Αυξήσεις 40% στα διαχείριση των απορριμμάτων σε όλους τους Δήμους- Στα 90 ευρώ ο τόνος – Δημοσθένης Μαυρίδης: Η κύρια αύξηση προήλθε από το ΣΔΙΤ και όχι από τη ΔΙΑΔΥΜΑ
Όπως αναδείχτηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου η ΔΙΑΔΥΜΑ απέστειλε το σχέδιο καθορισμού της τιμολογιακής πολιτικής διαχείρισης στερών αποβλήτων της και του ΦοΔΣΑ που προβλέπει αυξήσεις 40%. Οι αυξήσεις προέρχονται σε νέες δράσεις , σε νέες υποδομές σε σταθμούς μεταφόρτωσης της εταιρείας , στην μείωση των ποσοστών επιδότησης από 50% σε 45%, την αύξηση της τιμής πετρελαίου κατά 40% ,το κόστος κάλυψης του ΦΠΑ κατασκευαστικών έργων και την αύξηση του τέλος ταφής από 20 στα 25 ευρώ. Δηλαδή από 492.000 το χρόνο για το Δήμο Βοΐου πάει στις 675.000 ευρώ .Είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί μια τέτοια αύξηση λόγω ανταποδοτικότητας και ζητήθηκε η επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής .Να αναφέρουμε ότι το τέλος ταφής αναμένεται να ξεπεράσει και τα 45 ευρώ από το 2025.
Η ΔΙΑΔΥΜΑ προτείνει μεγάλη αύξηση ανά τόνο , ένα ποσό 200.000 ευρώ που πρέπει να μετακυλιστεί στον πολίτη εξήγησε ο δήμαρχος Χρήστος Ζευκλής. «Η δημοτική αρχή με νύχια και δόντια προσπαθεί να μην κάνει αυξήσεις και δεν μπορεί να δεχτεί τέτοια αύξηση ζητώντας να επανεξετάσει η ΔΙΑΔΥΜΑ την πολιτική της με αρνητικά ομόφωνα απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Στις 20 Σεπτεμβρίου θα συζητηθεί το θέμα και με τους υπόλοιπους δημάρχους. Έχουμε πληρώσει και 200.000 προκαταβολικά» είπε ο δήμαρχος.
Εδώ και τέσσερα χρόνια κρατήσαμε τις τιμές χαμηλά, η κύρια αύξηση προήλθε από το ΣΔΙΤ και όχι από τη ΔΙΑΔΥΜΑ απάντησε ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της ΔΙΑΔΥΜΑ Δημοσθένης Μαυρίδης που συμμετείχε στη συνεδρίαση. «Τα έσοδα που παίρνει η εταιρεία είναι για τη λειτουργία της και συγκεκριμένα 8εκ για το 2022 εκ των οποίων 6εκ πάνε στο ΣΔΙΤ και 2 εκ για ΔΙΑΔΥΜΑ. Το 50% , τα 6 εκ τα παίρναμε από το ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων). Μέχρι τώρα παίρναμε το ΦΠΑ , χρηματοδοτούνταν από το ΠΔΕ και τώρα έγινε ηλεκτρονικά και πλέον χρηματοδοτείται μόνο η καθαρή αξία , άρα το 24% θα πρέπει κάπως να πληρωθεί. Θα έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος να χρηματοδοτηθεί».
«Δεν γίνεται διαφορετικά. Η τιμολογιακή πολιτική είναι μία για όλους τους ΦΟΣΔΕ της χώρας .Μας έχουν δεμένους. Θα βρεθούμε αν δεν πληρώσουμε, θα έρθει το ΣΔΙΤ και θα τα πάρει από τους ΚΑΠ (κεντρικούς αυτοτελείς πόρους) .Το έφερε και στο ΔΣ να ελαχιστοποιηθεί η αύξηση, αλλά δεν γίνεται κάτι διαφορετικό. Για τη λειτουργία της ΔΙΑΔΥΜΑ με 11-12 υπαλλήλους είναι τα ίδια ποσά εδώ και τέσσερα χρόνια. Αυτά αφορούν τα ΣΔΙΤ , τη σύμπραξη δημόσιου ιδιωτικού τομέα. Πέντε φορές ζητήσαμε λεφτά από το ΕΣΠΑ και δεν πήραμε και έγινε το εργοστάσιο με τον ιδιώτη. Αυτός έβαλε δικά του χρήματα , πήρε δάνεια και σε διάρκεια 25 χρόνων πρέπει να τα πάρει. Ήρθε το κράτος με το ΠΔΕ και είπε για χρηματοδότηση 135 εκ σε 25χρόνια , το πρώτο χρόνο 50%, μετά 40% , στη συνέχεια 35%, μεσοσταθμικά 38% .Στα 90 ευρώ αυξήθηκε ο τόνος για την επεξεργασία, τη μεταφόρτωση και αξιοποίηση υπολείμματος του 30% . Το κράτος δεν κάνει πίσω για το τέλος ταφής και έγινε 25 ευρώ . «Τους είπαμε ότι μας αναγκάσατε να κάνουμε το εργοστάσιο, πιάσαμε τους στόχους της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας, αλλά επιβλήθηκε το κόστος για 30.000 τόνοι υπόλειμμα Χ 25 ευρώ .Το υπόλειμμα κάνουμε προσπάθεια να αξιοποιηθεί στο Αμύνταιο και να περισσεύουν 15.000 τόνοι. Έγινε ένα πρωτοποριακό έργο για όλη την Ελλάδα , σημαντικό , αλλά αυτό πληρώνεται».
Ο δήμος Βοΐου είναι από τους καλοπληρωτές. 1 εκ εισπράττει ανταποδοτικά ο δήμος, εξήγησε ο αντιδήμαρχος οικονομικών κ. Μαγιάγκας, το 45% από αυτό που πληρώνει ο δημότης πάει στη ΔΙΑΔΥΜΑ. «Διαφορετικά θα πηγαίνει το 65% των τελών το 2023, ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσό .Αν αυτό επιβληθεί, θα μετακυλιστεί στους δημότες. Με έξοδα του δήμου γίνεται αποκομιδή στους σταθμούς μεταφόρτωσης. Το κόστος από το σταθμό αποκομιδής ώσπου να γίνει η ταφή είναι μεγάλο .Τα κόστη αποκομιδής στο δήμο είναι πολύ μεγάλα και είναι μονόδρομος η αύξηση των τελών , όπως είπε.
«Αφού παραδέχτηκε ο Μαυρίδης ότι για όλα φταίει το ΣΔΙΤ εγώ σκίζω τα πτυχία μου» είπε ο Μιχάλης Καραμπατζιάς λέγοντας ότι τα ΣΔΙΤ λειτουργούν ασφυκτικά εις βάρος του πολίτη .Να διεκδικήσει η ΠΕΔ από το Πράσινο Ταμείο αυτά τα χρήματα πρότεινε ο Λάζαρος Γκερεχτές.
Ιωάννα Παπαδημητρίου