Όσα κονδύλια πήραν δύο εκµεταλλεύσεις της ∆υτικής Μακεδονίας έλαβαν και οι 160 βιοκαλλιεργητές παλιοί και νέοι της Ηπείρου, και όσους δικαιούχους χώρεσε η Πελοπόννησος µε το 10% του συνολικού µπάτζετ του Μέτρου που σηµείωσε τους περισσότερους ενταχθέντες, κατάφεραν µετά βίας να βολέψουν η Κεντρική Μακεδονία, η Ανατολική Μακεδονία και η Θεσσαλία µαζί. Αυτή είναι εικόνα της δεύτερης προκήρυξης του Μέτρου των Βιολογικών, που ήρθε για να συµπληρώσει µετά την πρώτη πρόσκληση των κριτηρίων Natura, την εικόνα στρέβλωσης στη διανοµή των κονδυλίων και την αγορά των βιολογικών για την ερχόµενη πενταετία.
Η διασπορά των κονδυλίων σε πολύ µεγάλους παραγωγούς ανά την Ελλάδα (205 εκατ. ευρώ σε 6.330 παραγωγούς), δικαιώνει όσους φώναζαν εδώ και καιρό να µπει πλαφόν στα στρέµµατα που µπορούν να ενταχθούν ή έστω ενός ανώτατου ορίου χρηµατοδότησης ανά εκµετάλλευση -δύο µόλις δικαιούχοι θα λάβουν 2,3 εκατ. στην πενταετία. Μάλιστα το φαινόµενο αυτό δεν περιορίστηκε µόνο στις δύο προκηρύξεις των Βιολογικών, αλλά και στην Απονιτροποίηση, κόβοντας τις όποιες ελπίδες είχαν για την εξασφάλιση µίας κάποιας ρευστότητας οι µικρότερες εκµεταλλεύσεις, πολλές εκ των οποίων πλήρωσαν στον σύµβουλο 3 φορές φάκελο ένταξης αλλά έµειναν εκτός. Για το πώς τώρα για ακόµη µία φορά ευεργετήθηκαν κατά βάση οι µεγάλες εκµεταλλεύσεις, αυτό έχει να κάνει µε τα κριτήρια ένταξης που δίνουν µεγαλύτερη προτεραιότητα σε όσους διαθέτουν τα περισσότερα στρέµµατα.
Εύλογες απορίες πάντως προκαλεί και το γεγονός πως ενώ στην Πελοπόννησο, που έλαβε τα περισσότερα κονδύλια εξ αρχής και είχε το µεγαλύτερο ποσοστό δικαιούχων στο σύνολο όλων των Περιφερειών, κατάφερε να εξασφαλίσει 5,2 εκατ. ευρώ επιπλέον µετά την «υπερδέσµευση».
Πηγή: Agronews.gr