Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

Χωρίς φόρο υπεραξίας οι μεταβιβάσεις ακινήτων και το 2017

3λ ανάγνωσης
Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Χωρίς φόρο υπεραξίας οι μεταβιβάσεις ακινήτων και το 2017

Παράταση για τουλάχιστον έναν ακόμα χρόνο αναμένεται να λάβει η αναστολή ισχύος του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων, καθώς δρομολογείται σχετική ρύθμιση από το υπουργείο Οικονομικών. Ο φόρος υπεραξίας θεσπίστηκε το 2013, αλλά μετά σειρά προβλημάτων που διαπιστώθηκαν κατά την απόπειρα εφαρμογής του, εν τέλει ανεστάλη έως το τέλος του 2016. Πλέον, η αναστολή αυτή θα ισχύσει, εκτός απροόπτου, έως το τέλος του 2017.

Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθεί ένα ακόμα μέτρο φορολογικής επιβάρυνσης στην αγορά ακινήτων, η οποία πλέον συνεισφέρει κατά σχεδόν 3,7 δισ. ευρώ στον ετήσιο προϋπολογισμό. Με βάση σχετικές εκτιμήσεις για το τρέχον έτος, τα έσοδα από τον φόρο κατοχής (ΕΝΦΙΑ) του τρέχοντος και παρελθόντων ετών θα ανέλθουν σε 3,6 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 131 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τους φόρους μεταβίβασης και κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών. Ενδεικτικό της κατάρρευσης των εσόδων από τις συναλλαγές, απόρροια της έλλειψης αγοραπωλησιών, αλλά και της μείωσης του φόρου μεταβίβασης από το 10% στο 3% το 2014, είναι ότι το 2009, τα σχετικά έσοδα είχαν ανέλθει σε 614 εκατ. ευρώ (και 509 εκατ. ευρώ από φόρους κατοχής), ενώ στο απόγειο της αγοράς, το 2007, οι φόροι συναλλαγών είχαν συνεισφέρει πάνω από 1 δισ. ευρώ στο δημόσιο ταμείο.

Την ανάγκη φορολογικής ελάφρυνσης του κλάδου των ακινήτων και της οικοδομής τόνισε για μία ακόμα φορά στο εβδομαδιαίο δελτίο του ο ΣΕΒ. Ειδικότερα, τονίζεται ότι το πρόβλημα της φορολόγησης της κατοχής και μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας αποτελεί μεγάλο εμπόδιο στην ανάκαμψη του κατασκευαστικού κλάδου, χωρίς την οποία δεν μπορεί να υπάρξει μια στέρεη επιστροφή στην ανάπτυξη της οικονομίας. Οπως επισημαίνει ο ΣΕΒ, «τελικά ο ΕΝΦΙΑ επιβαρύνει περισσότερο τη μεσαία τάξη σε σχέση με τους φόρους εισοδήματος, εξασφαλίζοντας περίπου 3 δισ. ευρώ έσοδα, όταν ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων το 2016 εξασφάλισε 8 δισ. ευρώ». Εν ολίγοις, λιγότεροι φορολογούμενοι πλήρωσαν περισσότερο φόρο.

Την ανάγκη ανάτασης του κατασκευαστικού και οικοδομικού κλάδου επισήμανε και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Κων. Μίχαλος, μιλώντας χθες από το βήμα του 1ου Συνεδρίου του ΣΕΠΑΚ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων για Ποιότητα και Ανάπτυξη των Κατασκευών). Οπως ανέφερε, «για κάθε θέση που δημιουργείται στον κλάδο, δημιουργούνται ή στηρίζονται συνολικά 3 θέσεις εργασίας σε όλη την οικονομία, ενώ για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται στις κατασκευές, προστίθεται 1,8 ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας, από το οποίο 40 λεπτά καταλήγουν στα ταμεία του κράτους». Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ του 2008 και του 2013 η σωρευτική μείωση της προστιθέμενης αξίας των κατασκευών έφθασε το 76%, ενώ η μείωση της απασχόλησης έφθασε στο 59%. Η επίπτωση στην οικονομία ήταν προφανώς άμεση. Σύμφωνα με τη μελέτη που εκπονήθηκε από τον ΙΟΒΕ για λογαριασμό του ΣΕΠΑΚ, περισσότερο από το 30% της ύφεσης συνδέεται με την πτώση των επενδύσεων στις κατασκευές.

 

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο