ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΜΙΑ ΕΠΑΡΚΗΣ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ (Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης )
Πτολεμαΐδα 22-12-2022
[ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΜΙΑΣ (ΕΦΙΚΤΗΣ;) ΙΔΕΑΣ]
Η Πτολεμαΐδα έχει άμεση και πιεστική ανάγκη από μια Αίθουσα Τέχνης. Δυστυχώς οι προσπάθειες που έγιναν κατά το παρελθόν από τις Δημοτικές Αρχές, προκειμένου ένας χώρος των πρώην κινηματογράφων της πόλης να αξιοποιηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση, δεν καρποφόρησαν.
Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης και ο Διοικητής του ΕΦΚΑ κ. Παναγιώτης Δουφεξής, σε συνάντησή τους με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη και με τους Βουλευτές του Ν. Κοζάνης Παρασκευή Βρυζίδου και Γιώργο Αμανατίδη, ανακοίνωσαν πριν λίγες ημέρες, την πρόθεσή τους για την ανέγερση δυο κτιρίων σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα, που θα χρησιμοποιηθούν για Κέντρα Υγείας στις δύο (2) πόλεις.
Αν το οικόπεδο του ΕΦΚΑ στην Πτολεμαΐδα είναι αυτό της οικογένειας Παπακωνσταντίνου-απέναντι από το παλιό Κιν/θέατρο ΖΩΡΖ, είναι ένας κατάλληλος χώρος επειδή βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και είναι απόλυτα προσβάσιμος στους πεζούς.
Είναι προσβασίμος όμως και στα ΙΧ με είσοδο από τον μονόδρομο της οδού Πτολεμαίων και έξοδο από τον επίσης μονόδρομο της αντιθέτου κατευθύνσεως οδού Μητρ. Ιωακείμ. Εφόσον μάλιστα προβλεφθεί (μαζί με το άλλο ήμισυ του οικοπέδου που λειτουργεί σήμερα ως παρκινγκ ή ξεχωριστά) και μεγάλο υπόγειο πάρκινγκ, τότε επιλύεται και η στάθμευση των ΙΧ, δίχως να αποκλείονται και άλλες λύσεις.
Η ανέγερση του κτιρίου με τη μέθοδο της αντιπαροχής, νομίζω ότι δίνει τη δυνατότητα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στο Δήμο Εορδαίας να συμμετέχουν, για να εξασφαλίσουν το κατάλληλο χώρο για να αποκτήσει επιτέλους η Πτολεμαΐδα Αίθουσα Τέχνης.
Είναι χρήσιμο να διευκρινίσουμε ότι το οικόπεδο αυτό αγοράσθηκε κατά το ήμισυ του όλου (4.200 τ.μ. περίπου) από το ΙΚΑ με τις επίμονες προσπάθειες των διοικήσεων του Υποκαταστήματος του ΙΚΑ Πτολεμαίδας και της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαίδας την δεκαετία 1990. Είχε ως σκοπό να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της πρωτοβάθμιας περίθαλψης των ασφαλισμένων της ευρύτερης περιοχής. Από τότε μένει αναξιοποίητο.
Μήπως το ΑΝΕΦΙΚΤΟ έως σήμερα μπορούμε να το κάνουμε ΕΦΙΚΤΟ και να συνδυάσουμε το ΟΦΕΛΕΙΜΟΝ με το ΤΕΡΠΝΟΝ; ΜΗΠΩΣ ……
Σημ.: Μακάρι να υπάρχουν σε εξέλιξη συζητήσεις της Δημοτικής Αρχής Εορδαίας με ιδιοκτήτες κατάλληλων χώρων, ή άλλες σκέψεις του Δημοτικού Συμβουλίου και να έχουν θετική κατάληξη, προκειμένου να αποκτήσει η πόλη μας ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ.
Χ Α Ρ Ο Υ Μ Ε Ν Ε Σ Γ Ι Ο Ρ Τ Ε Σ – Χ Ρ Ο Ν Ι Α Π Ο Λ Λ Α