Αθ.Κώτσιος (ΟΤΟΕ) : Να υπάρξει μία δίκαιη λύση για τους εργαζόμενους διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων της ΕΤΕ

Αθ.Κώτσιος (ΟΤΟΕ) : Να υπάρξει μία δίκαιη λύση για τους εργαζόμενους διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων της ΕΤΕ

stefanos tsikas ptolemaida KDAP ARLEKINOS
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αθ.Κώτσιος (ΟΤΟΕ) : Να υπάρξει μία δίκαιη λύση για τους εργαζόμενους διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων της ΕΤΕ

Ο Κώτσιος Αθανάσιος, Γενικός Σύμβουλος της ΟΤΟΕ και Επικεφαλής του Νομαρχιακού Παραρτήματος της ΟΤΟΕ του νομού Λάρισας, με δελτίο τύπου στις εφημερίδες, τους Ραδιοφωνικούς σταθμούς και Τηλεοπτικά Κανάλια, αναφέρει τα παρακάτω :

Η Ανανεωτική κίνηση «ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ» ως σύγχρονη, ανανεωτική κίνηση συνεχίζει στη λογική της ανάδειξης συλλογικών θεμάτων και προβλημάτων, για τα οποία το προεδρείο του ΣΥΕΤΕ μένει άπρακτο, με σκοπό την επίλυσή τους, πάντα μέσα από τη διατύπωση συγκεκριμένων και ρεαλιστικών προτάσεων.  

Εδώ λοιπόν και μερικούς μήνες οι εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα, της υπό αναδιάρθρωση (διάλυση;) Γενικής Διεύθυνσης Ειδικής Διαχείρισης Δανείων σε προσωρινή ή οριστική καθυστέρηση SAU/TAU (έχοντας deadline το τέλος του Ιουνίου), βιώνουν τραγικές καταστάσεις σε επίπεδο εργασιακό. Αφού επιτέλεσαν με αυταπάρνηση και επιτυχία το έργο τους, δηλαδή τη μείωση των NPLs/NPEs που υπήρξε ίσως ο σημαντικότερος στόχος της Εθνικής Τράπεζας τα τελευταία χρόνια και απαραίτητη προϋπόθεση για την απρόσκοπτη, δυναμική επιστροφή της στις χρηματοδοτήσεις, η Τράπεζα αποφάσισε τη δραστική συρρίκνωση της συγκεκριμένης Γενικής Διεύθυνσης, με παράλληλη κατάργηση Διευθύνσεων/Τομέων κλπ. Η συμβολή των εργαζομένων αναγνωρίστηκε βέβαια δημοσίως από τη Διοίκηση της ΕθνικήςΤράπεζας, όμως τώρα η Διοίκηση τους αφήνει κυριολεκτικά στον αέρα αντί να επιδιώξει μια συλλογική λύση που θα έχει ως αποτέλεσμα την πραγματική επιβράβευσή τους και την αξιοποίηση των έμπειρων αυτών στελεχών προς όφελος της ίδιας της Τράπεζας. 

Αντιθέτως στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, η Διοίκηση πρότεινε στους συγκεκριμένους εργαζόμενους, ως «επιβράβευση», τη λύση της εξόδου από την Εθνική Τράπεζα με παράλληλη μετακίνηση στην εταιρεία DO VALUE, σε μια κίνηση πρωτοφανή και υψηλού συμβολισμού, η οποία προβλήθηκε περίπου ως μονόδρομος. Η επιλογή όμως αυτή, εκτός από απαράδεκτη, ήταν υψηλού κινδύνου και με πολλά κενά, ενώ, απ’ ότι αποδείχτηκε εκ των υστέρων, η DΟ VALUE, τελικά ενδιαφερόταν να απορροφήσει εργαζόμενους με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (κατά βάση χαμηλόμισθους) με συνέπεια αυτό που παρουσιάστηκε ως επιτυχημένο εγχείρημα να αποδειχθεί μία πλήρη αποτυχία. 
Έτσι, παρά τις προσπάθειες της Διοίκησης, ελάχιστοι εργαζόμενοι  πείστηκαν να μεταπηδήσουν στην DO VALUE.  

