Η Λύση για την «Δίκαιη» Μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας βρίσκεται εδώ και όχι στην Αθήνα
Σχεδόν πέντε χρόνια μετά τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για την απολιγνιτοποίηση και τέσσερα χρόνια από την παρουσίαση του πρώτου Master Plan για την παραγωγική και κοινωνική μετάβαση της περιοχής, η απογοήτευση από την εξέλιξη υλοποίησης του παραπάνω σχεδίου είναι πλέον διάχυτηκαι οι απέλπιδες κυβερνητικές προσπάθειες να παρουσιάσουν ένα success story φαίνονται πλέον ως ανέκδοτο.
Βέβαια, ήδη από το 2020 είχε επισημανθεί ότι η Μετάβαση στην Δυτική Μακεδονία δεν θα ήταν ένα απλό αναπτυξιακό σχέδιο, ούτε ένα σύνολο έργων, ούτε και επιδοτήσεις κάποιων επιχειρήσεων. Όπως έχει διδάξει η ιστορία, αυτού του τύπου μεταβάσεων, οι αλλαγές εξελίσσονται σε έναν βαθύ κοινωνικό και παραγωγικό μετασχηματισμό και προϋποθέτουν την κοινωνική ενεργοποίηση και συμμετοχή, με στόχο την αποδοχή του σχεδίου και την αξιοποίηση της τοπικής γνώσης.Επιβάλλεται να προκύψει, μέσα από μια συμμετοχική διαδικασία, ένα νέο τοπικό κοινωνικό συμβόλαιο και όχι μιαμαγική λύση από κάπου μακριά. Όποιος αμφισβητεί την παραπάνω διαπίστωση δεν έχει παρά να ανατρέξει στα δεκάδες αντίστοιχα παραδείγματα στην Ευρώπη αλλά και σε όλον τον κόσμο.
Το παραπάνω δεν έγινε δυστυχώς κατανοητό ούτε σε τοπικό επίπεδο, αφού τα τελευταία πέντε χρόνια παρατηρούνται αποσπασματικές πρωτοβουλίες με περιορισμένο αντίκρισμα,πρωτοβουλίες και σχεδιασμοί που επικαλύπτονται και το χειρότερο, ότι τοπικά αιρετά όργανα μετατρέπονται σε «ιμάντες»που μεταφέρουν κυβερνητικές αποφάσεις και πολιτικές.
Είναι μάλλον περιττό να αναλύσει κανείς τις αποτυχημένες κυβερνητικές συνταγές, με απόλυτο συγκεντρωτισμό στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση, την αδυναμία κατανόησης του τοπικού γίγνεσθαι, την προχειρότητα στην υλοποίηση πολλών δράσεων (π.χ. κατάρτιση), την διεκπαιρεωτική νοοτροπία, την διασπάθιση των πόρων και όσο και αν το κυβερνητικό αφήγημα θέλει να μας πείσει για το αντίθετο, η πραγματικότητα το διαψεύδει με έμφαση.
Σήμερα λοιπόν που φαίνεται πως τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως θα έπρεπε:
Τέλος, πρέπει άμεσα να ανοίξει ένας ανοιχτός τοπικός διάλογοςγια την εξέλιξη της μετάβασης, με πρωτοβουλία της τοπικήςαυτοδιοίκησης που οφείλει να κατανοήσει τον ρόλο της και να πάρει τις αναγκαίες αποφάσεις.
Αυτό που σίγουρα πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι, δεν θα πρέπει να περιμένουμε κανέναν άλλον να μας σώσει, αλλά εμείς οφείλουμε να διεκδικήσουμε το καλύτερο για την περιοχή μας.
Σε ένα τόσο σύνθετο και δύσκολο ζήτημα, δεν υπάρχουν εύκολες και μαγικές λύσεις, ούτε οι επιλογές μας πρέπει να μας οδηγούν στο παρελθόν. απαιτούνται νέα πολιτικά εργαλεία και υπέρβαση από όλους.