Το δημογραφικό είναι ένα πρόβλημα που απειλεί την Ελλάδα μια από τις πιο γερασμένες χώρες στην Ευρώπη, κάτι που έχει επισημανθεί επανειλημμένα – προκειμένου σε αρκετές περιπτώσεις να δικαιολογηθεί η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Σε κάθε περίπτωση οι προβλέψεις είναι τρομακτικές: «Στην Ελλάδα το 2050 θα έχουμε περίπου 1,5 εκατομμύριο λιγότερους ενεργούς πολίτες κάτω των 65 ετών και 700.000 πολίτες άνω των 65 ετών», όπως τόνισε ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ, Νίκος Καρανικόλας, χαρακτηρίζοντας το γεγονός ως «ένα καινούργιο είδος χρεοκοπίας».
«Ο πληθυσμός μειώνεται, οι άνθρωποι άνω των 65 ετών αυξάνονται ως ομάδα πληθυσμού, άρα έχουμε πάρα πολλές συνέπειες τόσο στα οικονομικά ζητήματα, όσο και στα κοινωνικά» επεσήμανε ο κ. Καρανικόλας ο οποίος πραγματοποίησε σχετική έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας ήταν αποκαρδιωτικά.
Μιλώντας στην ΕΡΤNews, τόνισε πως το θέμα έχει να κάνει με υποδομές, περίθαλψη, συντάξεις, με φροντίδα, με την γενικότερη παραγωγή της χώρας και είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Ενώ πρόσθεσε πως «υπάρχουν εργαλεία και μοντέλα διεθνώς που έχουν εφαρμοστεί, τα οποία θα πρέπει να ακολουθήσει άμεσα η χώρα, όχι για να πετύχουμε θαύματα, αλλά για να αρχίσει να αλλάζει αυτή η εικόνα μετά από 15-20 χρόνια.
Ορόσημο το 2,1 παιδιά
«Περίπου το 1981 ξεκίνησαν τα προβλήματα όταν ο δείκτης γεννητικότητας έπεσε, ήταν για τελευταία φορά στο 2,1 παιδιά ανά γυναίκα» τόνισε και πρόσθεσε πως «από εκεί και μετά, σήμερα είμαστε στο 1,3, που σημαίνει ότι έχουν μειωθεί πολύ οι γεννήσεις στη χώρα και όσοι ασχολούνται με δημογραφικά θέματα και θέματα ανθρωπογεωγραφίας ήξεραν από το 1981 ότι σιγά σιγά θα αρχίσουν να έρχονται προβλήματα σε σχέση με την δημογραφική συρρίκνωση του πληθυσμού».

Πηγή γραφήματος ertnews
Όπως φαίνεται στο παραπάνω διάγραμμα που δείχνει το δείκτη ολικής γονιμότητας στην Ελλάδα, το 1950 ο μέσος όρος ήταν περίπου στα 2, 6 παιδιά για κάθε οικογένεια, ενώ από το 1981 και μετά οι γεννήσεις που έχουμε είναι πολύ λιγότερες από αυτές που επιθυμούμε. Μάλιστα ο κ. Καρανικόλας επεσήμανε πως το 2,1 αποτελεί ορόσημο αφού με τόσα παιδιά ανά γυναίκα σε αναπαραγωγική ηλικία είναι εφικτό να μένει σταθερός ο πληθυσμός.
«Ζήτημα εθνικής χρεοκοπίας»
Δυσοίωνο εξάλλου είναι το γεγονός ότι το σύνολο της ελληνικής επαρχίας ερημώνει με τεράστιους ρυθμούς, οι οποίοι φθάνουν ακόμη και την τελευταία 10ετία πάνω από 20% -30%.
Περιοχές κυρίως στην επαρχία και αγροτικές αρχίζουν και φθίνουν με τον κ. Καρανικόλα να τονίζει πως «αγκαλιάζει όλη την ηπειρωτική χώρα, από την Θράκη μέχρι κάτω στην Πελοπόννησο. Οι μικροί δήμοι ερημώνουν σε ποσοστά που φτάνουν το 30% στη 10ετία, δηλαδή ένας στους τρεις έχει φύγει από τον Δήμο, έχει εκλείψει. Άρα λοιπόν το πρόβλημα είναι πάρα πάρα πολύ σημαντικό». Υπογράμμισε δε πως «η ερήμωση της ελληνικής επαρχίας αρχίζει και παίρνει τεράστιες διαστάσεις και πρέπει όχι απλά να λάβουμε μέτρα, αλλά να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα το δημογραφικό ως ένα ζήτημα πραγματικά εθνικής χρεοκοπίας».
Δείκτης γήρανσης ανά περιοχή
Στον χάρτη που ακολουθεί καταγράφεται ο δείκτης γήρανσης, δηλαδή τους ανθρώπους που είναι άνω των 65 και ζουν ανά νομό στην Ελλάδα.
Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην περιοχή των Τρικάλων με 28,8%. Δηλαδή σχεδόν ένας στους τρεις είναι πάνω από τα 65 και ακολουθεί η Πρέβεζα, Ιθάκη Θεσπρωτίας, Σέρρες, Ικαρία κτλ, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά είναι στα νησιά Μύκονος, Θήρα, Σαντορίνη, Κως, στην Δυτική Αττική, στην Δυτική Αθήνα και στην Πάρο.
Σημειώνεται πως το ποσοστό των ηλικιωμένων, των ανθρώπων άνω των 65 ετών είναι πάνω από 20%, ενώ αξίζει να αναφερθεί πως είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη, λίγο πίσω από την Ιταλία, αλλά και διεθνώς είμαστε πρώτοι παγκοσμίως. Δηλαδή πάνω από ένας στους πέντε ανθρώπους που ζουν στην Ελλάδα είναι σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. «Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι η μείωση των γεννήσεων θα εντείνει το πρόβλημα τα επόμενα χρόνια και η ομάδα πληθυσμού που είναι άνω των 65 έχει ιδιαίτερα αυξητικές τάσεις τις επόμενες δεκαετίες» πρόσθεσε ο κ. Καρανικόλας.

Εικόνα από ertnews