Η Ανανεωτική κίνηση «ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ», επειδή η υφιστάμενη κατάσταση αφορά έναν σημαντικό αριθμό εργαζομένων, προτείνει να λυθεί συλλογικά μέσα από μία οργανωμένη συζήτηση μεταξύ του ΣΥΕΤΕ και της Διοίκησης. Πρέπει να υπάρξει ένα συγκεκριμένο σχέδιο αξιοποίησης του συγκεκριμένου προσωπικού. Στο σημείο αυτό να επισημάνουμε ότι η συγκεκριμένη Γενική Διεύθυνση στελεχώνεται σε σημαντικό ποσοστό από εξειδικευμένα στελέχη, πολλά από τα οποία προέρχονται από το χώρο των Δ/νσεων Πιστοδοτήσεων (Κέντρα Πιστοδοτήσεων Μικρομεσαίων, Μεγάλων Επιχειρήσεων κλπ.), τα οποία μετακινήθηκαν για να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του επείγοντος θέματος των κόκκινων δανείων. 

Εφόσον ο επόμενος σημαντικός στόχος της Τράπεζας είναι η πιστωτική επέκταση και η χρηματοδότηση της ανάπτυξης, είναι προφανές ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων πρέπει να επιστρέψει στις Διευθύνσεις Πιστοδοτήσεων και να υπάρξει άνοιγμα του σχετικού οργανογράμματος με τη δημιουργία νέων ανάλογων πιστοδοτικών Διευθύνσεων, Τομέων και Υποδιευθύνσεων. Όχι να θυσιαστούν οι εργαζόμενοι στην κοντόφθαλμη λογική του κόστους και της συρρίκνωσης. Επίσης το πέρασμά τους από τον ιδιαίτερα απαιτητικό χώρο των καθυστερήσεων τους εφοδίασε με επιπλέον γνώσεις, εμπειρίες και διαπραγματευτικά προσόντα, τα οποία λογικά θα τους καθιστούσαν πολύτιμα στελέχη σε πολλούς διαφορετικούς χώρους της Τράπεζας. Ωστόσο αυτό που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, είναι να έχουν επιδοθεί στελέχη της Διοίκησης σε μια πρωτοφανή προσπάθεια να τους πείσουν να μετακινηθούν σε θέσεις, οι οποίες συνιστούν βλαπτική μεταβολή καθώς συνεπάγονται απώλεια οργανικών θέσεων, απώλεια ιδιότητας εξειδικευμένου προσωπικού και μείωση αποδοχών. Αν η Τράπεζα επιμείνει σε αυτή τη λογική θα μας βρει αγωνιστικά και δυναμικά απέναντί της. 

 

Αναφορικά με την επιχειρησιακή σύμβαση, τώρα που το πιο αντιδημοκρατικό και αδρανές προεδρείο  του ΣΥΕΤΕ  βρέθηκε σε δύσκολη θέση, ξαφνικά θυμήθηκε τη λέξη «ενωτικά».
Ας ελπίσουμε αυτή τη φορά να την εννοεί στην πράξη και να μην την χρησιμοποιεί  απλά επικοινωνιακά γιατί μέχρι σήμερα για την επιχειρησιακή σύμβαση (και όχι μόνο) ούτε τις προτάσεις όλων των παρατάξεων υιοθέτησε, ούτε τις ενημερώνει και φυσικά ούτε αξιοποιεί όλες τις παρατάξεις στη διαπραγμάτευση. 
Κοιτάμε Μπροστά ! Πάμε Μπροστά !”

Κοινοποιήστε το άρθρο

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

asfaleies nikou ptolemaida