Optika Anagnostis ptolemaidaReggia Ptolemida Pizzariaiek voltetorsbutterflys ptolemaida

Η ΔΕΗ ΒΟΥΛΙΑΖΕ(Ι) ΣΑΝ ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ (γράφει ο Αλέξανδρος Κων. Κοκκινίδης)

7λ ανάγνωσης
Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Η ΔΕΗ ΒΟΥΛΙΑΖΕ(Ι) ΣΑΝ ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ (γράφει ο Αλέξανδρος Κων. Κοκκινίδης)

Μιας και ο Απρίλιος εκτός από μήνας της Άνοιξης είναι και ο μήνας του Τιτανικού και ποτέ άλλοτε όσο τώρα η ΔΕΗ δεν έδειχνε να βυθίζεται (αν δεν έχει ήδη βυθιστεί βέβαια) περισσότερο από όσο σήμερα και με αφορμή τις πρόσφατες και ραγδαίες εξελίξεις που αφορούν το ξεπούλημα της.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε (2016) ήταν για την ΔΕΗ από τα χειρότερα καλοκαίρια, αφού την είδαμε να σβήνει στην κυριολεξία σε όλο το λεκανοπέδιο και αντί να καπνίζουν τα φουγάρα της, έφτασε σε σημείο οι καμινάδες της να σβήνουν και όσες δεν έσβηναν να αχνίζουν σε όλους τους ΑΗΣ (Σταθμούς Παραγωγής) της, από τον Άγιο Δημήτριο μέχρι και την Μελίτη.

Και πολύ πριν ακόμα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2016  φτάσαμε στο σημείο να εισάγουμε ως χώρα ρεύμα από τα Σκόπια, την Τουρκία, την Βουλγαρία, την Ρουμανία και ποιος ξέρει από που αλλού, κρατώντας σβηστές τουλάχιστον τις 10 από τις 15 Μονάδες που υπάρχουν στο Ενεργειακό μας Λεκανοπέδιο (3 έως 4 από τις 5 στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου με την μία από τις δύο να μένει αναμμένη για ένα διάστημα γιατί αλλιώς δεν θα υπήρχε Τηλεθέρμανση !) και έως και καμία στον ΑΗΣ Καρδιάς, με αντίστοιχες Μονάδες να μένουν σβηστές και σε όλους τους ΑΗΣ και στην Πτολεμαΐδα και στην Φλώρινα.

Σίγουρα κάποιες Μονάδες ήταν σβηστές και λόγο συντηρήσεων και βλαβών βέβαια, αλλά ελάχιστες σε σχέση με αυτές που άλλοτε κάπνιζαν υπερήφανες.

Κάτι ανάλογο (θα) συνέβαινε φυσικά και στην Μεγαλόπολη.

Δεν προκάλεσε μάλιστα καθόλου εντύπωση όταν κάποιος για πολλά χρόνια εργαζόμενος της ΔΕΗ σε ενημέρωση Συνδικαλιστών για τα μαύρα χάλια στα οποία έχει επέλθει η ΔΕΗ, ομολόγησε ότι ψυχολογικά έχει τρομοκρατηθεί βλέποντας τόσο καιρό τις Μονάδες να μένουν σβηστές.

Ίσως και αυτός να τρομοκρατήθηκε και να ένιωθε ψυχολογικά όπως οι επιβαίνοντες στον Τιτανικό κατά την διάρκεια της βύθισης του.

Ήταν κάτι πρωτόγνωρο και παράξενο αυτό για την ΔΕΗ και η έκπληξη που προκαλούσαν οι σβηστές Μονάδες ήταν αναμενόμενη, όπως ήταν απίθανη και η βύθιση του «αβύθιστου» Τιτανικού που όταν συνέβη ήταν κάτι ανέλπιστο και εκπληκτικό, μόνο που ήταν ένα πραγματικό γεγονός όπως η σημερινή σκληρή πραγματικότητα της «βύθισης» της ΔΕΗ.

Έτσι λοιπόν οι Μονάδες της ΔΕΗ έσβηναν όχι για λόγους Περιβαλλοντικούς και για λόγους Υγείας, αφού άλλοι μας το έχουν επιβάλλει αυτό το μέτρο των σβηστών Μονάδων και του εισαγόμενου ρεύματος, προωθώντας την πράσινη δήθεν ανάπτυξη για συγκεκριμένα συμφέροντα και για να κερδοσκοπούν συγκεκριμένοι ιδιώτες έμποροι και παραγωγοί ηλεκτρικού ρεύματος και έχοντας ως τελικό στόχο να ζημιώνεται η μεγαλύτερη επιχείρηση παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, όπου πάνω της στηρίχθηκε οικονομικά και ενεργειακά η Ελλάδα και στάθηκε στα πόδια της ολόκληρη η χώρα μας !

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι Μονάδες άναβαν και έσβηναν μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο και ξανά από την αρχή.

