«Εκλογή» προέδρου δια απουσίας ελπίζω πως δεν θα δούμε…  ( γράφει ο Γιώργος Τσιρώνης Δικηγόρος)

Eordaialive Team
7λ ανάγνωσης
«Εκλογή» προέδρου δια απουσίας ελπίζω πως δεν θα δούμε…  ( γράφει ο Γιώργος Τσιρώνης Δικηγόρος)

«Εκλογή» προέδρου δια απουσίας ελπίζω πως δεν θα δούμε…  ( γράφει ο Γιώργος Τσιρώνης Δικηγόρος)

 

Σκοπός όλων των τελευταίων μεταρρυθμίσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η θέσπιση ενός πλήρους, συστηματικού και αποτελεσματικού νομικού πλαισίου για την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών αρχών, που επιτρέπει την επιτυχή και παραγωγική διοίκηση των τοπικών υποθέσεων από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και διασφαλίζει την εκπλήρωση της αποστολής τους και την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 102 του Συντάγματος.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μόνον μία τέτοια Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να προάγει το συμφέρον του τόπου και της τοπικής κοινωνίας. Δημοκρατική είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση όταν επιδεικνύει  ορθολογισμό στη διοίκηση, ρεαλισμό στον σχεδιασμό, κοινωνική συναίνεση και συγκατάθεση στη λήψη αποφάσεων με σκοπό τον πλουραλισμό, την πολυφωνία και την προστασία των δικαιωμάτων, μακριά από αυθαιρεσίες, αυταρχισμούς ή ιδεοληψίες. Μακριά από την εξυπηρέτηση άνομων συμφερόντων και μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.

Όλα τα παραπάνω πρέπει να προστατεύουν και προάγουν οι τοπικοί – δημοτικοί μας άρχοντες. Αυτοί είναι, με τις θέσεις που κατέχουν, οι θεματοφύλακες των θεσμών που διαφυλάσσουν την δημοκρατική λειτουργία της τοπικής Αυτοδιοίκησης και συνεπώς και της ίδιας της Δημοκρατίας.

Η Δημοκρατία και η Χρηστή Διοίκηση δεν διαφυλάσσεται με μεθοδεύσεις, με την καταστρατήγηση των νόμων και την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων ή άνομων συμφερόντων.

Έτσι και στον Δήμο Αμυνταίου οι Δημοτικοί μας Άρχοντες είναι αυτοί που έχουν καθήκον να διαφυλάξουν τους θεσμούς και την τήρηση των νόμων στην δική μας Αμυντιώτικη κοινωνία με όλες τις ιδιαιτερότητές της. Οι Δημοτικοί άρχοντες είναι αυτοί που έχουν εκλεγεί για να δράσουν, για να παράγουν έργο και αυτό επιτυγχάνεται με παρουσία και όχι με μεθοδευμένη απουσία.

Είναι καιρός που φημολογείται, και πλέον έχει γίνει κοινός τόπος όλων των δημοτών η μεθόδευση της δημιουργίας τεχνητής έλλειψης απαρτίας στο Δημοτικό Συμβούλιο κατά τις συνεδριάσεις που απαιτούνται για την εκλογή του προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σκοπός να μην επιτευχθεί η τυχόν εκλογή ανθρώπων που η σημερινή δημοτική αρχή δεν «εγκρίνει». Προς τον σκοπό αυτό μάλιστα έχει γίνει μια μεγάλη εκστρατεία επαφών και συνεννοήσεων (;;;) με τις παρατάξεις της μειοψηφίας, μείζονος κι ελάσσονος.

Κάποιοι κύριοι της δημοτικής αρχής, γνωστοί σε όλους, φοβούμενοι ότι δεν έχουν την πλειοψηφία να εκλέξουν τα άτομα που επιθυμούν και εξυπηρετούν τους σκοπούς τους, επιχειρούν με την στρεβλή χρήση διατάξεων νόμου που έχουν προβλεφθεί για άλλους λόγους από το νομοθέτη, να «δημιουργήσουν» έλλειψη απαρτίας στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η παραπάνω μεθοδευμένη «τυραννία της μειοψηφίας»… αποτελεί πρωτοφανή ευτελισμό των θεσμών και μέγιστη ύβρη έναντι των δημοτών του Δήμου Αμυνταίου.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι που τυχόν προτίθενται να πράξουν ένα τέτοιο ατόπημα πέραν του ότι αγνοούν τις πειθαρχικές και πιθανόν ποινικές ευθύνες που συνεπάγονται οι μεθοδευμένες και αδικαιολόγητες απουσίες από το Δημοτικό Συμβούλιο, επιδεικνύουν τεράστια περιφρόνηση στους δημότες που τους έχουν εκλέξει για να δρουν, για να είναι παρόντες κατά την λήψη κρίσιμων αποφάσεων και όχι να λάμπουν δια της απουσίας τους.

Εκλογή προέδρου με πλειοψηφία έχουμε δει, εκλογή προέδρου από την μειοψηφία με σύμπραξη παρατάξεων έχουμε δει. «Εκλογή» προέδρου δια απουσίας ελπίζω πως δεν θα δούμε.

Θα είναι τραγικό να «καμαρώσουμε» το Αμύνταιό μας σε άλλη μία θλιβερή πρωτιά.

Διατηρώντας πάντως καλή προαίρεση έναντι των περισσοτέρων από τους Δημοτικούς Συμβούλους θέλω να πιστεύω ότι θα επιδείξουν την σύνεση, την υπευθυνότητα και την σοβαρότητα που επιβάλλει η θέση τους. Θέλω να πιστεύω ότι θα σεβαστούν τους δημότες και δεν θα καταχραστούν την ψήφο τους παίρνοντας μέρος σε άνομες και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις.

Θα ήθελα δε να υπενθυμίσω, όπως και παλαιότερα,  σε όλους μας τα πάντα επίκαιρα  λόγια του Αγάθωνα Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει. (Αγάθων,450-400 π.Χ.).

και σε ελεύθερη μετάφραση:

Ο άρχων πρέπει να έχει κατά νου τρία πράγματα: πρώτον, ότι διοικεί ανθρώπους (με τις ατέλειες και τις αδυναμίες τους, με παράπονα δίκαια ή και παράλογα, αλλά πάντως πνευματικά όντα και έμψυχα), δεύτερον, ότι διοικεί σύμφωνα με τους υφιστάμενους νόμους της πολιτείας (γραπτούς και άγραφους) και συνεπώς είναι απαράδεκτο να εκτρέπεται σε υπερβασίες, αυθαιρεσίες και αδικίες και, τρίτον, ότι δεν είναι αιώνιος άρχων, κάποτε θα εκπέσει της αρχής και πρέπει ως εκ τούτου, να είναι πολύ προσεκτικός, ώστε όταν απομακρυνθεί από την εξουσία να έχει αφήσει αγαθές εντυπώσεις, τόσο για τις ικανότητές του, όσο και για τις αρετές του.

Άραγε θυμούνται καθόλου τα λόγια αυτά του Αγάθωνα οι τοπικοί μας άρχοντες; Σκέφτηκαν άραγε, ότι όταν ξαναζητήσουν την ψήφο μας, θα πρέπει να έχουν αφήσει αγαθές εντυπώσεις ;;  όπως υπενθυμίζει ο Αγάθωνας αιώνες τώρα!!

Κι ας μην ξεχνάμε ότι ήδη έχουν περάσει δύο χρόνια από τις εκλογές. Τα «μισά του δρόμου» είναι πάντα ένας κρίσιμος δείκτης για την βασική πολιτική τροχιά των πραγμάτων. Είναι το σημείο όπου η κάθε δημοτική αρχή έχει δώσει καθαρό δείγμα διαχειριστικής συμπεριφοράς και πρακτικής, η δε αντιπολίτευση είχε όλο το χρόνο να ξεδιπλώσει την εναλλακτική της πρόταση και να βελτιώσει τις όποιες προηγούμενες αδυναμίες της.

Όσοι λοιπόν φιλοδοξούν στις επόμενες εκλογές να διαδραματίσουν ρόλο και να προσφέρουν, στην τοπική κοινωνία μέσα από τις θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πιστεύω ότι έχουν κατά νου όλα τα παραπάνω και αισιοδοξώ ότι θα φερθούν με την σύνεση και την ευθύνη που επιβάλλει η θέση τους.

 

Με τιμή

και τις καλύτερες ευχές για μια Καλή Χρονιά με Υγεία σε όλους!!

 

Γιώργος Τσιρώνης

Δικηγόρος

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!