8 C
Πτολεμαΐδα
30 Νοεμβρίου 2020ΔΕΣΦΑ: «Ξεκλειδώνει» ο αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας - Σκοπίων 1
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΔΕΣΦΑ: «Ξεκλειδώνει» ο αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας – Σκοπίων

Τον διασυνδεδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας –Σκοπίων, που συζητείται την τελευταία διετία, προκρίνει σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, εγκρίνοντας το δεκαετές αναπτυξιακό σχέδιο του ΔΕΣΦΑ για την περίοδο 2017-2026.

Στο εγκεκριμένο πρόγραμμα, ο ΔΕΣΦΑ έχει εντάξει και την επίμαχη επένδυση ύψους άνω των 48,7 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος θα ξεκινά από την περιοχή της Νέας Μεσημβρίας στη Θεσσαλονίκη και θα καταλήγει στη Γευγελή στα Σκόπια.

Η σχετική συμφωνία (MOU) είχε υπογραφεί μεταξύ του διαχειριστή και της κρατικής εταιρείας των Σκοπίων MER από τον Οκτώβριο του 2016, με στόχο την διασύνδεση των δύο χωρών και την απευθείας πρόσβαση των Σκοπίων σε προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου από το τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας.

Σήμερα τα Σκόπια εξαρτώνται αποκλειστικά από τον διαβαλκανικό αγωγό Trans Balkan Pipeline. Η κατασκευή του έργου θα δημιουργήσει νέες πηγές τροφοδοσίας φυσικού αερίου για την γειτονική χώρα.

Στον ελληνοσκοπιανό αγωγό αναφέρθηκε τις προηγούμενες μέρες σε ενεργειακό συνέδριο και ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Σταθάκης.

Το έργο θα αποτελέσει έναν νέο κάθετο διάδρομο που δρομολογείται η επέκτασή του και προς τη Σερβία. Ο αγωγός θα έχει μήκος 50 χιλιόμετρα στο ελληνικό σκέλος και περί τα 110 χιλιόμετρα στα Σκόπια και χωρητικότητα 3 δισ. κυβικά μέτρα. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι η ΡΑΕ ανάβει το πράσινο φως για το νέο αγωγό υπό την προϋπόθεση ότι θα προηγηθεί market test (κατά τα πρότυπα του FSRU στην Αλεξανδρούπολη), προκειμένου να λειτουργήσει προς όφελος των τελικών χρηστών. Η έγκριση από την ΡΑΕ του δεκαετούς προγράμματος, βρίσκει απέναντι ένα αντίστοιχο σχέδιο του Ρώσου ολιγάρχη Λεονίντ Λεμπέντεφ, από την εταιρεία Windows International.

Σχετικό αίτημα έχει υποβληθεί από την εταιρεία στην ΡΑΕ από την περασμένη Άνοιξη. Δύο αγωγοί είναι αδύνατο να χωρέσουν στην ίδια περιοχή, επομένως η έγκριση από την Αρχή της πρότασης του ΔΕΣΦΑ, εκτιμάται ότι δίνει την απάντηση σε σχέση με τον ανταγωνιστικό αγωγό, παρά το γεγονός ότι στην ΡΑΕ εμφανίζονται να συνεχίζουν να αξιολογούν και το Ρωσικό σχέδιο. Υπενθυμίζεται ότι οι ρυθμιστικές αρχές των Σκοπίων έχουν απορρίψει το συγκεκριμένο σχέδιο.

 

 

πηγήΦόρτωση....
Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 6981893715, στο facebook , μέσω email στο info@eordaialive.com.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης. Συνεχίζοντας την περιήγηση στον ιστότοπο, αποδέχεστε τη χρήση cookies. Αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες, πατήστε "Περισσότερα". Αποδοχή Περισσότερα

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ
Έναν μεγάλο συνασπισμό στα δεξιά της Δεξιάς φιλοδοξούν να κάνουν…

Πρέπει να δημιουργηθεί Νομός Εορδαίας με Πρωτεύουσα την Πτολεμαΐδα;

    Συνολικά ψήφισαν: 1971

Loading ... Loading ...

Eordaialive στην καρδία της Κοινωνίας!