Για το τρίμηνο του μαύρου αυτού καλοκαιριού για την ΔΕΗ πραγματικά οι Μονάδες έμπαιναν μπροστά και έβγαιναν εκτός πριν ακόμα καλά καλά προλάβουν να μπουν στο Σύστημα.

Δηλαδή αύξαναν τα έξοδα της εταιρείας με την αγορά πετρελαίου (συγκεκριμένων συμφερόντων με γνωστά και μεγάλα ονοματεπώνυμα) όπου είναι απαραίτητο για την έναρξη των Μονάδων και με όλα τα επιπρόσθετα που χρειάζονται για να ξεκινήσουν οι Μονάδες (εργατοώρες, υλικά, εργολαβίες κλπ), επιβαρύνοντας την επιχείρηση με τεράστια έξοδα σε διάστημα ίσως και μικρότερο των 24 ωρών ανά τακτά και πολύ σύντομα χρονικά διαστήματα και πραγματικά τα κόστη για την έναρξη μιας Μονάδας είναι τεράστια.

Και ενώ άναβαν και έσβηναν τις Μονάδες με τα Φουγάρα πιο γρήγορα και από τα τσιγάρα, ξαφνικά η ΔΕΗ είχε φτάσει στο σημείο τα τσιγάρα να καπνίζουν πιο πολύ από τα Φουγάρα της !!!

Το ίδιο θα συμβεί και φέτος όπως όλα δείχνουν στους ΑΗΣ μέχρι να καταφέρουν να ξεπουληθεί η ΔΕΗ, άσχετα αν το χειμώνα που πέρασε η ΔΕΗ ήταν αυτή που κράτησε το σύστημα σε Ελλάδα και Ευρώπη !

Κάποιοι μίλησαν για φιάσκο στο Περιφερειακό Συμβούλιο παρουσία του Υπουργού Ενέργειας, η ουσία όμως είναι ότι εδώ και δεκαετίες στην ΔΕΗ γινόταν πλιάτσικο από όλους, ειδικά από τους πολιτικούς και τους παρατρεχάμενους τους !

Όλα βέβαια ξεκίνησαν με την μετοχοποίηση της το 1999, στην συνέχεια εν καιρώ Μνημονίων βάζοντας εγγυήσεις τα αποθέματα των ασφαλιστικών της ταμείων όπου έγιναν και ομόλογα (στην ουσία καπνός), με  υποθήκες την περιουσία της (πέρα από την τεράστια πραγματική αξία της ΔΕΗ, υπάρχει περιουσία των εργαζομένων ενσωματωμένη στην περιουσία της ΔΕΗ, η οποία με αναλογιστική μελέτη που υπάρχει είναι 3,2 τρισεκατομμύρια δραχμές ή 11,8 δισεκατομμύρια ευρώ – άφαντα και αυτά), για να φτάσουμε μετά στην διάσπαση της, στον κατακερματισμό της, τον διαμελισμό της και την μοιρασιά σήμερα των ιματίων της.

Και μην κοροϊδευόμαστε άλλο, ούτε οι επόμενοι που ετοιμάζονται να μας κυβερνήσουν θα κάνουν κάτι διαφορετικό γιατί και αυτοί για ξεπούλημα μας έχουν και εμάς και την ΔΕΗ και την Ελλάδα μας.

Αν τον Τιτανικό τον βύθισε ένα παγόβουνο, την ΔΕΗ την βύθισαν όλες οι Κυβερνήσεις και οι πολιτικές που ακολουθούσαν και ακολουθούν, χρησιμοποιώντας ως δεκανίκια για αυτό το μη αναστρέψιμο αποτέλεσμα και τους συνδικαλιστές, με τους εργαζόμενους να προσπαθούν να βρουν που έκαναν λάθος με τις επιλογές τους, τόσο πολιτικά όσο και συνδικαλιστικά, για πολλοστή φορά.

Και ένα μικρό «ποιηματάκι» με θέμα τον Τιτανικό και την ΔΕΗ.

Αναβοσβήναν τα φουγάρα

σαν να ήτανε τσιγάρα

η ΔΕΗ ο άλλοτε Κολοσσός

να βουλιάζει σαν Τιτανικός

η μεγαλύτερη εταιρεία

ανυπεράσπιστη κυρία

στους νταβατζήδες την πετάξαν

αφού την ξεχειλώσαν και την κομματιάσαν

Υ.γ. : Ευχαριστώ τον φίλο μου Δημήτρη Θραμπουλίδη από την Πτολεμαΐδα για την φωτογραφία του σβηστού ΑΗΣ Καρδιάς με ημερομηνία λήψης στις 16 Μαΐου 2016.

Η φωτογραφία του «σβηστού» ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου είναι δικιά μου στις αρχές Αυγούστου του 2016.

 

Άγιος Δημήτριος Ελλησπόντου Κοζάνης

Αλέξανδρος Κων. Κοκκινίδης

 

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο