Τα δέκα βήματα που χρειάζεται να κάνει η Ελλάδα μέχρι την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης τον Ιούνιο παρουσιάζει το διεθνές πρακτορείο Bloomberg θέτοντας το ερώτημα αν η χώρα τελικά θα τα καταφέρει ή θα χρειαστεί μια άλλη συμφωνία.
Το βασικό ερώτημα των επόμενων μηνών για αυτό που ήταν στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης είναι αν τελικά η Ελλάδα θα πετύχει καθαρή έξοδο όπως επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση ή θα χρειαστεί μετά το τρέχον πρόγραμμα που λήγει στις 20 Αυγούστου μία παρόμοια ρύθμιση, όπως αναμένουν κάποιοι παρατηρητές σημειώνει το πρακτορείο.
«Τα πράγματα φαίνονται καλύτερα για την Ελλάδα, έχοντας ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές και με την ταχύτητα συγκέντρωσης της ανάκαμψης», δήλωσε ο Fabio Balboni, ευρωπαίος οικονομολόγος της HSBC Bank Plc στο Λονδίνο, σε σημείωμά του στις 4 Ιανουαρίου.
«Το 2018, η χώρα θα μπορούσε να βγεί τελικά από το πρόγραμμα διάσωσης, αλλά μια καθαρή έξοδος μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη αν η ευρωζώνη αποτύχει να επιτύχει ουσιαστική και αξιόπιστη ελάφρυνση του χρέους».
Τα δέκα κρίσιμα βήματα έως τον Αύγουστο
Σύμφωνα με το Bloomberg η Ελλάδα μέχρι τον Αύγουστο έχει να διανύσει μία απόσταση με δέκα κρίσιμα βήματα:
- Αυτή την εβδομάδα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει στο κοινοβούλιο νομοσχέδιο για την εφαρμογή όλων των μέτρων που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Οι νέες πολιτικές πρέπει να ψηφιστούν μέχρι τις 17 Ιανουαρίου, έτσι ώστε οι εκπρόσωποι των πιστωτών να παρουσιάσουν προς έγκριση την έκθεση συμμόρφωσης στο Eurogroup της 22ης Ιανουαρίου και να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης.
- Στα τέλη Ιανουαρίου, οι ευρωπαϊκές τραπεζικές αρχές θα οριστικοποιήσουν τα σενάρια βάσει των οποίων θα γίνουν τα stress tests των ελληνικών τραπεζών.
- Μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, η Ελλάδα σκοπεύει να εκδώσει νέο ομολογιακό δάνειο, το οποίο πιθανότατα θα είναι τριών ή επτά ετών, καθώς προσπαθεί να ανακτήσει την πλήρη πρόσβαση στις αγορές μετά από αρκετά χρόνια αποκλεισμού.
- Κατά τις πρώτες 10 ημέρες του Φεβρουαρίου, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αναμένεται να εκταμιεύσει τη δόση διάσωσης που συνδέεται με την εφαρμογή των όρων της τρίτης αξιολόγησης. Το ποσό των χρημάτων που θα λάβει η Ελλάδα δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί, αλλά θα είναι τουλάχιστον 5,5 δισ. ευρώ (6,6 δισ. Δολάρια), σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.
- Τον Φεβρουάριο, οι ελληνικές τράπεζες θα αρχίσουν να στέλνουν στοιχεία στην Τράπεζα της Ελλάδος και στις ευρωπαϊκές αρχές για τα stress tests.
- Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει ότι τον Φεβρουάριο οι πιστωτές θα αρχίσουν να συζητούν περαιτέρω μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.
- Στις αρχές Μαρτίου, αναμένεται να ξεκινήσει η τέταρτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Δεν είναι ακόμη σαφές πότε οι εκπρόσωποι των πιστωτών θα επιστρέψουν στην Αθήνα, αλλά η αναθεώρηση πρέπει να ξεκινήσει τον Μάρτιο, εάν η Ελλάδα θέλει να ολοκληρώσει εγκαίρως άλλα 82 μέτρα.
- Μία από τις σημαντικότερες συγκεντρώσεις μεταξύ πιστωτών πριν από το τέλος του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον στις 20-22 Απριλίου. Οι εαρινές συναντήσεις του ΔΝΤ θα δώσουν πιθανώς στους πιστωτές την ευκαιρία να συζητήσουν την ελάφρυνση του χρέους και τι θα ακολουθήσει για την Ελλάδα.
- Στις αρχές Μαΐου, θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των δοκιμών αντοχής. Αυτό θα δείξει εάν οι Έλληνες δανειστές χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια και αν ναι, πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα για αυτούς και για την Ελλάδα.
- Μέχρι τα τέλη Μαΐου ή Ιουνίου, τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι πιστωτές θέλουν να ολοκληρώσουν την τέταρτη αξιολόγηση και να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους και για τη μεταμνημονιακή ζωή της Ελλάδας. Οι ελληνικές αρχές αποκλείουν οποιοδήποτε είδος νέου προγράμματος, αλλά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε πρόσφατα ότι μια προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης μετά τον Αύγουστο θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν επίσης ότι θα υπάρξει κάποιο είδος «συμφωνίας παρακολούθησης μέχρι το 2022», σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει δεσμευθεί για πρωτογενή πλεόνασμα του προϋπολογισμού κατά 3,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος μέχρι τότε.
Πρέπει να «τρέξουν» οι ιδιωτικοποιήσεις μετά από χρόνια καθυστερήσεων
Το πρακτορείο κάνει αναφορά και στις ιδιωτικοποιήσεις σημειώνοντας πως η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει να υλοποιήσει ένα δύσκολο πρόγραμμα, προκειμένου να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το 2018 θα καταφέρει να πάρει 2,73 δισ. Ευρώ από την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων.
Αλλά οι εκτιμήσεις των πιστωτών είναι πιο συντηρητικές και βλέπουν την κυβέρνηση να μην ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της. Οι δανειστές της χώρας πρόκειται να πιέσουν την κυβέρνηση να εφαρμόσει όσα έχουν συμφωνηθεί και να επιφέρει τα προβλεπόμενα έσοδα.
Τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις της Ελλάδας αναμένεται να αυξηθούν μετά από χρόνια επίμονων καθυστερήσεων επισημαίνεται και αναφέρονται οι ιδιωτικοποιήσεις που πρέπει να γίνουν.
Μέχρι τον Ιούνιο του 2018, η κυβέρνηση πρέπει να ξεκινήσει τον διαγωνισμό για την πώληση 17% της ΔΕΗ ή να βρεθεί άλλος τρόπος για τη μείωση του μεριδίου της.
Μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου, πρέπει να κάνει το ίδιο και για την πώληση του 30% του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών, το 65% της ΔΕΠΑ, το 5% του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος και το 35,5% των ΕΛΠΕ. Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να ολοκληρώσουν μέχρι το Φεβρουάριο του 2018 βασικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για την έναρξη του έργου του Ελληνικού.
Η μη τήρηση των στόχων ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο τις προσπάθειες της κυβέρνησης να επιδιώξει πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, καθώς οι πιστωτές θα απαιτήσουν από την κυβέρνηση να συμβάλει στην εξομάλυνση της επιβάρυνσής της προτού συμφωνήσει για πρόσθετες παραχωρήσεις.
«Αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να παραμείνει στην κορυφή των μεταρρυθμίσεων και εάν το κάνει αυτό, δημιουργεί χώρο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωομάδα για να συζητήσουν τα μεγάλα ερωτήματα», δήλωσε ο Mujtaba Rahman, διευθύνων σύμβουλος της Eurasia Group στο Λονδίνο.