ΕΛΑΠΕ: Πλεόνασμα άνω των 100 εκατ. ευρώ λόγω του ράλι των ρύπων – Θεαματική βελτίωση των μεγεθών με την τιμή των δικαιωμάτων CO2 στα 44,5 ευρώ ο τόνος

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Πλεόνασμα άνω των 100 εκατ. ευρώ προκύπτει για τον ΕΛΑΠΕ εξαιτίας του ράλι στα δικαιώματα εκπομπής CO2 τα οποία έχουν πλέον ξεπεράσει τα 44 ευρώ ο τόνος. Το ράλι αυτό ενισχύει σημαντικά τις προβλέψεις για τα έσοδα που θα προκύψουν για τον ΕΛΑΠΕ από τον πλειστηριασμό των δικαιωμάτων που έχουν κατανεμηθεί στη χώρα μας, που σε ποσοστό 78% κατευθύνονται στον ειδικό λογαριασμό (εκκρεμεί η νομοθετική ρύθμιση).

Πιο συγκεκριμένα, φέτος ο ΔΑΠΕΕΠ προβλέπεται να εκπλειστηριάσει συνολικά 20.855.000 δικαιώματα και σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο του ΕΛΑΠΕ έχει υπολογίσει το έσοδο με τιμή των δικαιωμάτων στα 37,45 ευρώ ο τόνος. Δηλαδή το 78% που αναλογεί στον ΕΛΑΠΕ είναι της τάξης των 609 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, η τιμή των ρύπων έχοντας καταγράψει ανοδικό ράλι, βρίσκεται αυτήν την περίοδο στα 44,5 ευρώ ο τόνος. Αυτό σημαίνει ότι από τον πλειστηριασμό των δικαιωμάτων θα προκύψει συνολικό έσοδο 928 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 723 εκατ. ευρώ (78%) θα κατευθυνθεί στον ΕΛΑΠΕ. Δηλαδή προκύπτει συνολικό επιπλέον έσοδο της τάξης των 114 εκατ. ευρώ που ανάλογα με την διακύμανση των τιμών των δικαιωμάτων (οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι οι τιμές θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο) μπορεί να φτάσει έως και τα 150 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΔΑΠΕΕΠ Γ. Γιαρέντη, ο διαχειριστής αναμένει μεγαλύτερα έσοδα για τον ΕΛΑΠΕ, μετά το ισχυρό πλήγμα που δέχθηκε πέρυσι ο ειδικός λογαριασμός όταν οι τιμές των δικαιωμάτων έπεσαν εν μέσω πανδημίας έως και τα 17 ευρώ ο τόνος. Πλέον με τις αυξημένες τιμές των δικαιωμάτων προβλέπεται να δημιουργηθεί ένα ισχυρό μαξιλάρι ασφαλείας για τον ΕΛΑΠΕ εκτιμά ο κ. Γιαρέντης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει του Ειδικού Δελτίου του ΕΛΑΠΕ, το πλεόνασμα του ειδικού λογαριασμού στα τέλη του έτους προβλέπεται να είναι στα 11,07 εκατ. ευρώ καθώς το έλλειμμα ισοσκελίστηκε μετά τα μέτρα που ελήφθησαν πέρυσι από το ΥΠΕΝ.

energypress.gr

 

Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Θεατρικοποίηση των ιστορικών ποιημάτων της Παρθένας Τσοκτουρίδου από την Παναρκαδική Ομοσπονδία Τορόντο του Καναδά

LOGISTIKO KOZANI
iordanidis ptolemaida
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida