ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΟΜΒΟΣ ΣΤΗΝ «ΚΟΙΛΑΔΑ» ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Του Μιχάλη Ραμπίδη
Ο CEO ΤΗΣ ΔΕΗ Γ. ΣΤΑΣΣΗΣ ΘΑ ΣΥΝΟΔΕΥΕΙ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ MEGA DATA CENTER
Την Πέμπτη 3 Μαρτίου 2025 εκτός απροόπτου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται την περιοχή μας και συγκεκριμένα τον ΑΗΣ Καρδιάς, στα πλαίσια του στρατηγικού σχεδιασμού της ΔΕΗ για την πλήρη απολιγνιτοποίηση και τη δημιουργία Ενεργειακού-Τεχνολογικού κόμβου “West Makedonia Valley”. Παράλληλα ο Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γεώργιος Στάσσης θα ανακοινώσει την εγκατάσταση mega data center (κέντρο δεδομένων) σε διαθέσιμη έκταση της ΔΕΗ (αυλή ΑΗΣ ΑΓ. Δημητρίου).
ΤΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
-Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας (Η/Ε) -Πρόσβαση σε δίκτυα Η/Ε & Τηλεπικοινωνιών
-Διαθέσιμες εκτάσεις – Ευκολία αδειοδότησης -Ανθρώπινο δυναμικό
Η συμφωνία με την αραβικών συμφερόντων εταιρεία Damac, η ίδρυση της θυγατρικής Data in Scale σε αναλογία 55%-45% μετά τα Σπάτα (25 MW), μπορεί να εφαρμοστεί και στο project της Δυτικής Μακεδονίας. Ο κ Στάσσης βρίσκεται σε διαπραγμάτευση και με τις hvperscalers kai developers datacenter. Θα αναπτυχθεί ένα γιγαντιαίο data centers (σε πρώτη φάση 300 MW και τελική να φτάσει το 1 GW), σύμφωνα πάντα με τις ανακοινώσεις Στάσση. Στόχος η προσέλκυση μεγάλων πελατών από την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης από τον ενεργειακό κλάδο, τον τομέα της υγείας των τραπεζών αλλά και της εκπαίδευσης, αξιοποιώντας τη γεωγραφική θέση της περιοχής μας.
Τα κριτήρια της χωροταξίας που βάζουν σε πρώτη θέση την Δυτική Μακεδονία, πηγάζουν από την έρευνα της εταιρείας PWE και έχουν να κάνουν με την αποκέντρωση, με την περιοχή που μπορεί να σηκώσει μεγάλο ενεργειακό φορτίο (ύπαρξη υπερυψηλής τάσης ισχύος-γραμμές 400 κιλοβόλτ), με ικανό τηλεπικοινωνιακό δίκτυο και με διαθέσιμο ηλεκτρικό χώρο και μεγάλες εκτάσεις. Για την βιωσιμότητα της επιχείρησης προσμετρώνται επίσης οι κίνδυνοι από πυρκαγιές και πλημμύρες. Τα δεδομένα αυτά προάγουν το επενδυτικό ενδιαφέρον για εγκατάσταση data center. Μια διευκρίνηση αφορά την Τεχνική Νοημοσύνη, που αυξάνει θεαματικά τις ενεργειακές ανάγκες εντός data center.
H ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ
Προβλέπεται να γίνει κατά κύριο λόγο από μονάδα Φυσικού Αερίου 350 MW, από ΦΒ ισχύος 1200 MW, Μπαταρίες ισχύος 300 MW και από δυο αντλησιοταμιευτικά ισχύος 240 MW στο Ορυχείο Νοτίου Πεδίου και 320 MW στο Ορυχείο Καρδιάς. Συν τη μονάδα ΣΗΘΥΑ 80 MW του ΑΗΣ Καρδιάς. Η τροφοδοσία της μονάδας data center πρέπει να είναι αδιάλειπτη και απόλυτα ασφαλής.
ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΚΑΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Και πάλι η ΔΕΗ ως όφειλε, επενδύει σε καινοτόμες τεχνολογίες, αναγνωρίζοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας, προσβλέποντας εύλογα και στα συμφέροντά της ως Α.Ε. Δίνει υπεραξία και μεγάλες ευκαιρίες για την ανάπτυξη και άλλων παράλληλων δορυφόρων-επιχειρήσεων ή και ανεξάρτητων στο λεκανοπέδιο. Η ΔΕΗ ανοίγει ξανά «δουλειές» και θέσεις εργασίας! Πόσες μόνιμες θέσεις εργασίας μας δίνει η εγκατάσταση data center 300 ΜW αρχικά και η μετέπειτα εξέλιξή του στα 1000 MW, πιθανόν να μας το περιγράψει την Πέμπτη ο κ Στάσσης.
ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΛΙΓΝΙΤΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ 5 ΣΕ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΥΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ DATA CENTER
Το κόστος της σύγχρονη λιγνιτικής μονάδα Πτολεμαΐδα 5 ως γνωστόν ξεπέρασε το 1,6 δις ευρώ. Από την άλλη το κόστος της μετατροπής της σε μονάδα καύσης Φ.Α. όπως ανακοινώθηκε θα είναι επιπλέον 350εκ. ευρώ (και βάλε). Το κόστος κατασκευής μιας ισοδύναμης εξολοκλήρου νέας μονάδας Φ.Α. δεν είναι υψηλότερο. Ενδεικτικά αναφέρεται πως το 2022 η Mytilineos υπέγραψε συμβάσεις για την κατασκευή τριών νέων μονάδων 350 MW OCGT (μονάδες Φ.Α. ανοιχτού κύκλου) με κόστος €330 εκατ. στο Ηνωμένο Βασίλειο! Επίσης η Mytilineos σε συνεργασία με τη Siemens υπέγραψε το 2024 σύμβαση για την κατασκευή νέου Σταθμού παραγωγής Η/Ε υψηλής απόδοσης CCGT ισχύος 560 MW στην Πολωνία με κόστος επένδυσης 500 εκ ευρώ.
Γιατί επομένως η μετατροπή της ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 5 (με όλα τα ρίσκα που περιλαμβάνει μια τέτοια μετατροπή όπως πιθανότητες επιτυχίας της μετατροπής, τελικό κόστος, βάθος χρόνου) να είναι καλύτερη λύση και να μην προτιμάται η δημιουργία μιας ολοκαίνουριας μονάδας Φ.Α.; Γιατί να μην γίνει η καινούρια μονάδα ΦΑ και να παραμείνει η μονάδα 5 σε εφεδρεία;
Και εντάξει ας δεχτούμε πως θέλουμε να κάνουμε απολιγνιτοποίηση και ας δαιμονοποιήσουμε το λιγνίτη, παρόλο που είναι το μοναδικό δικό μας, εγχώριο καύσιμο (του οποίου δεν του ορίζει κανένας άλλος την τιμή). Για πιο λόγο να μην κρατήσουμε την ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 5 σε εφεδρεία για όσο χρειαστεί μέχρι να είμαστε ασφαλείς από το ΦΑ; Για λόγους εθνικής ασφάλειας δηλαδή. Αλλά και για λόγους αδιάλειπτης και ασφαλούς λειτουργία της μονάδας data center, αφού θα μπορούσε να μας δώσει επιπρόσθετη Η/Ε 660 MW.
Επιπλέον η λιγνιτική ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 5 θα τροφοδοτεί όταν υπάρχει ανάγκη με 140 MW θερμική ενέργεια το μικτό σύστημα Τηλεθερμάνσεων των πόλεων Κοζάνης-Πτολεμαΐδας-Αμυνταίου.
Κρύβεται σοφία στην υπομονή και στη μετρημένη δράση, όταν αφορά ζωτικά ζητήματα Κυριάκο! Και «οι δύσκολοι καιροί απαιτούν δύσκολες αποφάσεις»! Δεν χωρούν βιασύνες σε θέματα υψίστης ασφάλειας, που έχουν εθνικό χαρακτήρα! Ο «μισητός» ντόπιος λιγνίτης (αλλά και πανεύκολα προσβάσιμος), όσο ακριβό κι αν τον κάμουν τα γνωστά συμφέροντα με τις σκόπιμα και ακατανόητα υπερυψηλές τιμές των ρύπων, πάντα θα είναι ένας «άσος» για χρήση, στο τραπέζι της πράσινης τσόχας της αγοράς ενέργειας!!!