Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida
follow us on facebook follow us on instagram follow us on youtube follow us on x
follow us on facebook follow us on instagram follow us on youtube follow us on x
follow us on facebook follow us on instagram follow us on youtube follow us on x

Διόρθωση στις συντάξεις για 20.000 χαμηλοσυνταξιούχους – Αύξηση ακόμη και 100%

5λ ανάγνωσης

Διόρθωση σύνταξης για 20.000 χαμηλοσυνταξιούχους που αποχώρησαν μετά τον Ιούλιο του 2015 και πριν από το Μάιο του 2016, δηλαδή μετά το τρίτο μνημόνιο και πριν από το νόμο Κατρούγκαλου, έρχεται με έγγραφο του ΕΦΚΑ.

Ευνοημένοι είναι γυναίκες– μητέρες αλλά και άνδρες, κυρίως μισθωτοί του ΙΚΑ, που αποχώρησαν πριν από τα 67, με λίγα χρόνια πληρωμένων εισφορών και χαμηλές συντάξιμες αποδοχές. Πρόκειται για τους χαμηλοσυνταξιούχους που έπεσαν χωρίς δίχτυ ασφαλείας στη «μαύρη τρύπα» που δημιουργήθηκε μετά την κατάργηση των κατώτατων ορίων στις πρόωρες συντάξεις και πριν από τη θέσπιση της εθνικής σύνταξης του νόμου Κατρούγκαλου.

Στον αντίποδα όμως το ΕΝΔΙΣΥ μιλά για μείωση συντάξεων κατά 10% που θα υποστούν έως 30.000 χαμηλοσυνταξιούχοι.

Αιτία το γεγονός της κατάργησης των κατώτατων ορίων που έχει θεσπιστεί με το νόμο Κατρούγκαλου και επηρεάζει όσους χαμηλοσυνταξιούχους υπέβαλλαν αίτηση συνταξιοδότησης την περίοδο 1/7/2015 – 12/5/2016.

Οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας έλαβαν συντάξεις ακόμα και κάτω από 200 ευρώ το μήνα. Σήμερα μπορούν να κάνουν χρήση ευνοϊκότερων ρυθμίσεων και να πάρουν υψηλότερο ποσό. Όμως το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) καταγγέλλει ότι την όποια διαφορά πρόκειται να πιστωθούν οι δικαιούχοι, πρέπει να έχει ως αφετηρία την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και όχι την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου, όπως προβλέπεται σε γενικό έγγραφο του ΕΦΚΑ.

Μάλιστα το ΕΝΔΙΣΥ απέστειλε σχετική επιστολή προς την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου ζητώντας «δίκαιη αντιμετώπιση» γι’ αυτούς τους συνταξιούχους.

Το έγγραφο του ΕΦΚΑ δίνει τη δυνατότητα όμως στους χαμηλσυνταξιούχους να υποβάλουν αίτηση, ώστε να επανυπολογιστεί προς το ευνοϊκότερο η σύνταξή τους

Αυτό σημαίνει πως μπορούν να λάβουν αναδρομικά από 13 Μαΐου 2016 την εθνική σύνταξη των 345 ευρώ – 384 ευρώ και την ανταποδοτική που αντιστοιχεί στις εισφορές που είχαν καταβάλει. Θα πρέπει δηλαδή να παραιτηθούν από την αρχική πρώτη αίτηση και να δεχτούν η σύνταξή τους να αρχίσει από 13/05/2016 αλλά με ευνοϊκότερο τρόπο υπολογισμού.

Το όφελος φτάνει κατά περιπτώσεις μέχρι και το 100%, καθώς το δικαιούμενο μηνιαίο ποσό μπορεί ακόμη και να διπλασιαστεί.

Συνεπώς αν ο συνταξιούχους υποβάλει αίτηση σήμερα, δικαιούται αναδρομικά 23 μηνών, τα οποία πριν καταβληθούν θα πρέπει θα πρέπει να συμψηφιστούν με τα ποσά που έχει λάβει ο ίδιος μέχρι σήμερα.

Στους ωφελούμενος ανήκουν κατά κύριο λόγο μισθωτοί του ΙΚΑ που αποχωρούσαν με ειδικές διατάξεις πριν από γενικό όριο ηλικίας των 67.

Πριν από τη ρύθμιση του νόμου 4336/2015 θα έπαιρναν το κατώτατο όριο των 486,84 ευρώ οι παλαιοί ασφαλισμένοι ή 495,74 ευρώ οι νέοι ασφαλισμένοι, συν την προσαύξηση ανάλογα με τις ημέρες εργασίας.

Επειδή όμως υπέβαλαν αίτηση μετά την 1η/07/2015, πήραν ό,τι αντιστοιχούσε στις εισφορές τους, με προοπτική να λάβουν δια βίου το κατώτατο όριο όταν γίνουν 67.

Τώρα έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν νωρίτερα τη σύνταξή τους και να λάβουν την ανταποδοτική και τη βάση της εθνικής σύνταξης των 345 -384 ευρώ.
Ωφελούμενοι είναι όσοι αποχώρησαν το επίμαχο 11μηνο πριν από τα 67:

Με τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης (15ετία – 4.500 ένσημα) και χαμηλές ή μεσαίες αποδοχές. Για παράδειγμα, μισθωτοί ΙΚΑ με πρόωρη- μειωμένη.
Με χρόνο ασφάλισης 20ετίας και χαμηλές αποδοχές (π.χ. κοντά στον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ μεικτά).
Ως μητέρες ανηλίκων με μειωμένη σύνταξη και λίγα χρόνια ασφάλισης.
Ως μητέρας ανήλικων με πλήρη σύνταξη και χαμηλές αποδοχές.
Ως συνταξιούχοι χηρείας με χαμηλά ασφαλιστικά δεδομένα.

Ειδικά οι μισθωτοί που αποχώρησαν με μειωμένη έχουν σημαντικό όφελος, διότι ο νόμος 4336 του 2015 έφερε και πρόσθετο πέναλτι 10% σε όσους αποχώρησαν πρόωρα με μειωμένη από 19/08/2015.

Η ποινή αυτή επιβαλλόταν μαζί με το προϊσχύον 30% ανεβάζοντας το συνολικό «ψαλίδι» των μειωμένων στο 40%, αλλά δεν ήταν μόνιμη.

Απαλειφόταν όταν ο συνταξιούχος συμπλήρωνε το νέο όριο ηλικίας της πλήρους. Ο τρόπος υπολογισμού το νόμου Κατρούγκαλου καταργεί το επιπλέον πέναλτι του 10% και ορίζει πως η ανώτατη ποινή 30% επιβάλλεται μόνο στην εθνική σύνταξη και όχι στο σύνολο, άρα δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 103,5 ευρώ – 115,2 ευρώ.

πηγή:www.dikaiologitika.gr

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο