Δύο «δώρα» της ΑΑΔΕ για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια

Δύο «δώρα» της ΑΑΔΕ για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια

stefanos tsikas ptolemaida KDAP ARLEKINOS
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παράταση για τα myData για ένα τρίμηνο στο τραπέζι λόγω του lockdown, αλλά και δωρεάν εφαρμογή για όλους τους υπόχρεους

Δωρεάν πλατφόρμα για τη διαβίβαση ηλεκτρονικών τιμολογίων στο myData, δημιουργεί η ΑΑΔΕ, ενώ στο τραπέζι είναι και η παράταση της ημερομηνίας για την υποχρεωτική εφαρμογή.

Λόγω του συνεχιζόμενου lockdown αλλά και του αυξημένου όγκου εργασίας με τον οποίο έχουν επιφορτιστεί οι λογιστές εξαιτίας της διαβίβασης του πλήθους δηλώσεων των πληττόμενων στην ΕΡΓΑΝΗ και στο Taxisnet, εξετάζεται η μετάθεση για ένα ακόμη τρίμηνο, της υποχρεωτικής διαβίβασης των ηλεκτρονικών τιμολογίων στο myData.

Ήδη οι λογιστές-φοροτεχνικοί ζητούν παράταση, καθώς με δυσκολία διεκπεραιώνουν τις εκατοντάδες χιλιάδες δηλώσεις για τις αναστολές εργασίας, τα ενοίκια, τη Συν-Εργασία κ.λπ.

Το αίτημα εξετάζεται από την ηγεσία της ΑΑΔΕ και σύντομα θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις, το πιο πιθανό σενάριο να προβλέπει παράταση για ένα ακόμη τρίμηνο ώστε η υποχρεωτική διαβίβαση των τιμολογίων να γίνει από την 1η Ιουλίου 2021 και μετά.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα η υποχρεωτική διαβίβαση παραστατικών στην πλατφόρμα myDATA θα γίνεται από την 1η Απριλίου 2021, για όσα εκδίδονται από την ημερομηνία αυτή και μετά.

Τα τιμολόγια που εκδόθηκαν ή θα εκδοθούν στο πρώτο τρίμηνο του 2021, θα πρέπει να υποβληθούν στην πλατφόρμα, το αργότερο μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2021.

Εφόσον δοθεί παράταση για την έναρξη της υποχρεωτικής εφαρμογής της myData, τα τιμολόγια που θα εκδοθούν στο πρώτο εξάμηνο του έτους, είτε θα πρέπει να διαβιβαστούν έως την 31η Οκτωβρίου είτε θα δοθεί παράταση έως την 31η Δεκεμβρίου. Πιθανότερο είναι η διατήρηση της υποχρέωσης έως την 31η Οκτωβρίου, ώστε να υπάρχει το περιθώριο παράτασης έως το τέλος Δεκεμβρίου.

και δωρεάν εφαρμογή

Παράλληλα η ΑΑΔΕ, έχει αναπτύξει μια εφαρμογή, παράλληλη με το myData, η οποία θα επιτρέπει στους υπόχρεους να διαβιβάζουν δωρεάν τα δεδομένα στην πλατφόρμα myData, παρακάμπτοντας τις ιδιωτικές εταιρείες που παρέχουν τη συγκεκριμένη υπηρεσία.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκαναν στο σεμινάριο του Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών, στελέχη της ΑΑΔΕ, η φορολογική Αρχή, έχει αναπτύξει και θα θέσει σύντομα σε παραγωγική λειτουργία το επόμενο χρονικό διάστημα μια νέα καινοτόμα πλατφόρμα έκδοσης και διαβίβασης των τιμολογίων στην πλατφόρμα myData.

Με την εφαρμογή αυτή μπορεί οποιαδήποτε επιχείρηση να εκδώσει τα παραστατικά της και παράλληλα (αυτόματα) να διαβιβαστούν οι απαραίτητες πληροφορίες στην πλατφόρμα myData, χωρίς να χρειάζεται κάποια άλλη παρέμβαση ή αποστολή σύνοψης από άλλο κανάλι διαβίβασης.

Η εφαρμογή θα λειτουργεί όπως όλες οι σύγχρονες εφαρμογές on line τιμολόγησης και  είναι πλήρως παραμετροποιήσιμη. Επίσης, η εφαρμογή έκδοσης παραστατικών θα είναι διαθέσιμη σε όλες τις επιχειρήσεις, ενώ δε θα υπάρχει όριο τζίρου ή αριθμού παραστατικών για τη χρήση της όπως συμβαίνει στην φόρμα καταχώρησης παραστατικών της ΑΑΔΕ.

Εφόσον λειτουργήσει η σχετική εφαρμογή, αφενός θα μειώσει το κόστος διαβίβασης των τιμολογίων στο MyData, αφετέρου θα απαιτηθεί χρόνος εκπαίδευσης των υπόχρεων επαγγελματιών.

Δημιουργείται επίσης και ζήτημα με τις εταιρείες ηλεκτρονικής τιμολόγησης, οι οποίες επένδυσαν στη συγκεκριμένη εφαρμογή, προκειμένου να πιστοποιηθούν από την ΑΑΔΕ.

Με το ισχύον πλαίσιο, η διαβίβαση των ηλεκτρονικών τιμολογίων γίνεται μόνο από πιστοποιημένες εταιρείες, αλλά η νέα εφαρμογή της ΑΑΔΕ, θα λειτουργεί «ανταγωνιστικά».

 

Κοινοποιήστε το άρθρο