Άνοιγμα σχολείων 2022: Το ένα πιθανό μέτρο μετά τις διακοπές

Eordaialive Team
4λ ανάγνωσης
Άνοιγμα σχολείων 2022: Το ένα πιθανό μέτρο μετά τις διακοπές
Άνοιγμα σχολείων 2022: Το ένα πιθανό μέτρο μετά τις διακοπές
Τα σχολεία ανοίγουν μετά τις διακοπές και σε λίγες μέρες ανακοινώνονται τα μέτρα – εφόσον το τραπέζι τα μέτρα. Ποιοι λένε «ναι» στο rapid test και ποιοι «ναι» στη μάσκα.

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, λίγο πριν το άνοιγμα των σχολείων για το 2022, ανακοινώνονται τα μέτρα που θα ισχύσουν μετά τις διακοπές. Η επιστροφή στα θρανία έχει μπει ήδη στο τραπέζι των συζητήσεων των ειδικών, με τους περισσότερους πάντως Έλληνες επιστήμονες να μην θεωρούν απαραίτητη την υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Το νέο εκπαιδευτικό πρωτόκολλο αναμένεται να καταρτιστεί από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στο τέλος του μήνα, ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν και έπειτα από συζήτηση με την Επιτροπή των ειδικών και ανάλογα και με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Επιστρέφει η… καραντίνα;

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, ανέφερε για την επιστροφή στα σχολεία:

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

 

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

 

Ακολούθησε μας στο Twitter

 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

«Νομίζω στα σχολεία θα πρέπει να υπάρχει μία σχετική ευελιξία, δηλαδή θα πρέπει το υπουργείο να θεσπίσει στα κατά τόπους σχολεία τα κατά τόπους μέτρα, οριζόντιας απομόνωσης, εφόσον το ιικό φορτίο το επιβάλλει».

Ποιοι λένε «ναι» στο self test στα σχολεία

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Ντόρα Ψαλτοπούλου, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει ένα μαζικό testing στους μαθητές μόλις ξεκινήσει η σχολική χρονιά.

«Η απόφαση για την επιστροφή της μάσκας στα σχολεία θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα των δύο τελευταίων εβδομάδων πριν το άνοιγμα των σχολείων. Την απόφαση θα την λάβει η σχετική επιτροπή. Η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι να μην υπάρχουν μάσκες», είπε πρόσφατα σε δηλώσεις της.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, είπε μιλώντας στην ΕΡΤ προ ημερών: «Θεωρώ ότι έχουμε την υποχρέωση να μειώσουμε τους σκληρούς δείκτες. Το να κάνουν τεστ μια φορά την εβδομάδα τα παιδιά και να βάλουν μάσκες στα σχολεία, όταν φανεί η ανάπτυξη της Κένταυρος, για να αντιμετωπίσουμε το κύμα αυτό, δεν είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει».

Το ίδιο είχε υποστηρίξει και λίγες μέρες πριν.

Έτσι, δεν είναι απίθανο, να κάνουν όλοι ένα self test πριν επιστρέψουν στο σχολείο, ωστόσο, ακόμα, δεν φαίνεται να κλίνει η απόφαση προς την κατεύθυνση της επιστροφής ενός self test την εβδομάδα.

Βέβαια, εξαιτίας της μετάλλαξης Κένταυρος, που είναι εξαιρετικά μεταδοτική, οι επιστήμονες εκτιμούν πως η πανδημία θα κορυφωθεί για μια ακόμα φορά, μέσα στον Σεπτέμβριο, επομένως και όλα τα δεδομένα που έχουμε τώρα να αλλάξουν ριζικά.

«Όχι» υποχρεωτικές μάσκες

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο OPEN TV, εκτίμησε ότι εάν η επιδημιολογική εικόνα παραμείνει ικανοποιητική, το άνοιγμα των σχολείων μπορεί να γίνει χωρίς μέτρα.

«Δεν υπάρχουν πλέον υποχρεωτικά μέτρα. Αν τα πράγματα παραμείνουν όπως είναι τώρα, θα αξιολογηθούν από την επιτροπή λίγες μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία οι δείκτες. Αν τα κρούσματα είναι έτσι, δεν νομίζω ότι χρειάζεται τα παιδάκια να πάνε με μάσκα στο σχολείο».

«Θα είμαστε σε συνεννόηση όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του Αυγούστου, με το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να δούμε πώς θα ανοίξουν τα σχολεία. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, είναι συνάρτηση της επιδημιολογικής εικόνας και η λογική μας και στα σχολεία, σαν λογική λέμε, είναι πάλι να έχουμε όσο το δυνατόν πιο ήπιους περιορισμούς γίνεται» έχει πει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!