Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

ΑΟΖ ή ΕΟΖ; (γράφει η Μ.Χ)

4λ ανάγνωσης
Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης ΑΟΖ ή ΕΟΖ; (γράφει η Μ.Χ)
  Για να πεις πια προτιμάς απ’τις δύο πρέπει να τις ορίσεις καταρχήν μία μία. Αν το κάνεις αυτό, τότε απλά θα δεις πως:
– ΕΟΖ= Ειδική Οικονομική Ζώνη είναι μια γεωγραφική περιοχή στην οποία ισχύει ένα εντελώς ιδιαίτερο νομοθετικό, οικονομικό και διοικητικό καθεστώς. Σε μια ΕΟΖ το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας δεν είναι εκείνο το οποίο ισχύει για την υπόλοιπη εθνική επικράτεια, αλλά ένα ειδικό καθεστώς προσανατολισμένο στα συμφέροντα της “ελεύθερης” αγοράς, δηλαδή του διεθνούς καπιταλισμού.
   Οι ΕΟΖ επιφέρουν έναν εργασιακό Μεσαίωνα, αφού φροντίζουν για προσφορά φθηνού εργατικού δυναμικού σ’εργοδότες κι «επενδυτές». Εργαζόμενος που θα αποφασίσει ή θα αναγκαστεί να αποφασίσει, να εργαστεί σε μια ΕΟΖ, θα βρεθεί σ’ένα καθεστώς από δυσμενές ως δυσμενέστατο που θα επιβάλλει 6-ήμερη αντί πενθήμερη  εργασία, καθώς και 10-ωρη αντί οκτάωρη εργασία. Επιπλέον σε μια ΕΟΖ δεν επιτρέπεται η λειτουργία εργατικών σωματείων και γενικά σε μια ΕΟΖ η εργατική νομοθεσία, που ισχύει στην υπόλοιπη εθνική επικράτεια, αναστέλλεται.
   Επιπλέον οι αμοιβές και οι συνθήκες εργασίας σε μια ΕΟΖ είναι συνήθως από άθλιες ως αθλιότατες. Οι αμοιβές κυμαίνονται από λίγα ευρώ έως ένα ευρώ ημερησίως ή κάτι παραπάνω. Συχνά προσφέρεται κατάλυμα, εντός ή κοντά στον χώρο εργασίας, στους εργαζόμενους που έρχονται να εργαστούν από άλλες χώρες ή περιοχές. Προτιμώνται μάλιστα τα ζευγάρια, αλλά δεν επιτρέπεται να πάρουν μαζί και τα παιδιά τους ή την υπόλοιπη οικογένειά τους. Στις ΕΟΖ βέβαια δεν απασχολούνται ντόπιοι αλλά μετανάστες, κυρίως από άλλες χώρες αλλά και περιοχές της ίδιας χώρας (όπως στην Κίνα). Για να εισέλθει κάποιος σε μια ΕΟΖ απαιτείται πάσο, ως είδος διαβατηρίου και η περιοχή φυλάσσεται, ακόμα και ενόπλως, από ιδιωτικές εταιρίες. Γενικά οι συνθήκες εργασίας είναι κάπως καλύτερες από ένα ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης!!! ΕΟΖ υπάρχουν δυστυχώς σε πολλά σημεία της γης π.χ. Ν.Αφρική, Ινδία, Κίνα, Καζακστάν, Περσία, Πακιστάν, Ν.Κορέα, Σκόπια, Τουρκία, Πολωνία, κλπ.
 
– ΑΟΖ=Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη -σύμφωνα με τη Διεθνή Συνθήκη του ΟΗΕ περί Δικαίου της Θάλασσας (1982), θεωρείται η θαλάσσια έκταση, εντός της οποίας ένα κράτος έχει δικαίωμα έρευνας ή άλλης εκμετάλλευσης των θαλασσίων πόρων, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ενέργειας από το νερό και τον άνεμο. Εκτείνεται πέραν των χωρικών υδάτων μιας χώρας (συνήθως 12 ναυτικά μίλια) στα 200 ναυτικά μίλια από την ακτογραμμή.
   Ενώ η ΑΟΖ αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα που αναφέρεται και στη δικαιοδοσία του παράκτιου κράτους μέχρι και κάτω απ’την επιφάνεια της θάλασσας, ωστόσο η  Ελλάδα δεν έχει ορίσει ακόμη (βρισκόμαστε στο 2017 δηλαδή 35 χρόνια μετά το 1982) ΑΟΖ με καμία γείτονα χώρα κι ας έχει το δικαίωμα να το πράξει σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τη διεθνή νομοθεσία! Η Ελληνική πλευρά δυστυχώς, δεν έχει προβεί μέχρι στιγμής σε κάποια τέτοιου είδους διεκδίκηση.
   Τα συμπεράσματα αφήνονται για να βγουν από’σας και φυσικά να απαντήσετε ο καθένας ξεχωριστά στο ερώτημα: ΕΟΖ ή ΑΟΖ; Προσοχή εσείς κάντε το με το χέρι στην καρδιά και το βλέμμα στραμμένο στον Ουρανό, όπως πραγματικά μπορούν να το κάνουν αληθινοί Άνθρωποι, αληθινοί Έλληνες!
Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο