Επομένως οι δήμοι θα πρέπει να ενεργουν με όλα τα προβλεπόμενα εκ του νόμου και εκ της σύμβασης του μισθωτηρίου, σε χρόνο ο οποίος να μπορεί να χαρακτηριστεί εύλογος.
Πηγή: http://www.aftodioikisi.gr/