Αντίστροφη μέτρηση για τις Βάσεις 2021: Ποιες σχολές πιάνουν «ταβάνι» με άνοδο έως και 600 μόρια

Αντίστροφη μέτρηση για τις Βάσεις 2021: Ποιες σχολές πιάνουν «ταβάνι» με άνοδο έως και 600 μόρια

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Αντίστροφη μέτρηση για τις Βάσεις 2021: Ποιες σχολές πιάνουν «ταβάνι» με άνοδο έως και 600 μόρια

Η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των βάσεων 2021 άρχισε. Το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να ανακοινώσει πότε θα δοθούν στη δημοσιότητα τα τελικά αποτελέσματα για την εισαγωγή των υποψηφίων στις 77.500 θέσεις που διατίθενται φέτος στα Πανεπιστήμια. Όπως όλα δείχνουν, η «παράδοση» θα τηρηθεί και οι βάσεις θα ανακοινωθούν στην τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, δηλαδή στο διάστημα μεταξύ 23 και 27 του μηνός.

«Κόφτης» η ΕΒΕ – Κενές θέσεις σε πανεπιστήμια

Οι τελευταίες εκτιμήσεις για την τάση των βάσεων επιβεβαιώνουν τις αρχικές που προέβλεπαν σχεδόν καθολική άνοδο, κυρίως σε ορισμένες από τις πλέον δημοφιλείς σχολές του κάθε επιστημονικού πεδίου. Μια αύξηση που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο νεοεισαχθέν σύστημα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Τον λεγόμενο «κόφτη» που κρατά εκτός πανεπιστημιακών σχολών υποψηφίους με χαμηλές, μονοψήφιες βαθμολογίες.

Θεωρείται βέβαιο ότι θα μείνουν εκτός αρκετές χιλιάδες υποψήφιοι των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων. Μάλιστα, ορισμένες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αποκλεισμό τουλάχιστον 20.000 υποψηφίων. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, τότε αναμένεται να μείνουν κενές πολλές από τις θέσεις των πανεπιστημίων.

«Ταβάνι» πιάνει η δημοφιλής Ιατρική Σχολή

Η μάχη των μαχών για μια θέση στο αμφιθέατρο αναμένεται να δοθεί φέτος στην Ιατρική Σχολή. Η σχολή, όπως όλα δείχνουν, ανακτά τις βαθμολογικές δυνάμεις που έχασε τις προηγούμενες χρονιές.

Η εκτίμηση είναι ότι η άνοδος των βάσεων στην Ιατρική, τουλάχιστον στο τμήμα του Πανεπιστημίου της Αθήνας, θα αγγίξει τα 600 μόρια.

Ωστόσο, δεν αναμένεται να σπάσει το φράγμα των 19.000 μορίων σε κανένα τμήμα της, κεντρικού ή περιφερειακού πανεπιστημίου.

Άνοδος σε Νομικές και Πολυτεχνεία

Τόσο οι πολυτεχνικές σχολές, όσο και οι νομικές, αναμένεται να σημειώσουν άνοδο στις βάσεις τους. Ωστόσο, οι υποψήφιοι δεν θα πρέπει να αναμένουν εδώ τα άλματα που θα γίνουν στις ιατρικές σχολές. Η άνοδος θα είναι της τάξης των 100 έως 500 μορίων.

Συγκεκριμένα, οι νομικές σχολές -κυρίως των κεντρικών πανεπιστημίων- αναμένεται να έχουν αύξηση της τάξης των 100 μορίων, με την Νομική Αθήνας να βρίσκεται κοντά σε 18.150 μόρια.

Η εικόνα των βάσεων δεν θα είναι ομοιόμορφη ως προς την τάση της στην περίπτωση των Παιδαγωγικών και των τμημάτων Φιλοσοφίας και Ιστορίας, όπου αναμένονται αυξομειώσεις.

Όμως, οι δημοφιλείς σχολές των Πολυτεχνείων θα παρουσιάσουν μεγαλύτερη άνοδο και μάλιστα αισθητή στα περισσότερα τμήματα – σχολές. Εκτιμάται ότι σχολές όπως η Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ θα αυξήσει κατά 450-500 μόρια τη βάση της.

Αύξηση αναμένεται και στις Φυσικομαθηματικές σχολές των κεντρικών πανεπιστημίων.

