Ένα startup αναπτύσσει φάρμακα που επιμηκύνουν τη ζωή των σκύλων
Η εταιρεία αναπτύσσει φάρμακα για την καθυστέρηση της γήρανσης στους σκύλους και την παράταση της υγιούς ζωής τους.
Από την αρχαιότητα, η αναζήτηση ενός αντιγηραντικού ελιξιρίου υπήρξε στόχος των θνητών. Ωστόσο, στον κόσμο των πειραματόζωων, η παράταση της ζωής είναι ήδη εδώ, με μελέτες που ενισχύουν ή και διπλασιάζουν τη διάρκεια ζωής σκουληκιών, μυγών και ποντικιών. Ωστόσο, ρυθμιστικές αρχές, όπως ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, δεν έχουν ακόμη αναγνωρίσει τη γήρανση ως κατάσταση που μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Η εταιρεία της Celine Halioua, Loyal, την οποία ίδρυσε το 2019, αναπτύσσει φάρμακα για την καθυστέρηση της γήρανσης σε σκύλους και την παράταση της υγιούς ζωής τους. Έχει συγκεντρώσει περίπου 58 εκατομμύρια δολάρια και αναπτύσσει δύο φάρμακα. Σε λίγα χρόνια, ελπίζει να βγάλει στην αγορά το πρώτο φάρμακο -για οποιοδήποτε είδος- που θα αναφέρει στην ετικέτα του ότι καθυστερεί τη γήρανση ή παρατείνει τη διάρκεια ζωής. Αυτό από μόνο του θα ήταν ένας θρίαμβος, αλλά η Halioua το βλέπει ως εφαλτήριο για ένα ακόμη μεγαλύτερο κατόρθωμα: τη δημιουργία παρόμοιων φαρμάκων για τον άνθρωπο.
Η διεξαγωγή μιας κλινικής δοκιμής σε σκύλους είναι πολύ φθηνότερη από μια δοκιμή στην οποία συμμετέχουν άνθρωποι, και η μικρότερη διάρκεια ζωής των ζώων σημαίνει ότι δεν θα χρειαστούν δεκαετίες για να μάθουμε αν ένα χάπι ενισχύει τη μακροζωία. Η Halioua δεν δίνει πολλές λεπτομέρειες σχετικά με τα φάρμακα της Loyal, αλλά λέει ότι και τα δύο είχαν καλή απόδοση όταν χορηγήθηκαν σε σκύλους εργαστηρίου. Το ένα είναι ένα χάπι που μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η άνοια και η νεφρική ανεπάρκεια. Η εταιρεία δοκιμάζει το φάρμακο σε σκύλους συντροφιάς και αναμένει ότι θα ξεκινήσει μια πλήρη κλινική δοκιμή με σκοπό να κερδίσει την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών το επόμενο έτος. Το δεύτερο φάρμακο, που απελευθερώνεται αργά μέσω ενός εμφυτεύματος, θα μπορούσε να μειώσει τις κυτταρικές διεργασίες που πιστεύεται ότι ευθύνονται για τη σύντομη ζωή ορισμένων σκύλων ράτσας.
Όπως συνηθίζεται στη βιομηχανία φαρμάκων, η εταιρεία θα ζητήσει πρώτα την έγκριση του FDA για τα σχέδια μελέτης της. Αυτό το βήμα είναι μεγάλη υπόθεση για τη Loyal, επειδή ο οργανισμός θα υποστηρίξει την ιδέα ότι τα φάρμακα μπορούν να δοκιμαστούν και να αποδειχθεί ότι ενισχύουν τη μακροζωία. Με άλλα λόγια, τα φάρμακα αυτά δεν έχουν αναπτυχθεί για να προλάβουν ή να επιβραδύνουν μια ασθένεια, αλλά για να χτυπήσουν μια ολόκληρη σειρά παθήσεων αντιμετωπίζοντας τη γήρανση στη ρίζα της.
Η Loyal δεν είναι η μόνη εταιρεία που αναζητά τρόπους για να επιμηκύνει τη ζωή των σκύλων. Το πρόγραμμα Dog Aging Project, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον και το Κολέγιο Κτηνιατρικής και Βιοϊατρικών Επιστημών Texas A&M, ολοκλήρωσε δύο μικρές μελέτες κατά τις οποίες οι ερευνητές έδωσαν σε ιδιοκτήτες σκύλων ραπαμυκίνη και ένα εικονικό φάρμακο. Οι ιδιοκτήτες που χορήγησαν στους σκύλους τους την ραπαμυκίνη ανέφεραν ότι τα κατοικίδιά τους έγιναν πιο δραστήρια, σύμφωνα με τον Matt Kaeberlein, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον και σύμβουλος της Loyal. Ο ερευνητής υποψιάζεται ότι η ραπαμυκίνη λειτούργησε καταπραΰνοντας την αρθρίτιδα ή άλλους πόνους και ελπίζει να συγκεντρώσει αδιάσειστες αποδείξεις σε μια μεγαλύτερη δοκιμή με περίπου 600 σκύλους.
Ο Kaeberlein έχει μελετήσει γονίδια και θεραπείες που παρατείνουν τη ζωή σε μαγιά, σκουλήκια και ποντίκια και είναι πεπεισμένος ότι ορισμένοι μηχανισμοί γήρανσης είναι κοινοί σε όλο το ζωικό βασίλειο.
«Προφανώς δεν ξέρω αν η ραπαμυκίνη θα έχει μεγάλη επίδραση στη διάρκεια ζωής και στην υγεία των σκύλων, αλλά είμαι σχεδόν σίγουρος ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί», λέει.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι δυνατόν να επιβραδυνθούν οι διαδικασίες γήρανσης στον άνθρωπο ή σε οποιοδήποτε άλλο ζώο. Θέλετε να υπάρξει αυτό το χάπι; Απλά δώστε στους επιστήμονες το χρόνο και τα χρήματα -και τη ρυθμιστική υποστήριξη- για να το ανακαλύψουν, λέει ο Nir Barzilai, διευθυντής του Ινστιτούτου Γήρανσης στο Albert Einstein College of Medicine, στη Νέα Υόρκη.
«Τώρα πρέπει να αρχίσουμε να σημειώνουμε πρόοδο με φάρμακα που μπορεί να μην μας βοηθήσουν να ζήσουμε 150 χρόνια, αλλά θα μας κάνουν πιο υγιείς για πολύ περισσότερο χρόνο», λέει ο Barzilai, καθυστερώντας την εμφάνιση ασθενειών όπως ο καρκίνος ή το Αλτσχάιμερ.
Ο ερευνητής προσπαθεί εδώ και κάποια χρόνια να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για μια εξαετή κλινική δοκιμή με ανθρώπους για να διερευνήσει αν ένα κοινό φάρμακο για τον διαβήτη μπορεί να καθυστερήσει τη γήρανση.
ΠΗΓΗ: Wired