Ψηλά και οι Οικονομικές σχολές

 Οι εκτιμήσεις για τις Οικονομικές σχολές του 4ου Επιστημονικού Πεδίου «δείχνουν» μια αισθητή άνοδο σε αρκετά τμήματα, κυρίως σε αυτά που ο ανταγωνισμός των υποψηφίων είναι μεγαλύτερος, όπως τμήματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ).

Μάλιστα, οι υψηλές επιδόσεις των υποψηφίων κυρίως στα μαθήματα βαρύτητας αυτού του Πεδίου, εκτιμάται ότι θα ανεβάσουν τις βάσεις σε δυσθεώρητα ύψη. Δηλαδή, θεωρείται πιθανή μια αύξηση της τάξης των 800 μορίων σε τμήματα του ΟΠΑ και του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Πάντως, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να παρατηρηθεί ειδικά στις σχολές του 4ου Επιστημονικού Πεδίου το φαινόμενο των κενών θέσεων. Κι αυτό γιατί πολλοί είναι οι υποψήφιοι που θα βγουν εκτός ανταγωνισμού καθώς δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τη βαθμολογία που απαιτεί το νέο σύστημα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Δείτε Επίσης

Σε νέα υψηλά επίπεδα το ηλεκτρικό ρεύμα αύριο
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε νέα υψηλά επίπεδα το ηλεκτρικό ρεύμα αύριο

Σε νέα υψηλά επίπεδα το ηλεκτρικό ρεύμα αύριο Σε υψηλά επίπεδα “σκαρφαλώνουν, αύριο Τρίτη οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η μέση τιμή

Διαβάστε περισσότερα »
ΟΑΕΔ: Οριστικοί πίνακες του προγράμματος επιταγών αγοράς βιβλίων 2021
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΟΑΕΔ: Οριστικοί πίνακες του προγράμματος επιταγών αγοράς βιβλίων 2021

ΟΑΕΔ: Οριστικοί πίνακες του προγράμματος επιταγών αγοράς βιβλίων 2021 Αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του ΟΑΕΔ www.oaed.gr οι οριστικοί πίνακες δικαιούχων, αποκλειομένων και παρόχων βιβλιοπωλείων-εκδοτικών οίκων του προγράμματος χορήγησης Επιταγών αγοράς βιβλίων για το έτος 2021.

Διαβάστε περισσότερα »
ΑΑΔΕ: Τέσσερις νέες ψηφιακές εφαρμογές για τους φορολογούμενους
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΑΑΔΕ: Τέσσερις νέες ψηφιακές εφαρμογές για τους φορολογούμενους

ΑΑΔΕ: Τέσσερις νέες ψηφιακές εφαρμογές για τους φορολογούμενους   Όσα θα μπορούν να κάνουν με λίγα «κλικ» και χωρίς ταλαιπωρία οι πολίτες Ψηφιακές εφαρμογές που δίνουν τη δυνατότητα στους φορολογούμενους

Διαβάστε περισσότερα »
«Ανοίγει παράθυρο» για νέες παροχές - Στο τραπέζι κοινωνικό μέρισμα και φοροαπαλλαγές
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Ανοίγει παράθυρο» για νέες παροχές – Στο τραπέζι κοινωνικό μέρισμα και φοροαπαλλαγές

«Ανοίγει παράθυρο» για νέες παροχές – Στο τραπέζι κοινωνικό μέρισμα και φοροαπαλλαγές   «Ανοίγει παράθυρο» για επιπλέον μέτρα στήριξης σε ευάλωτα νοικοκυριά και νέες παροχές: Αν και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υιοθετήσει λόγω

Διαβάστε περισσότερα »
Έρχονται τα τέλη κυκλοφορίας πολλών ταχυτήτων - Τι ισχύει ανάλογα με την κατηγορία του οχήματος
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έρχονται τα τέλη κυκλοφορίας πολλών ταχυτήτων – Τι ισχύει ανάλογα με την κατηγορία του οχήματος

Έρχονται τα τέλη κυκλοφορίας πολλών ταχυτήτων – Τι ισχύει ανάλογα με την κατηγορία του οχήματος   Τέλη κυκλοφορίας… πολλών ταχυτήτων καλούνται να πληρώσουν οι κάτοχοι οχημάτων για το 2022: Η

Διαβάστε περισσότερα »
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ   Στα πλαίσια του 7ου Διεθνούς Συνεδρίου της ΕΕΠΕΚ για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας, παρουσιάστηκε ένα δίωρο εργαστήριο με θέμα

Διαβάστε περισσότερα »
Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Pink Woman Ptolemaida
iordanidis ptolemaida
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida